Ascultă Radio România Cluj Live

Brandenburg și Transilvania – parteneriat exemplar pentru întreaga Germanie

Berlin-ADR Centru-AmbasadaRO

Brandenburg și Transilvania – parteneriat exemplar pentru întreaga Germanie
Foto: Berlin-ADR Centru-AmbasadaRO

Articol editat de cristina.rusu, 13 martie 2019, 12:51

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în cooperare cu Reprezentanța Landului Brandenburg în Regiunea Centru, având susținerea Ministerului pentru Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului din Landul Brandenburg, au realizat o expoziție de excepție la Ambasada României din Berlin.

În cadrul evenimentului s-au prezentat toate cele șase județe din Regiunea Centru, cu materiale comune, româno-germane, pentru a ilustra bunele relații dintre două regiuni europene, o mențiune specială fiind pentru județul Sibiu, care în acest an are statutul de Regiune Gastronomică Europeană.

Exponatele principale au călătorit în Landul Brandenburg și în centrul Transilvaniei, la Alba Iulia, apoi la Ambasada Germaniei din București și vor pleca, săptămâna viitoare, la Reprezentanța Landului Brandenburg de la Bruxelles.

Patronat de Excelența Sa domnul ambasador Emil Hurezeanu, evenimentul a reunit circa 100 de invitați care au discutat despre aspectele comune, dar și diferite, între cele două regiuni din Germania și România, cât și despre parteneriatul lor unic, bazat pe valorile europene.

La evenimentul desfășurat la Ambasada României din Berlin au fost prezenți peste 30 de reprezentanți ai Regiunii Centru, delegația fiind condusă de Daniela Câmpean, Președinte CDR Centru și al Consiliului Județean Sibiu, alături de președinții Consiliilor județene din Alba și Mureș, Ion Dumitrel și Peter Ferenc.

Partea germană a fost reprezentată de o delegație de parlamentari de rang federal, condusă de domnul Uwe Schultz, Președintele Comisiei parlamentare pentru România-Republica Moldova-Bulgaria din cadrul Bundestag. Acestuia i s-au alăturat ambasadorii Poloniei, al Republicii Moldova, al Bulgariei, Croației si al Republicii Macedonia de Nord, precum și reprezentanții instituțiilor de stat germane: Cancelaria federală și Ministerul Afacerilor Externe.

Landul Brandenburg a fost reprezentat de Ministrul de Justiție, pentru Europa și Protecția consumatorului, domnul Stefan Ludwig, de domnul Marco Buchel, Președintele Comisiei parlamentare de land pentru politica europeană, doamna Birgit Schliewenz, reprezentant oficial al landului Brandenburg în România și de alți reprezentanți ai guvernului și parlamentului din Landul Brandenburg, precum și oameni de afaceri, alături de jurnaliști.

Această prezentare necesită JavaScript.

În cadrul expoziției sunt abordate și subiecte sensibile ale temelor europene din prezent, una dintre acestea fiind toleranța și buna conviețuire a cetățenilor.

Expoziția abordează teme precum: drepturile omului și protecția minorităților, gestionarea monumentelor și personalităților istorice, dezvoltarea socio-economică, relația dintre om și mediul înconjurător, un accent deosebit fiind pus pe atracțiile turistice.

Expoziția bilingvă concepută în colaborare cu Forumul Cultural German își dorește să contribuie la îmbunătățirea climatului de toleranță și multiculturalism, prin intermediul informațiilor și imaginilor, scopul final fiind cel de a oferi răspunsuri despre evoluția regională europeană și de a stimula privitorii spre noi intrebări privind dezvoltarea relațiilor internaționale.

O prezentare de excepție a Regiunii Centru a avut loc în cadrul Recepției oferite de ES Emil Hurezeanu, eveniment în cadrul căruia au fost expuse la sala mare a clădirii românești de pe Dorotheenstrasse, 62-66, Berlin, multe materiale tradiționale și de promovare din întreaga Regiune, editate de fiecare dintre cele șase judete, dar și de ADR Centru.

Vizitatorilor celor șase standuri ale judetelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, le-au fost prezentate materiale de informare, dar și artizanat, precum și mezeluri și branzeturi tradiționale, produse de casă din fructe de pădure, vinuri și palincă din inima Transilvaniei, care i-au încântat.

Astfel, germanii s-au bucurat de delicioasa gastronomie transilvană, de produse realizate cu suflet și de meșteri extraordinari din fiecare județ, facilitând astfel discuțiile despre oportunitățile, atracțiile deosebite și tradițiile din regiune.

După un eveniment care a durat aproape patru ore, toți participanții s-au considerat mai informați despre posibilitățile de petrecere a timpului liber în regiunea noastră, dar și despre posibilitățile de investiții în România.

Discutând cu reprezentanții județelor din Regiunea Centru și cu conducerea Agenției de Dezvoltare, am văzut că se utilizează din plin resursele de know-how dobândite de la partenerii din Germania, atât în procesul de dezvoltare regională cât și în cel privind implementarea proiectelor finanțabile prin fonduri europene în perioada 2014-2020. Colaborarea din ultimii ani dintre Landul Brandenburg și Regiunea Centru, prin ADR Centru, a inclus teme privind îmbunătățirea climatului socio-economic și creșterea competitivității regionale, dar și în domeniul schimburilor culturale. Considerăm că acesta este un exemplu bun, chiar și pentru germani. (ES Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania)

 

Cezar Firu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 12:30

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației

Festivalul Madrigal are loc în perioada 15 – 28 aprilie și reprezintă un amplu turneu desfășurat la Baia Mare și Sighetu Marmației, ce...

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:53

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a adus detalii, luni, 15 aprilie, la Radio Cluj, despre proiectul finalizat:   Este un drum...

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!
Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:19

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile

UPDATE: ora 18.00 Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:19

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov

Restricţiile se aplică sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 9:00 la ora 19:00, pe un sector de 4 kilometri, iar duminică, 14 aprilie, de la ora 9:00...

Restricții de circulație între Râșnov și Poiana Brașov
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 14:05

Asociația Caiac SMile a fost premiată

Implicarea asociației din Satu Mare în dezvoltarea turismului accesibilizat pentru persoanele cu dizabilități a fost premiată în data de 10...

Asociația Caiac SMile a fost premiată
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 09:00

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra

Contractul a fost parafat joi, 11 aprilie 2024, la sediul companiei aeriene din Chișinău, fiind semnat de city-managerul Mihai Jurca,...

Zboruri dinspre Oradea spre capitală și spre Londra