Ascultă Radio România Cluj Live

Ada Milea pune în scenă ”Chiritza în concert”, la Teatrul Național din Cluj

Chiritza în concert, foto: Nicu Cherciu

Ada Milea pune în scenă ”Chiritza în concert”, la Teatrul Național din Cluj
Foto: Chirița în concert, foto: Nicu Cherciu

Articol editat de cristina.rusu, 10 martie 2019, 06:00 / actualizat: 10 martie 2019, 7:47

La Teatrul Naţional din Cluj se joacă în premieră pentru această stagiune spectacolul ”Chiritza în concert”, o adaptare spumoasă după Vasile Alecsandri şi Matei Millo.

Un spectacol-concert în care Ada Milea a mixat texte din cei doi autori, rezultatul fiind o comedie cântată într-un neaoş grai moldovenesc. Din distribuţie fac parte Anca Hanu, Cornel Răileanu, Mihnea Blidariu, Cristian Rigman, Sânziana Tarța, Miron Maxim şi Matei Rotaru.

La premiera spectacolului, reacţia publicului a întrecut aşteptările, după cum i-a mărturisit Ada Milea colegului nostru, Dan Izvoreanu:

Dan Izvoreanu: Cum a fost la premieră, la Teatrul Naţional din Cluj?

Ada Milea: A fost foarte frumos: oamenii s-au distrat, iar actorii jucau cu plăcere (vai, ce-mi place când văd asta!). Anca e perfectă, m-am bucurat enorm că am colaborat cu ea pentru texte şi pentru muzici. Din cauza asta cred că i-a ieşit atât de bine, pentru că am construit împreună.

Textul este foarte amprentat de noi, bietul Alecsandri nu ştiu ce ar mai recunoaşte dacă ar mai fi pe aici. Am mixat cele două Chiriţe, Chiriţa la Iaşi şi Chiriţa în provincie; am făcut un concert între viaţa la ţară şi viaţa la oraş, unde aspira să ajungă doamna de la ţară. Ne-am îndepărtat de franceză, care nu mai e atât de la modă cum era atunci; ne-am dus mai mult spre engleză.

Din Matei Millo am luat foarte puţin din Chiriţa la expoziţia de la Viena, unde Anca a avut o idee trăsnet: Chiriţa a făcut mizerie pe holurile minunate ale unui muzeu; şi ca să nu fie amendată s-a ascuns într-un grup de turiste thailandeze.

Îmi place foarte tare echipa de aici. M-am bucurat că teatrul mi-a permis să o aduc pe scenografa Alexandra Constantin, cu care am mai lucrat un western după Amintiri din copilărie, la Piatra Neamţ. S-au legat lucrurile incredibil: actorii au venit cu o grămadă de idei extraordinare (Leonaş care se deghizează de milioane de ori, dar tot îl dă afară Chiriţa, ca să o păstreze pe Luluţa pentru Guliţă).

Dan Izvoreanu: Cum a primit publicul piesa?

Ada Milea: Am primit nişte feedback-uri, mi-e şi jenă să le spun pentru că simt cum îmi creşte inima.

Dan Izvoreanu: Aţi lucrat mult la muzică?

Ada Milea: La unele da, la altele nu. Nu aş numi-o chiar muzică, pentru că e cumva o consecinţă a textelor, a unor situaţii şi a unor personaje. De exemplu, ziceam de grupul de thailandezi: am început să o luăm prin zone orientale şi a fost foarte interesant şi haios. Am aflat acum jumătate de an că va trebui să-mi asum toată Chiritza (trebuia iniţial să fac doar câteva cântece). Când am aflat că trebuie să o fac pe toată m-am speriat puţin, nu ştiam dacă pot să o contemporaneizez, să o scot din perioada aceea cu trăsuri şi cu lucruri care astăzi nu mai înseamnă aşa de mult ca atunci.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Deci piesa are şi o amprentă actuală, regăsim şi societatea de acum în ea?

Ada Milea: Ne duce cu gândul oriunde. Am vrut să scot lucrurile care erau valabile doar atunci, pe care şi eu le-am înţeles greu. Am păstrat dialectul moldovenesc pentru unele personaje: ne-am distrat foarte bine cu el, mai ales cu oamenii care nu sunt din zona Moldovei.

Dan Izvoreanu: Cât se va juca la Cluj acest spectacol?

Ada Milea: Cât vrea teatrul şi cât vor spectatorii.

Dan Izvoreanu: În paralel cu munca la piesele de teatru ştiu că veţi porni într-un turneu prin ţară. Concertele se numesc foarte interesant: 4+1, 4+1+1. Ce înseamnă asta?

Ada Milea: Înseamnă că am furat nişte actori de aici, de la teatrul din Cluj; şi am furat şi un actor nou în echipă, pe Radu Dogaru. Cu Anca Hanu şi Cristi Rigman am mai cântat; şi l-am prins pe Bobo Burlăceanu de la Iaşi (din trupa Fără zahăr), avem un concert la Braşov cu el. Din cauza asta e minus şi plus, în funcţie de câţi ne strângem.

Dan Izvoreanu: Sunt cântece din spectacole de teatru în aceste concerte?

Ada Milea: Sunt şi cântece din spectacole de teatru, de la teatrele care mi-au permis să folosesc cântecele din spectacolele lor. Sunt şi de la teatrul din Oradea, sunt şi multe de la teatrul din Cluj, dar şi multe care nu sunt din teatru, care au murit în teatru şi le-am înviat pentru noi.

Dan Izvoreanu: Ce planuri mai aveţi pentru 2019? Mă gândesc poate la un album, că nu am mai auzit demult nişte piese noi de la Ada Milea.

Ada Milea: Nu apuc! Avem nişte înregistrări din concerte, dar nu reuşesc să le duc până la capăt. Înregistrările sunt făcute, aşteaptă doar să nu le pierdem.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor
Reportaje miercuri, 27 martie 2024, 14:10

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca

Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și a deschis porțile pentru a 14-a oară, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului.   Din...

Ziua Mondială a Teatrului, la Cluj-Napoca