Ascultă Radio România Cluj Live

La Cluj-Napoca are loc Congresul UDMR

La Cluj-Napoca are loc Congresul UDMR

Articol editat de Camelia Velțan, 22 februarie 2019, 19:33

La Cluj-Napoca are loc, vineri și sâmbătă, 22-23 februarie, Congresul UDMR.

La eveniment participă peste 900 de delegaţi şi numeroşi invitaţi din ţară şi din străinătate. De asemenea, sunt reprezentate şi partidele politice româneşti şi din Ungaria, dar şi formaţiuni politice ale maghiarilor din ţări precum Ucraina, Serbia, Slovacia sau Croaţia.

Printre invitaţii la acest congres se numără preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, prim-vicepreşedintele PNL  Raluca Turcan, vicepremierul maghiar, Zsolt Semmlyén, sau primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, că maghiarii din România trebuie să aibă sentimentul că sunt acasă:

Mă bucur să fiu aici, prezenţa mea de astăzi face parte din acţiunile constante pe care le-am avut pentru a da sentimentul maghiarilor din România că sunt acasă, cetăţeni cu drepturi depline. După al Doilea Război Mondial, reconcilierea franco-germană a fost cheia de boltă a construcţiei europene, a ceea ce se numeşte astăzi Uniunea Europeană. Românii şi maghiarii au simţit că este de datoria lor de a demonstra că sunt cetăţeni europeni în gândire şi comportament, realizând reconcilierea dintre cele două ţări şi popoare după o lungă perioadă de dispute care au culminat în perioada comunistă. (Călin Popescu Tăriceanu)

Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că UDMR este o formaţiune politică cu o vechime de 3 decenii, fără legături cu trecutul comunist, ataşată integral valorilor europene, al cărei mod de lucru este dialogul, conversaţia informată, schimbul de argumente şi de idei, aşa cum a demonstrat şi la dezbaterile privind bugetul.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat, că apartenenţa celor două formaţiuni la Partidul Popular European poate fi în beneficiul cetăţenilor, indiferent de etnie, români sau maghiari.
Ea a mai spus că UDMR şi PNL au fost parteneri de discuţii şi guvernare în moment importante pentru România:

UDMR a fost un partener de discuție și de guvernare pentru PNL chiar în momentele cele mai importante pentru România. Am contribuit împreună la democratizarea scenei politice și a societății de după anii 90. Împreună la guvernare cu UDMR am adus România în Uniunea Europeană. Și astfel am decis parcursul occidental al țării noastre. Cred că valorile și principiile care ne-au unit atunci sunt la fel de puternice și acum. Vom avea o țară cu un standard de viață similar cu a celorlalte țări din Comunitatea Europeană doar cu condiția unei guvernări eficiente și al unor programe eficiente pentru toți cetățenii. (Raluca Turcan)

Comunitatea maghiară joacă un rol important în cursul progresist al municipiului Cluj-Napoca – a declarat primarul Emil Boc, prezent la Congresul UDMR.
Edilul șef a precizat că anul trecut, Clujul a pierdut echivalentul Sălii Polivalente, din bugetul local, prin banii care au fost luați de Guvern. El a mai spus că în continuare bugetele locale sunt vitregite de resurse importante de bani.
Emil Boc i-a îndemnat pe liderii UDMR să facă în continuare un parteneriat pentru ceea de înseamnă dezvoltarea Clujului și de ce nu pentru dezvoltarea României:

Uniți în diversitate și puternici în Europa. Cu acest mesaj cred că putem să ne susținem obiectivele majore din punct de vedere economic, avem nevoie de continuarea Autostrăzii Transilvania, avem nevoie de un Spital Regional de Urgență, avem nevoie să susținem un tren de mare viteză de la Budapesta la București să treacă prin Cluj-Napoca, avem nevoie de un proiect intitulat Cluj Inovation City care să pună accent pe ceea ce acest oraș reprezintă ca avantaj competitiv, cercetare, inovare, IT, inteligență artificială, avem nevoie de centuri ocolitoare, avem nevoie de tren metropolitan în afara Clujului, de metrou în interiorul Clujului și evident șirul proiectelor de infrastructură poate continua. (Emil Boc)

La Congres există mai multe puncte, care vor trebui să fie votate de aceşti delegaţi, pe lângă alegerea preşedintelui, unde avem un singur candidat, actualul preşedinte Hunor Kelemen. Există şi o decizie, care trebuie să fie luată în privinţa candidaţilor pentru Parlamentul European. Pentru două posturi eligibile există cinci candidaţi.

De asemenea, delegaţii la Congresul UDMR de la Cluj vor trebui să dezbată şi să adopte un document, care ar trebui să reprezinte o strategie pentru comunitatea maghiarilor ardeleni pentru viitorii ani. Există o estimare care arată că acest document va influenţa soarta comunităţii maghiare pentru următorii 25 de ani, după cum a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Printre priorităţile acestui document se numără păstrarea indentităţii naţionale a maghiarilor ardeleni, precum şi asigurarea unui cadru fiscal stabil, capabil să genereze creşterea economică şi investiţii în infrastructură.

 

Foto: facebook RMDSZ

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Crește valoarea tichetelor sociale
De prin Cluj marți, 23 aprilie 2024, 10:18

Crește valoarea tichetelor sociale

Anunțul a fost făcut, la postul nostru de radio de viceprimarul Dan Tarcea.   El a mai precizat că va crește și nivelul de venituri până...

Crește valoarea tichetelor sociale
Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 19:09

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală

Incidentul s-a petrecut luni, 22 aprilie 2024, în jurul prânzului.   Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca și un echipaj SMURD,...

Elevă în stare gravă după ce a căzut de la etaj, la școală
10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
De prin Cluj luni, 22 aprilie 2024, 17:55

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca

Fun Factory, East 17, Whigfield, Nana, C-Block, DJ Sash!, N&D și Andreea Bănică vor concerta pe 7 iunie, de la ora 20.00, la BT Arena din...

10 ani de We Love Retro, la Cluj-Napoca
Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 11:01

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei tradiții de...

Târgul de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca 2024
De prin Cluj duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

”Galeria Verde”

Îndrumați de către specialiști, copiii au descoperit o serie de informații interesante despre răsaduri, plantatul de primăvară precum și...

”Galeria Verde”
De prin Cluj sâmbătă, 20 aprilie 2024, 13:15

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc

Acesta a fost preluat de către echipajul SMURD şi transportat la spital pentru investigaţii şi îngrijiri medicale.   Conform primei...

Un copil de 2 ani a căzut de la etajul al doilea al unui bloc
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 14:30

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică

Studenții de la Facultatea de Fizică a UBB din Cluj-Napoca ne așteaptă pe toți, indiferent de vârstă, să luăm parte la experimentele pe care...

Experimente-n stradă cu studenții de la Fizică
De prin Cluj vineri, 19 aprilie 2024, 13:25

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj

Temperaturile ridicate de la începutul acestei luni au favorizat înmulţirea lor într-un ritm alarmant. Alături de acet tip de ploșnițe,...

Invazie de ploșnițe marmorate și dantelate în Cluj