Ascultă Radio România Cluj Live

Elevi sibieni premiați de NASA

Elevi sibieni premiați de NASA

Articol de cristina.rusu, 22 februarie 2019, 06:00 / actualizat: 22 februarie 2019, 8:51

17 liceeni de la cele mai bune colegii naţionale din Sibiu, „Goga” şi „Lazăr”, au reuşit doar prin pasiune şi multă muncă în echipă să se numere printre cei mai buni din lume premiați de NASA.

Conducera Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a dorit să îi premieze pe cei 17 tineri, care s-au clasat pe podiumul competiției Zero Robotics High School Tournament, organizată de NASA. Din păcate, elevii au fost recompensați doar cu diplome și medalii, de această dată nu au existat și stimulente financiare.

Ce le-a transmis inspectorul șef al instituției de învățământ sibiene, Marius Novac premianților:

Vreau să vă felicit în primul rând pe voi, elevii noștri. Munca, pasiunea, efortul, dăruirea sunt ale voastre. Sunt ferm convins că învățământul sibian este unul de performanță și că voi, tinerii, elevii noștri mai aveți multe de dovedit privind această pasiune a voastră, robotica. Este o preocupare de viitor, este una dintre meseriile viitorului și mă bucur că aveți astfel de pasiuni și de preocupări. Când veți termina studiile să găsiți suficiente posibilități de afirmare profesională aici, la noi în țară. (Marius Novac)

Costurile pentru această deplasare au fost peste puterile elevilor, așa că zeci de oameni și firme li s-au alăturat pentru ca visul lor să se îndeplinească.

Transportul elevilor de la Colegiul Național „Octavian Goga” a fost asigurat de Universitatea „Lucian Blaga”, care a ajutat cu circa 10.000 de euro. Banii au provenit din donația pe care instituția academică a primit-o anul trecut.

Prezentă la eveniment, Livia Ilie, prorector în cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu le-a lansat invitația de a deveni studenți ai Facultății de Inginerie. Facultatea din cadrul căreia numeroși studenți s-au evidențiat la concursuri de robotică, organizate la nivel internațional:

Mă bucur să văd tineri care au asemenea pasiuni și curiozitate. Este foarte important că v-ați găsit această pasiune și aveți profesori care să vă sprijine în ceea ce vreți să faceți, fără ei nu ați fi putut ajunge atât de departe. Noi ne dorim ca în fiecare an să se ivească astfel de oportunități ca să vă putem sprijini. Nu ascund faptul că mi-aș dori să fiți studenți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu. Sperăm că vă putem oferi oportunități în România, astfel încât să vă doriți să rămâneți în țara noastră și să vă puneți în practică pasiunea și cunoștiințele, aici. (Livia Ilia)

Această prezentare necesită JavaScript.

Primii calificaţi la concursul din SUA au fost nouă elevi ai Colegiului Național „ Gheorghe Lazăr”, liceu care a mai trimis şi anul trecut o echipă la aceeaşi competiţie.

Echipa Quaternion este formată din elevii din clasa a X a, matematică informatică, intensiv informatică. Timp de patru luni, cei nouă liceeni au muncit, au pus familia și prietenii pe locul 2 și s-au dedicate trup și suflet proiectului. Au creat o aplicaţie software prin care pot fi virtual deplasaţi nişte roboţi, conform unor algoritmi.

Eforturile lor au fost răsplătite prin ocuparea locul III în cadrul competiției.

Darius Tănăsescu și Radu Ștefănescu, doi dintre membrii echipei Quaternion ne vorbesc despre experiența concursului american:

Mi s-a părut o experiență foarte frumoasă, deoarece nu oricând poți ajunge la cea mai prestigioasă universitate din lume și cu siguranță aș repeta această experiență și în viitor. Cel mai mult m-a impresionat faptul că acel cod realizat de noi a putut fi testat pe roboți într-o stație spațială și am putut vedea munca noastră sus, la 400 km deasupra Pământului. (Darius Tănăsescu)

Aș mai repeta această experiență, deoarece ne dorim să obținem locul întâi. Am învățat multe lucruri pe parcursul acestei competiții și clar a fost un beneficiu pentru noi. De asemenea, vreau să particip la mai multe concursuri de robotică sau care au legătură cu programarea. (Radu Ștefănescu)

Echipa „Valak” a fost alcătuită din opt elevi, dintre care doar unul de la “Goga”, iar restul de la “Lazăr”. Din cauză că în competiție o unitate de învățământ nu se putea înscrie cu două echipe, s-a optat ca cea de-a doua să reprezinte Colegiului Național „Octavian Goga”.

Cei opt informaticieni se află în clasa a XII-a, la profilul Matematică – Informatică.

Ce a reprezentat pentru ei această experiență și dacă ar mai repeat-o am aflat de la Avram Eric Andrei și Radu Căpriță, membrii echipei „Valak”:

Este destul de evident că aș mai repeta această experiență, chiar dacă a fost destul de obositoare până în punctul în care am ajuns să fim calificați. Au contat performanța, cât de rapid se mișca robotul, cum se conectează roboții între ei. Nu ne așteptam să obținem locul întâi, deși speram la un rezultat cât mai bun. Inițial, ne-am clasat pe locul trei, dar din divizia noastră doar codul nostru nu a suferit nicio modificare și astfel ne-am clasat pe primul loc. (Avram Eric Andrei)

A fost o experiență foarte interesantă prin intermediul căreia am descoperit lucruri noi, orașe noi. M-a impresionat cel mai mult că acel cod realizat de noi a fost testat pe o stație spațială, o construcție de miliarde de euro ne-au testat codul, ne-au dat atenție și mi-a plăcut foarte mult în New York. (Radu Căpriță)

Competiția, deschisă elevilor de liceu din SUA, Rusia și statele membre ale Agenției Spațiale Europene, este organizată anual de Massachusetts Institute of Technology și NASA.

 

Laura Nițu

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla