Ascultă Radio România Cluj Live

Câți bani va primi Primăria din Cluj, în acest an?

Câți bani va primi Primăria din Cluj, în acest an?

Articol editat de miclaus, 20 februarie 2019, 13:08

Primăriile din țară vor ști pe ce bani se pot baza în acest an, abia după ce Legea Bugetului va fi publicată în Monitorul Oficial. Bugetul se află în prezent la președinte pentru analiză și promulgare.

Până atunci, la Cluj-Napoca au fost făcute estimările bugetare necesare.

Viceprimarul Dan Tarcea arată că ar mai fi necesare 300 de milioane de lei, pentru ca municipalitatea să poată finanța toate investițiile pe care le are planificate.

Noi avem o estimare de 577 de milioane de lei și avem proiecte undeva la 890 de milioane de lei. Practic, avem un deficit de 55 de milioane de euro și aici va trebui să vedem cum fazăm investițiile în anul 2019 și 2020. (Dan Tarcea)

Primăria Cluj-Napoca nu are încă datele finale pentru bugetul propriu pe acest an. Banii pe care se poate baza îi vor fi comunicați de Ministerul Finanțelor abia după ce Legea Bugetului, votată de Parlament, va fi publicată în Monitorul Oficial.

Deocamdată au fost făcute doar estimări, potrivit cărora, aproape jumătate din banii pe care municipalitatea îi va avea vor fi direcționați spre investiții.

Prioritate vor avea proiectele deja începute, printre care se află mai multe lucrări de infrastructură rutieră. Planurile administrației locale prevăd refacerea unor poduri, precum Nodul N din Mănăștur, Porțelanului din zona Iris și Locomotivei, care, în zona gării, trece peste calea ferată.

Viceprimarul Dan Tarcea arată că, în acest an, vor începe și intervențiile pentru lărgirea străzilor Bună Ziua și Mărginașă:

Prioritar va fi continuarea proiectelor pe care le-am început deja. Și aici discutăm despre parkingul Primăverii de la numărul 20, parkingul de pe Primăverii nr. 8, discutăm despre parkingul de pe Mogoșoaia 7 – 9, vom discuta despre parkingul Hașdeu, de asemenea despre lărgirea podului Porțelanului sau despre achiziția de autobuze electrice, troleibuze și tramvaie. Pe acestea avem obligația să le finanțăm pentru că sunt proiecte începute. Pentru celelalte proiecte vom face o evaluare și o eșalonare a lor, după ce vom vedea suma exactă a bugetului. (Dan Tarcea)

Față de anul trecut, marile primării din țară se așteaptă la o creștere a bugetelor proprii, mai ales că și Guvernul a revenit și lasă din nou administrațiilor locale 60 la sută din impozitele pe profit, după ce în 2017 și 2018 acest procent fusese redus la 40 la sută.

Viceprimarul Dan Tarcea speră că până la sfârșitul lunii se vor ști sumele exacte pe care se pot baza Clujul și celelalte localități din țară.

Bugetul total a fost anul trecut undeva la 1,2 miliarde de lei, anul acesta ar trebui să fie o creștere, pentru că tot asta ni se spune că avem o creștere economică zdrobitoare și cea mai mare din Europa. Deci este normal să se vadă și la autoritățile publice locale această creștere a bugetului. O cifră oficială vom avea în termen de cinci zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Acesta este termenul legal în care Ministerul Finanțelor trebuie să ne comunice care este bugetul, pe ce sume trebuie să ne facem proiecțiile. (Dan Tarcea)

Nu doar la Cluj-Napoca, ci peste tot în țară, odată cu majorarea sumelor care ajung la bugetele locale administrațiile locale au primit și sarcini în plus. Printre acestea se regăsește plata indemnizațiilor pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.

Viceprimarul Dan Tarcea dă asigurări că, deși e o obligație suplimentară, la Cluj-Napoca, cel puțin, vor fi asigurați banii pentru aceste salarii:

Anul acesta vom primi și câteva cheltuieli suplimentare din partea Guvernului. Noi va trebui să plătim, din fondurile proprii, asistenții pentru persoanele cu dizabilități, care, până acum, aveau asigurată 90 la sută din indemnizație de la bugetul central și 10 la sută de la bugetul local. Acum va trebui să plătim totul de la bugetul local, asta înseamnă undeva la vreo 10 milioane de euro, un cost suplimentar, pentru că trebuie să asigurăm acești bani pentru persoanele cu dizabilități și pentru însoțitorii acestora. (Dan Tarcea)

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Laborator dedicat screening-ului neonatal înființat la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 17:27

Laborator dedicat screening-ului neonatal înființat la Cluj-Napoca

Prin acest proiect a fost înființat primul laborator din România dedicat screening-ului neonatal bazat pe spectrometrie de masă.  ...

Laborator dedicat screening-ului neonatal înființat la Cluj-Napoca
Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter

Irina Schrotter este președinte al Federației Patronatelor din Industriile Creative, inițiator și organizator al festivalului Romanian Creative...

Doctor Honoris Causa pentru Irina Schrotter
Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 14:07

Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca

Pentru armenii de pretutindeni data de 24 aprilie 1915  este una cu rezonanțe tragice. Atunci au pierit aproximativ 1,5 milioane de persoane, de la...

Genocidul armean comemorat la Cluj-Napoca
Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!
De prin Cluj miercuri, 17 aprilie 2024, 09:32

Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!

Ei vor fi prezenți la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj, strada Nicolae Bălcescu nr.18, de luni până vineri, între orele 7:30-13:30,...

Eu pe cine salvez? Donează sânge, fii erou!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 13:32

Harta pistelor de bicicletă din Cluj

Clujul, chiar dacă are o rețea de piste de biciclete dezvoltată în ultimii 10 ani, nu este încă acoperit în totalitate de rute pentru...

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:29

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală

Anul acesta, Rock Academy împlinește 11 ani de existență, reprezentând o instituție emblematică pentru aspiranții muzicieni.   De la...

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:22

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei

Beneficiază de acest sprijin persoanele singure și familiile cu venituri reduse. Ne-a oferit mai multe detalii viceprimarul Dan Tarcea, invitat,...

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 11:43

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!

Precizarea a fost făcută marți, 16 aprilie, de viceprimarul Dan Tarcea, la postul nostru de radio:   Podul Garibaldi are o istorie destul de...

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!