Ascultă Radio România Cluj Live

Amenzi pentru proprietarii din Sibiu care nu își întrețin imobilele

Amenzi pentru proprietarii din Sibiu care nu își întrețin imobilele

Articol de cristina.rusu, 7 februarie 2019, 15:29

Proprietarii imobilelor din Sibiu au obligația de a renova și întreține fațadele caselor pe care le dețin. Consilierii locali au hotărât asta încă din 2001 prin hotărârea 210. De anul trecut administrația locală a dat startul unei campanii de amendare a proprietarilor de clădiri care nu și le renovează. Au dat sute de amenzi, iar printre cei amendați se numără chiar și Primăria Municipiului Sibiu.

Chiar și așa, mulți dintre cei care ar fi trebuit să renoveze fațadele nu au făcut-o. Astfel că cei de la Poliția Locală au început să iasă pe teren pentru a identifica imobilele ale căror fațadă este în stare avansată de degradare.

Astfel, din iulie și până acum au fost identificate 417 imobile aflate în această situație. Acestea sunt situate pe Calea Dumbrăvii, Șoseaua Alba Iulia, bulevardul Vasile Milea și bulevardul Victoriei. Totalul amenzilor aplicate se ridică la peste 1 milion de lei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore:

În urma acestor acțiuni proprietarii s-au mobilizat, în majoritatea cazurilor este vorba despre persoane private fizice sau juridice. Până în prezent au fost renovate 62 de clădiri. S-au verificat atât principalele zone, cât și principalele cartiere.

Sunt câteva imobile în care Primăria Sibiu sau serviciile aflate în subordinea Consiliului Local dețin un apartament, un spațiu sau dețin întregul imobil.

De exemplu, Sc Urbana are în total 92 de spații comerciale dar, doar la șase dintre aceste spații au fost identificate probleme și necesitatea de a realiza reparații.

În cazul Fondului Locativ au fost aplicate 47 de sancțiuni pentru neîntreținerea corespunzătoare a unora dintre imobile. Precizăm faptul că în imobilele unde Serviciul Fondului Locativ deține un singur spațiu, lucrările de reparații nu se pot face de către acest serviciu de unul singur, ci trebuie toți proprietarii sau locatarii să contribuie la aceste lucrări în cotă parte. (Mirela Gligore)

Locuitorii sancționați sunt revoltați de amenzile primite și spun că ar fi vrut să facă reparații, dar procesul este prea anevoios și costisitor. Există însă și cazuri de persoane care au făcut reparații, cu toate avizele necesare:

”Având în vedere faptul că o parte din ele au fost revendicate, Primăria nu mai este datoare să le restaureze, este de datoria proprietarilor. În vara anului trecut trecusem întâmplător pe Strada Mitropoliei și am auzit o discuție între un arhitect sau o persoană cu studii în domeniul patrimoniului istoric și un domn de la Poliția Locală. Acesta era înștiințat că respectiva clădire se află într-un prag de degradare foarte mare, fiind un pericol public pentru cetățeni. Au fost făcute sesizări proprietarilor, au fost și amendați, dar ulterior am văzut că au făcut o trecere din lemn care să protejeze cetățenii de bucățile de tencuială.”

„Eu sunt scadent, am înaintat actele, iar cum vine căldura încep lucrările de reabilitare. Este bine că Primăria a început să aplice aceste amenzi deoarece am uitat să protejăm frumusețea caselor Sibiului. Trebuia să facem acest lucru fără intervenția Primăriei, dar acum ne supunem legii. Nu știu să vă spun exact cât este amenda, dar oricum este destul de consistentă.”

Printre cei amendați însă se află chiar două instituții, proprietari ale unor imobile, aflate în subordinea municipalității. SC Urbana, instituție aflată în subordinea Primăriei Sibiu, are de plătit câteva amenzi. Mai exact 6, amenzi date de Poliția Locală tot pentru neîntreținerea corespunzătoare a imobilelor.

Clădirea din Piața 1 decembrie 1918 numărul 8 este o altă clădire amendată, din cauza fațadei care se află într-o stare avansată de degradare, cade tencuiala, trecătorii fiind în pericol. Clădire se află în proprietatea Fondului Locativ Sibiu, adică cei care locuiesc aici plătesc chirie către Primăria Sibiu.

 

Laura Nițu

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului