Ascultă Radio România Cluj Live

Imaginea Roșiei Montane este din ce în ce mai cenuşie

Roșia Montana

Imaginea Roșiei Montane este din ce în ce mai cenuşie
Foto: Roșia Montana

Articol editat de cristina.rusu, 6 februarie 2019, 10:09 / actualizat: 6 februarie 2019, 13:26

Cine vizitează azi Roşia Montană, găseşte un oraş fantomă: aproape nelocuit, cu clădiri în paragină şi străzi pustii. Scoaterea aurului, practicată de milenii aici, s-a blocat din cauza unei companii străine care a vrut să radă doi munţi din Apuseni pentru a exploata la suprafaţă resursele preţioase. Totul cu preţul distrugerii a kilometri şi kilometri de galerii romane, unice ca lungime în Europa.

După retragerea Gold Corporation lucrurile au rămas în coadă de peşte, iar nesiguranţa zilei de mâine i-a alungat pe ultimii locuitori din zonă.

Primarul Eugen Furdui priveşte cum odinioară falnicul Alburnus Maior se stinge sub ochii săi:

Ne confruntăm, bineînţeles, cu o depopulare accelerată a localităţii; deoarece, fără locuri de muncă, oamenii nu au ce face decât să-şi ia straiţa în spate şi să plece. Degeaba avem patrimoniu, degeaba avem resurse. În România, întotdeauna ce este mai important a fost pe ultimul loc: adică oamenii. Că dacă n-ar fi oamenii, pentru ce patrimoniu şi toate? La ultimul recensământ din 2012 aveam 2960 de locuitori. Dar practic în zonă nu mai sunt. Ei nu şi-au schimbat domiciliul, dar au plecat în ţări din Uniunea Europeană, ori în alte judeţe din ţară unde sunt locuri de muncă.

Vin de sărbători, când e animaţie şi e frumos în comună, apoi se întorc la locul lor de muncă. Din câte am înţeles, acum se lucrează şi la acea ordonanţă în care persoanele fizice din zona defavorizată care beneficiau de o reducere de impozit de 50% pe tot ce au – pe clădiri, pe mijloacele auto -, să plătească 100%. (Eugen Furdui)

Compania minieră a acţionat Statul Român la o instanţă din America, cerând despăgubiri de miliarde de dolari pentru că a fost împiedicată să extragă aurul Roşiei Montane. Sentinţa se va pronunţa prin 2020, spune vicepreşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sorin Jurcă speră însă să aibă câştig de cauză Statul Român şi roşienii:

Acum este situaţia destul de ambiguă; există pe rol un proces la Washington, care se va finaliza în 2020. Cred că foarte multe lucruri vor depinde de acel proces. Sperăm să se tranşeze în favoarea statului acel proces şi Roşia Montană să aibă un alt destin, acela al dezvoltării turistice, al dezvoltării ecologice.

Aşteptăm ca sute de turişti, aşa cum de-a lungul anilor s-a întâmplat, să vină să viziteze şi să se bucure de ceea ce Roşia Montană are mai valoros decât aurul, patrimoniul.

În jur de 80% dintre proprietăţile care ar fi fost afectate de proiect au fost cumpărate de compania canadiană. Din păcate arată jalnic acele proprietăţi: după ce le-au cumpărat, le-au lăsat de izbelişte şi imaginea Roşiei este din ce în ce mai cenuşie din cauza acelor case care nu sunt restaurate, care arată pe zi ce trece mai rău. A venit şi iarna, iar câteva case s-au prăbuşit sub greutatea zăpezii. Şi asta ne dă o imagine destul de sumbră. (Sorin Jurcă)

Academicianul Ioan Piso, specialist în istoria antică, a fost campionul rezistenţei intelectualilor pentru salvarea Roşiei Montane. A rămas surprins când Statul Român a retras cererea de includere a obiectivului în patrimoniul UNESCO.

Dar are şi pentru aceasta o explicaţie:

Toată lumea academică cunoaşte Roşia Montană, anticul Alburnus Maior, datorită faptului că aici au fost găsite câteva zeci de tăbliţe cerate care constituie una dintre sursele dreptului roman. Iar dreptul roman este cea mai grozavă moştenire pe care Imperiul Roman a lăsat-o lumii moderne şi contemporane. Asta este şi explicaţia faptului că atunci când localitatea a fost în pericol, mii de specialişti din toată lumea au sărit în apărarea ei.

În 2002 de pildă 1038 de instituţii academice şi specialişti din întreaga lume au protestat. Numai în Cluj au ieşit la un moment dat 20.000 de oameni în apărarea Roşiei Montane. Au ieşit pur şi simplu pentru a apăra patrimoniul naţional şi pentru a apăra şi dreptul celor care se băteau pentru casa lor, pentru ograda lor, pentru biserica lor şi pentru cimitirul lor.

protest rosia montana

Este singurul caz cunoscut în istorie în care un stat refuză să i se înscrie un monument pe lista UNESCO. Asta a făcut guvernul Dăncilă anul trecut. Înscrierea ar fi însemnat că nimeni nu se mai putea atinge de acest monument, nimeni nu îl mai putea distruge. (Ioan Piso)

Această prezentare necesită JavaScript.

Pot să mă laud că am coborât şi eu în galeriile romane de la Alburnus Maior; şi sper ca şi copiii copiilor mei să o facă, pentru a fi mândri şi ei de inteligenţa şi priceperea străbunilor noştri, care ne-au lăsat tuturor o moştenire culturală inegalabilă.

 

Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Apreciază:

Etichete:
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor