Ascultă Radio România Cluj Live

Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi

Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi

Articol editat de Carmen Sas, 26 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 22 februarie 2019, 9:46

În perioada 4-24 februarie 2019, Centrul Cultural pentru Studii Indiene aduce la Cluj Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi. Ce înseamnă povestea adevărată a lui Maitreyi? Ce am ştiut până acum e o reinterpretare, e o altă privire asupra poveştii de dragoste dintre Eliade şi Maitreyi?

Mihaela Gligor: Majoritatea cititorilor o cunosc pe Maitreyi în calitatea ei de personaj al romanului lui Mircea Eliade. Însă Maitreyi a fost mai mult decât un personaj. Ea a fost o femeie extraordinară, o poetă, eseistă, a câştigat o mulţime de premii, a conferenţiat peste tot în lume, a condus un orfelinat, a făcut o mulţime de lucruri extraordinare. Lumea nu ştie partea aceasta. M-am gândit că ar fi interesant să avem o serie de evenimente dedicate femeii Maitreyi Devi, care să aducă o altă faţetă a personalităţii ei.

Carmen Sas: Asta înseamnă că te-ai gândit la mai multe momente speciale?

Mihaela Gligor: Da, avem o serie de 10 evenimente confirmate (s-ar putea să fie chiar mai multe) în mai multe locaţii din Cluj-Napoca. Cel mai important, care se întinde pe întreaga perioadă menţionată: 4-24 februarie 2019, este o expoziţie cu manuscrisele ei, scrisorile ei către profesorul american Mac Linscott Ricketts, biograful lui Eliade, care vor fi expuse pentru prima dată în lume. Vor fi expuse la Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai. Vernisajul va avea loc în 4 februarie de la ora 13:00.

Carmen Sas: Cum ai intrat în posesia scrisorilor?

Mihaela Gligor: Le-am primit. Profesorul american, Mac Linscott Ricketts, pe care îl cunosc de vreo 14 ani, şi-a făcut ordine în bibliotecă. Mi-a trimis o mulţime de cărţi importante în munca mea de cercetare. El m-a întrebat: „Am nişte scrisori ale lui Maitreyi. Le vrei?” Cum să nu le vreau?

Subiectul acestor scrisori este Mircea Eliade. Le-am primit în 2012 şi atunci le-am tradus şi le-am publicat la Casa Cărţii de Ştiinţă, într-o colecţie de carte indiană pe care o coordonez.

Carmen Sas: Câte astfel de scrisori sunt?

Mihaela Gligor: Sunt 40 şi sunt foarte frumoase. Vedem acolo toată dragostea ei, dezamăgirea ei, suferinţa şi nenumăratele întrebări pe care şi le-a pus vizavi de ce a scris Mircea Eliade romanul, de ce a scris chiar aşa când lucrurile s-au întâmplat altfel. Maitreyi a fost şi în România în 1973, povesteşte aşadar şi peripeţiile ei din România. Sunt o mulţime de detalii extraordinare.

Carmen Sas: Să ne reamintim că poveştile sunt diferite, ceea ce scrie în carte nu reflectă în totalitate întâlnirea pe care Mircea Eliade a avut-o cu Maitreyi. Diferenţa de mentalităţi între cultura indiană şi cultura noastră este cea care a determinat-o pe Maitreyi să aibă această atitudine.

Mihaela Gligor: Scrisorile acestea sunt foarte importante. Ele spun multe lucruri noi, prin prisma faptului că nu au fost destinate niciodată publicării. Faptul că noi le-am publicat, e un mic sacrilegiu, dar eram datori să avem şi o altă perspectivă asupra lui Eliade şi asupra întregii poveşti.

Carmen Sas: Ai fost în India de nenumărate ori. Mai mult decât atât, ai cunoscut familia lui Maitreyi.

Mihaela Gligor: I-am cunoscut familia. Şi în cadrul seriei de evenimente vom avea o lansare de carte. Am editat un volum dedicat femeii Maitreyi Devi, se numeşte „Maitreyi Devi, povestea adevărată”. În acest volum scrie şi fiul lui Maitreyi Devi, nepotul lui Mircea Eliade şi tot felul de alţi oameni care au cunoscut-o personal pe Maitreyi, dar şi tineri cercetători care au fost în Calcutta şi au ajuns întâmplător pe urmele poveştii.

Carmen Sas: Ne putem gândi că ceea ce a făcut Eliade în carte este pur beletristică?

Mihaela Gligor: Nu e chiar beletristică, e undeva şi un pic de adevăr; aşa, vreo 30%. Chiar şi prin simplul fapt că a păstrat numele, străzile, locaţiile descrise aşa cum trebuie.

Carmen Sas: Ce mai scrii în povestea ta despre Maitreyi?

Mihaela Gligor: În povestea mea scriu despre cum mi-a schimbat Maitreyi viaţa. Eram în clasa a XII-a când am citit romanul, mă pregăteam de ceva vreme să dau la drept. Însă, după ce am citit Maitreyi, mi-am spus că trebuie să fac filosofie: uite, şi Eliade a făcut filosofie, a ajuns în India, a făcut carieră în istoria religiilor. Am dat la Filosofie şi am căzut cu brio. Am perseverat însă şi am intrat; am făcut filosofie, am studiat Mircea Eliade. Cu totul nesperat am ajuns în India şi am ajuns să cunosc familia personajului Maitreyi. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă eu nu citeam Maitreyi.

Carmen Sas: Maitreyi sau Eliade ţi-a schimbat viaţa?

Mihaela Gligor: Cred că amândoi. De aceea activităţile mele sunt legate de ei, de amândoi. Uite, începând cu 4 februarie,vom avea şi o expoziţie de pictură la Galeriile Steaua, vom avea şi seară de muzică indiană, vom avea evenimente speciale în licee, destinate elevilor. Vom avea un eveniment special la Avram Iancu, apoi voi merge la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, cu un eveniment pentru toţi cititorii. Vom relua evenimentul de mare succes de la Muzeul de Artă, „Povestea de dragoste Maitreyi Devi”, pe care îl ţinem în fiecare an în jurul datei de 14 februarie, un filmuleţ documentar despre Eliade şi Calcutta.

Ca invitaţi îi vom avea pe Hanna Bota, profesorul Ştefan Borbely şi sperăm că şi câteva personalităţi indiene. Încercăm să avem, în premieră la Cluj, şi o paradă de sari-uri, dar şi un film documentar despre ce înseamnă acestea, ce reprezintă fiecare culoare, fiecare model. Am vorbit cu doamnele din comunitatea indiană din Cluj să participe la o paradă de sari-uri.

Vom avea şi o conferinţă la Institutul de Istorie George Bariţiu în 18 februarie, o conferinţă despre Maitreyi, femeie şi personaj, vom lansa şi acolo volumul. De fapt, avem 4 lansări de carte în 4 locaţii diferite, pentru public diferit.

Carmen Sas: Care va fi ultimul moment al seriei de evenimente?

Mihaela Gligor: Va fi lansarea de carte de la Librăria BookStory, volum îngrijit de mine. Cartea este o colecţie de eseuri despre Maitreyi. Colaborează fiul lui Maitreyi Devi, Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, academicianul Basarab Nicolescu, Adelina Patrichi, Hanna Bota, Daniela Ţane, am şi eu o intervenţie, dar şi Chris Simion, regizoarea piesei Maitreyi Devi. Totuşi, vedeta evenimentelor este publicul, pentru că am gândit aceste evenimente pentru public.

 

Carmen Sas: Poate vei găsi pe cineva la fel de tânăr cum erai tu pe vremea când ai descoperit povestea lui Maitreyi, care să-ţi calce pe urme.

Mihaela Gligor: Să ştii că acest lucru mi s-a întâmplat la fiecare eveniment pe care l-am făcut până acum. Să vină cineva care să îmi spună că a plecat în India, să îl descopere pe Eliade şi pe Maitreyi, după ce a citit poveştile mele sau după ce a participat la unul dintre evenimentele organizate de Centrul pentru Studii Indiene.

 

Mai multe informaţii despre evenimentele pe care Mihaela Gligor le organizează la Centrul pentru Studii Indiene, inclusiv cel în care vom descoperi „Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi”, puteţi găsi pe pagina Centrului Clujean pentru Studii Indiene dar şi pe pagina Institutului de Istorie George Bariţiu.

Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Radio Cluj.

 

 

Carmen Sas / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

 

 

 

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor