Ascultă Radio România Cluj Live

Palatul Copiilor din Sibiu, reabilitat cu ajutorul voluntarilor

Palatul Copiilor din Sibiu, reabilitat cu ajutorul voluntarilor

Articol de cristina.rusu, 23 ianuarie 2019, 17:43

Lucrările de curățenie la viitorul sediu al Palatului Copiilor, din fostul internat al Liceului Tehnologic “Henri Coandă” din Sibiu sunt în plină desfășurare. În primele trei zile de la desfășurarea campaniei de reabilitare a clădirii, s-au alăturat aproximativ 90 de voluntari.

Am întâlnit oameni de toate vârstele, foști elevi ai acestei instituții, părinții unor actuali elevi, medici, profesori, politicieni, voluntari SMURD, oameni dornici să dea o mână de ajutor. Nimeni nu se dă înlături de la nimic. Camerele de la etajul 2 și 3 sunt sunt acum eliberate de obiecte, gunoaie și moloz. Până sâmbătă trebuie curățată huma și vopseaua de pe pereți.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ce i-a determinat să se implice pe acești oameni de bine:

În mare parte muncesc cu echipa și fac ceea ce avem de făcut în ziua respectivă. În ultimele două zile am curățat pereții de humă și vopsea.

Reporter: De ce v-ați alăturat acestui proiect al Palatului Copiilor și cum vi se pare această inițiativă?

M-am alăturat deoarece am doi copii care învață aici. Mi se pare o inițiativă în care ar putea și Primăria să se implice mai mult.

Reporter: Este prima zi sau ați mai fost?

„Da, este prima zi, dar încercăm să ne implicăm și să ajutăm cât de mult putem.”

„Am aflat despre acțiune de pe Facebook, am văzut evenimentul creat. Știam că urmează să se mute clădirea Palatului Copiilor și eu în copilărie am participat la cursurile organizate de Palatul Copiilor din Mediaș. Mi s-a părut ceva extraordinar și am învățat foarte mult acolo.”

Palatul Copiilor din Sibiu va trebui să se mute, din aprilie, de pe strada Constituției, pe strada Henri Coandă, în spațiul pus la dispoziție de Consiliul Local Sibiu. Clădirea are, însă, nevoie de îmbunătățiri și reabilitări majore, în valoare de peste 250.000 de euro.

Directorul Palatului Copiilor, Daniel Vecsei:

Luni, în prima zi am golit tot molozul și gunoiul din clădire, am umplut două containere mari. Acum sunt în stadiul în care radem huma de pe pereți de la etajul doi pentru ca electricienii să înceapă lucrul săptămâna viitoare. În continuare avem nevoie de voluntari pe care îi așteptăm până sâmbătă, inclusiv. În cazul în care nu finalizăm săptămâna aceasta rasul humei de pe pereți, săptămâna viitoare ni se vor alătura și două clase de elevi de la liceul de construcții din Sibiu, care se află în săptămâna de practică și ne vor ajuta să finalizăm lucrările și la etajul trei. (Daniel Vecsei)

Anual, la Palatul Copiilor sunt înscriși nu mai puțin de 2500 de copii, iar peste 300 dintre aceștia aduc premii acasă de la diferite concursuri naționale și internaționale.

Printre grămezile de moloz, am întâlnit-o pe Flavia Muntean, una dintre fostele eleve ale Palatului Copiilor. În prezent este în ultimul an la Colegiul Național Samuel von Brukenthal din Sibiu.

Printre teme și pregătiri pentru Bacalaureat încearcă să vină să de-a o mână de ajutor alături de ceilalți voluntari. O leagă multe amintiri de Palatul Copiilor, acesta fiind și motivul pentru care s-a alăturat campaniei încă din prima zi:

În cadrul Palatului Copiilor am participat la cursuri de orientare turistică, care presupunea participarea la diferite concursuri de completarea unui traseu de cele mai multe ori era organizat în pădure. Eram singura fată din grupă și am fost înscrisă pentru că tatăl meu a fost campion național la orientare turistică. De asemenea, am participat și la cursuri de teatru unde mi-am descoperit pasiunea pentru această artă. Mulți colegi de-ai mei și-au descoperit pasiunea pentru fizică, chimie sau matematică. Este un fel de învățare prin joc și mi se pare foarte important ca și copiii din ziua de astăzi dă se dezvolte prin activități extracuriculare. (Flavia Muntean)

Șantierul rămâne deschis până sâmbătă, 26 ianuarie, între orele 10:00-16:00. Pentru a gestiona mai ușor participarea și activitățile voluntarilor, Crucea Roșie Filiala Sibiu s-a alăturat acestui demers.

Voluntarii acestei organizații se ocupă de înscrieri, de contractele de voluntariat și intervin în caz de accidentare.

Directorul Crucea Roșie Filiala Sibiu, Raluca Morar:

Ne bucurăm să facem parte din acest demers. Este un proiect minunat, care este intitulat Împreună reconstituim Palatul Copiilor din Sibiu. Ne-am alăturat pentru că avem o colaborare bună cu Palatul Copiilor, a cărei clădiri de ani de zile ne găzduiește pentru a desfășura concursul sanitarii pricepuți. Facem parte din comunitate și vrem să dăm o mână de ajutor. Este vorba despre copiii noștri și ne dorim ca aceștia să aibă un loc drăguț unde să desfășoare activități extrașcolare. (Raluca Morar)

Dacă doriți să susțineți Palatul Copiilor, puteți face acest lucru donând către Asociația Pro Palatul Copiilor Sibiu, în contul deschis la BCR, pe numele Petru Liviu Rotaru, președintele acesteia.

 

Laura Nițu

 

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Diverse duminică, 24 martie 2024, 00:00

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani

În schimb, pentru a se hidrata, bărbatul ar bea doar Coca-Cola.   Un obicei ciudat, care deocamdată nu pare să fi avut consecințe asupra...

Un septuagenar susține că nu a mai băut apă de cincizeci de ani
Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 12:00

Burgeri pentru o dietă sănătoasă

Specialistul explică faptul că acest fel de mâncare conţine o cantitate suficientă de proteine ​​şi poate face parte dintr-o dietă...

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte