Ascultă Radio România Cluj Live

Materialul genetic și factorii de mediu influențează asumarea riscurilor în viață

Materialul genetic și factorii de mediu influențează asumarea riscurilor în viață

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 ianuarie 2019, 12:00

Un studiu efectuat recent de cecetători de la Universitatea din Zürich împreună cu o echipă internaţională de oameni de ştiinţă arată că există o conexiune între anumite gene şi comportamentul oamenilor privind asumarea riscurilor.

Echipa internaţională de cercetare – care a implicat savanţi de la Universitatea din Toronto, Vrije Universiteit Amsterdam şi Universitatea din Zürich – a identificat 124 de variante genetice necunoscute anterior care sunt legate de asumarea riscului şi de apetitul pentru risc. Rezultatele studiului au fost publicate în revista „Nature Genetics”. Peste un milion de persoane au luat parte la studiu.

Cercetătorii compară disponibilitatea oamenilor de a-şi asuma riscuri cu materialul lor genetic. Pe de o parte, ei ar trebui să-şi evalueze dorinţa de a-şi asuma riscuri, iar pe de altă parte, să răspundă la întrebări despre comportamentul riscant, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, conducerea unui autovehicul cu viteză. Materialul genetic al participanţilor a fost decriptat şi comparat. Chiar dacă genomul a două persoane este foarte asemănător, el nu este identic. Există întotdeauna câteva diferenţe mici, numite variante. De exemplu, unele dintre aceste variante au fost legate în studii comparative la scară largă cu anumite caracteristici externe sau cu predispoziţii la boli.

De câţiva ani, cercetarea ştiinţelor sociale a fost interesată de acest tip de studiu pentru a investiga influenţa asupra comportamentelor. Potrivit analizelor cercetătorilor, cele 124 de vaiante descoperite în studiul actual sunt gene care se citesc în creier, mai ales în regiunile creierului care sunt legate de procesele decizionale. De asemenea, analiza acestor gene evidenţiază rolul neurotransmiţătorilor GABA (inhibitor) şi glutamat (excitator). Până acum, aceşti neurotransmiţători nu au fost asociaţi cu asumarea riscurilor. Totodată, cercetătorii au mai descoperit că şi factorii de mediu influenţează comportamentul.

Cu studiul nostru am reuşit să determinăm arhitectura genetică a apetitului pentru risc şi am descoperit unde apare tendinţa de comportament riscant în genomul nostru, a declarat Pietro Biroli, de la Universitatea din Zürich.

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că acest studiu ar trebui să fie o bază pentru investigarea interacţiunii dintre variantele genetice şi factorii de mediu în detaliu, care conduc la anumite comportamente.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 09:32

Nutella – 60 de ani într-un borcan!

Cei 60 de ani, celebrează geniul lui Michele Ferrero, care în 1964 a inventat crema de alune și ciocolată.   Timp de decenii a fost o...

Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 12:00

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii

Alimentația nesănătoasă poate duce la creșterea riscului de îmbolnăvire, iar copiii în perioada de creștere sunt vulnerabili la...

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Se pot descifra visele păsărilor?
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Se pot descifra visele păsărilor?

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Buenos Aires a aruncat o nouă lumină asupra acestei întrebări intrigante prin...

Se pot descifra visele păsărilor?
O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:00

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit

Aceste ţigle conţin celule solare fotovoltaice, care îi permit sitului arheologic inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial să îşi...

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 12:00

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?

Brânza este un produs versatil care poate fi adăugat în mâncăruri, sandvişuri, salate, precum și consumată cu vin.   Cu toate acestea,...

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!

În Suzhou, a fost deschisă o „Grădină a Întâlnirilor”, o iniţiativă care are ca scop organizarea şi formalizarea procesului de...

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!
Diverse vineri, 19 aprilie 2024, 18:00

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate

Un nou studiu relevă că cel puţin jumătate din oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate.   Cercetătorii au evaluat 82...

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate
Diverse vineri, 19 aprilie 2024, 12:00

Alimente crude versus mâncare gătită

Consumul unor alimente în forma lor naturală este uneori benefic. Gătirea alimentelor poate distruge unele enzime şi poate afecta unii...

Alimente crude versus mâncare gătită