Ascultă Radio România Cluj Live

Programul evenimentelor la Reactor de creație și experiment

Programul evenimentelor la Reactor de creație și experiment

Articol de cristina.rusu, 13 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 13 ianuarie 2019, 7:02

Între 22 și 29 ianuarie, Reactor de creație și experiment organizează al doilea focus tematic din cadrul programului 100 de ani România. Trei istorii secundare, printr-o serie de evenimente reunite sub titlul Altfel/La fel.

Acestea vor include o nouă premieră – spectacolul Rândul 3, aproape de margine, dar și spectacole invitate, o bibliotecă vie, o proiecție de film și un atelier de mediere culturală.

Dacă în cadrul primului focus tematic, care a avut loc în 2018, s-a pus în discuție poziția femeii în România, de data aceasta ne îndreptăm atenția asupra minorităților sexuale, într-o încercare de a înțelege cum s-au văzut ultimii o sută de ani din perspectiva unor persoane care nu se încadrau în ceea ce se înțelegea prin „normalitate”.

Spectacolul care va avea premiera în cadrul programului, Rândul 3, aproape de margine, e construit ca un exercițiu de empatie – atât din partea echipei artistice, cât și din partea publicului. E o invitație de a experimenta pentru scurt timp lumea din punctul de vedere al altcuiva, al unei persoane născute în alte condiții și cu alte caracteristici, dar care are aceleași nevoi de bază ca toți ceilalți: de siguranță, de afecțiune, de a-și construi o identitate proprie, de a fi validat de grupul social în care trăiește.

Plecând de la persoane și întâmplări reale, spectacolul imaginează o serie de povești personale ale membrilor comunității gay din România, pe parcursul a o sută de ani. Folosind memoria spațiului unui cinematograf, personajele se succed ca fantome întipărite în scaunele de pluș, dramele lor amestecându-se cu dramele de pe ecran, în timp ce afară se desfășoară „marea istorie”.

În contextul sărbătoririi unui secol de la crearea statului român modern, prin programul 100 de ani de România. Trei Istorii secundare se dorește prezentarea unor perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Se dorește astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Credem că istoria nu înseamnă doar pacturi politice și confruntări armate, ci și efectele nebănuite și nedocumentate ale acestor evenimente asupra oamenilor care alcătuiesc populația unei țări. Vrem să știm: cât de mult cunoaștem despre acești 100 de ani, în condițiile în care istoria predată în școli oferă o singură perspectivă asupra schimbărilor socio-politice care au modelat România? Dacă istoria este într-adevăr scrisă de învingători, cum a fost ultimul secol pentru cei „învinși”, pentru grupurile minoritare, pentru vulnerabili?

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

21-30 ianuarie
21, 22, 24, 29 ianuarie: 19:00 – 21:00
23, 28, 30 ianuarie: 10:00 – 14:00
25, 26, 27 ianuarie: 10:00 – 14:00 și 19:00 – 21:00

CUM VORBIM DESPRE TEATRU
Atelier de mediere culturală

Mediator: Raul Coldea

Atelierul se desfășoară în jurul focusului Altfel/La fel, o selecție de spectacole și filme care vorbesc în diferite moduri despre condiția persoanelor LGBT+ din România.

Participanții vor viziona patru spectacole de teatru (În rândul 3, aproape de margine – regia Sânziana Stoican, Eu sunt! Și? – regia Lorán Betty, După Traian și Decebal (Din Filele Istoriei Gay În România) – un manual performant de Mihaela Michailov și Paul Dunca, și Bucurie și fericire – regia Andi Gherghe), un film (BULLY – regia Aaron Alon), și vor participa la Biblioteca vie LGBT+, co-organizată alături de echipa PRIDE România.

Spectacolele, filmul și expoziția vor fi dezbătute apoi în cadrul atelierului și se vor organiza, în măsura în care va fi posibil, întâlniri cu artiștii implicați.

Atelierul se adresează publicului cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Numărul de participanți este limitat. Atelierul este gratuit, iar participanții beneficiază de intrare liberă la celelalte evenimentele din program.

Marți, 22 ianuarie, ora 19:00
RÂNDUL 3, APROAPE DE MARGINE
Premieră

Cu: Cătălin Filip, Oana Hodade, Raluca Mara, Doru Taloș, Adonis Tanța
Text după: Alexa Băcanu
Scenografia: Valentin Vârlan
Regia: Sânziana Stoican

Plecând de la persoane și întâmplări reale, spectacolul imaginează o serie de povești personale ale membrilor comunității gay din România, pe parcursul a o sută de ani. Folosind memoria spațiului unui cinematograf, personajele se succed ca fantome întipărite în scaunele de pluș, dramele lor amestecându-se cu dramele de pe ecran, în timp ce afară se desfășoară „marea istorie”.

O producție Reactor de creație și experiment

Joi, 24 ianuarie, ora 19:00
BIBLIOTECA VIE LGBT+

Cum ar fi dacă oamenii ar fi cărţi? Dacă am putea frunzări prin sufletele celorlalţi cu aceeaşi uşurinţă cu care deschidem o carte în librărie? Ei bine, la Biblioteca Vie se poate!
PRIDE România te invită la dialog şi cunoaştere, cărţile fiind persoane din comunitatea LGBTQ ce-ţi vor spune poveştile reale de viaţă.
Intrarea este liberă la acest eveniment.

Vineri, 25 ianuarie, ora 19:00
EU SUNT! ȘI?

Dramaturgia: Dan Boldea
Cu: Oana Nemeș, Paul Sebastian Popa, Dragoș Lupău, Bogdan Gontineac
Regizor: Lorán Betty

Spectacolul Eu sunt! Şi? abordează problema identităţii sexuale prin prisma ambelor tabere (pro/contra) într-o cheie ironică şi aproape autoironică. Spectacolul este un colaj de idei, rezultatul unei introspecţii individuale şi colective.

Având ca punct de pornire situaţia lagărelor de concentrare pentru gay din Cecenia, spectacolul expune perspectiva locală/naţională asupra acestui subiect polemic. Conţinând elemente de performance, tinde spre o exprimare exacerbată a ideilor noastre cu privire la condiţia comunităţii LGBT. Spectacolul este un test de onestitate şi curaj atât pentru echipă, cât şi pentru public.

Sâmbătă, 26 ianuarie, ora 19:00
BULLY
Proiecție de film

Regia: Aaron Alon

BULLY este un musical dramatic despre Sam Bradley, un tânăr care îşi ia viaţa după ce este hărţuit în mod repetat la şcoală. Povestea urmăreşte trăirile lui Sam, dar şi vieţile celor din jurul său, în zilele de dinaintea şi de după sinuciderea sa. Proiecţia va fi urmată de o discuţie liberă despre violenţa fizică şi psihologică în şcolile româneşti, în contextul adoptării de către Parlamentul României a legii anti-bullying.
Filmul este oferit de către organizaţia LGBTQ+ clujeană PRIDE România şi face parte din selecţia oficială a festivalului internaţional de film queer SFG.13 (15 – 21 aprilie 2019).

Intrarea este liberă la acest eveniment.

Duminică, 27 ianuarie, ora 19:00
DUPĂ TRAIAN ȘI DECEBAL (DIN FILELE ISTORIEI GAY DIN ROMÂNIA)

[Un manual performant] de Mihaela Michailov şi Paul Dunca
consilier: Florin Buhuceanu
set&design: Andrei Dinu

Cum se trăia gay înainte de 1989 în România? Care erau locurile de întâlnire? Care erau ritualurile de socializare și structurile de oprimare? Cum acționa, la nivelul invizibilizării vieții sexuale, articolul 200 care pedepsea, cu închisoarea de la 1 la 5 ani, relațiile sexuale între persoanele de același sex. Cum puteai să fii cine erai, trăind în anonimat identitar? Cum au continuat abuzurile împotriva dreptului la reprezentarea identității după 1989?

După Traian și Decebal este arhiva narațiunilor private care definesc un sistem politic ce marca limitele, fricțiunile și constrângerile existenței de apartament. Este performarea coliziunii vieții intime cu norme legislative abuzive. Este istoria orală, din bucăți de amintiri, a martorilor expuși la controlul vieții de zi cu zi. Paradoxuril invizibilității au funcționat perfect. Deși era interzis, a existat o viață gay în România.

Marți, 29 ianuarie, ora 19:00
BUCURIE ȘI FERICIRE
De Syékely Csaba

Regia și scenografia: Ándi Gherghe
Cu: Fodor Piroska, Benedek Botond, Orbán Levente, Kovács Károly, Nagy István, Badics Petra, Szász Réka

Bucurie și fericire tratează un subiect sensibil: situația comunității gay din Transilvania. Dar de fapt, acesta nu este deloc un subiect sensibil, deoarece societatea acceptă homosexualii. Trebuie doar să nu se arate și să tacă. Și să pretindă că nu sunt ceea ce sunt. Și atunci toată lumea este fericită. Piesa prezintă niște oameni obișnuiți. Femei și bărbați, orășeni și săteni, gay și heterosexuali. Niște destine paralele care se întâlnesc și se despart. Având câteva certuri nesemnificative, probleme false, frecușuri, isterii minore. Nimic important. Sunt oameni fericiți.

Székely Csaba și Ándi Gherghe, împreună cu actorii: Fodor Piroska, Benedek Botond, Orbán Levente, Kovács Károly, Nagy István, Badics Petra și Szász Réka ne vor pune în fața unei povești, până la urmă tragice, dar tratată cu un umor negru-negru. Spectacolul „Bucurie și fericire” ne va duce în lumea LGBT din Transilvania cu mijloace de transport în același timp ludice, dure, sensibile, sofisticate și rudimentare.

O producție Teatru 3G (Târgu Mureș)

Biletele la spectacole se pot achiziționa online de pe www.biletmaster.ro.

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție