Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi este Ziua Internaţională a răţuştelor de cauciuc!

Astăzi este Ziua Internaţională a răţuştelor de cauciuc!

Articol de cristina.rusu, 13 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 14 ianuarie 2019, 13:13

În 1992, în cursul unei furtuni năprasnice, s-a răsturnat un vapor care avea o marfă curioasă: peste 29.000 de jucării din vinil.

Printre acestea s-au aflat mii şi mii de răţuşte pentru baie. Săltând vesele pe valuri, micile jucării galbene au avut nevoie de luni sau chiar ani pentru a ajunge la ţărm în locaţii îndepărtate precum Hawaii, Maine sau Seattle. Între timp le-au oferit informaţii preţioase oceanografilor despre valuri, curenţi şi schimbarea pe care o suferă aceştia în diferite anotimpuri.

Încă odată umila răţuşcă de cauciuc a depăşit în acest fel orice fel de aşteptări.

Pe lângă şampon, perie de dinţi şi prosop, ceea ce nu poate lipsi dintr-o baie (mai ales una ocupată de un copil) este răţuşca de cauciuc. Este o jucărie acvatică de culoare galben aprins care adesea chiţăie, poate stropi şi se poate mişca în deplină siguranţă.

Răţuştele au apărut la jumătatea secolului al XIX-lea, odată cu dezvoltarea industriei cauciucului.

Pe atunci, pentru multe familii baia era un eveniment săptămânal, ce avea loc duminica, înainte de a merge la biserică. Copiii erau foarte greu convinşi să intre în apa nu prea limpede, părinţii le dădeau aşadar celor mici răţuşte de cauciuc alături de care să se scufunde.

Trebuie spus că primele astfel de jucării nu pluteau pe apă, ci erau construite să fie solide, în cazul în care copilul decidea să le ronţăie un pic.

Prima răţuşcă patentată în mod oficial îi aparţine lui Landon Smart Lawrence. Jucăria lui avea incluse greutăţi, astfel încât în momentul în care raţa era răsturnată, ea revenea în mod automat la poziţia iniţială.

În 1933, un producător de obiecte din latex a obţinut licenţa pentru a produce o serie de jucării plutitoare pentru baie care să aibă forma unor personaje Disney. Cele mai populare s-au dovedit cele în forma răţoiului Donald. Totuşi, fabricanţilor de jucării ieftine nu le-a plăcut să depindă de limitările şi costurile impuse de licenţă.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial cauciucul era o resursă greu de găsit, redirecţionată spre industria de armament. Micile obiecte galbene au început să fie produse aşadar din plastic şi în mod special vinil.

Un sculptor, pe nume Peter Ganine, este considerat părintele modelului de răţuşcă pe care îl ştim astăzi, care şi-a şi patentat design-ul în 1949. Se crede că a vândut în total cam 50 de milioane de răţuşte în decurs de 15 ani. În anii ’60 jucăriile din vinil erau deja libere de orice restricţii de licenţă şi s-au impus în milioane de băi.

Erau ieftine şi ofereau o consolare tuturor copiilor care se temeau de apă. Orice hidrofobie era anulată de raţa galben aprins, care nu părea să aibă vreo grijă pe lume.

În 1970, răţuştele din cauciuc au avut parte de cea mai mare publicitate din istoria lor. În primul sezon al serialului Sesame Street, unul din personaje, Ernie, a cântat o odă dedicată companionului său de baie. Versurile sunau cam aşa:

„Răţuşcă de cauciuc, eşti grozavă,
Tu faci ca baia să fie distractivă.
Răţuşcă de cauciuc, ţin aşa de mult la tine,
Răţuşcă de cauciuc, bucuria bucuriilor!
Când te strâng, tu faci zgomot,
Răţuşcă dragă, tu-mi eşti cel mai bun prieten.”

Cântecul a fost vândut în peste un milion de copii şi a fost inclus pe toate compilaţiile cu piese din Sesame Street. Imaginile cu Ernie şi răţuşca lui au apărut pe tricouri, caiete şi cărţi de poveşti.

În Marea Britanie vânzarea de răţuşte a luat un nou avânt în 2001. Motivul a fost un articol publicat de tabloidul britanic The Sun, care a afirmat că regina Elisabeta a II-a are în baie o răţuşcă de cauciuc cu coroană.

În ultimele decenii răţuştele au suferit câteva modificări. Unele au fost create în aşa fel încât să semene cu celebrităţi, altele au fost aduse la proporţii uriaşe pentru a oferi un spectacol acvatic cu ocazia unor festivaluri.

Şi cu toate că există astăzi chiar şi o versiune bluetooth, vândută la un preţ de 100 de dolari, varianta ieftină, galben aprins, din cauciuc simplu, a fost inclusă în Galeria Jucăriilor Celebre, în 2013.

Sursă: Mentalfloss

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului