Ascultă Radio România Cluj Live

Cum putem avea un 2019 excepțional?

Cum putem avea un 2019 excepțional?

Articol editat de cristina.rusu, 12 ianuarie 2019, 06:00 / actualizat: 12 ianuarie 2019, 7:01

În lumea noastră “modernă” (cum ne place nouă să o numim) toți suntem forțați să producem mai mult, să facem mai mult, să creăm mai mult. De cele mai multe ori nu știm de ce ne forțăm să facem asta – cu toții suntem condiționați să simțim că trebuie mai mult, fără să ne întrebăm de cele mai multe ori și de ce.

În opinia psihologului Angela Nuțu, un lucru foarte interesant este că, deși foarte mulți oameni vor să facă mai mult, doar foarte puțini reușesc să fie cu adevărat productivi, restul își petrec viața stresați și secați de putere. Este posibil ca mentalitatea de tipul “trebuie să forțez mai mult” să fie greșită și o abordare mai conștientă ne-ar putea aduce mai aproape de rezultatul scontat.

Pentru că este început de an, specialistul consideră că este momentul pentru o schimbare în viața noastră, astfel încât să conștientizăm că secretul productivității este balanța dintre muncă și repaus, tensiune și relaxare.

În acest sens, schimbarea constă în: odihnă mai bună, mai mult optimism și exerciții, mai des atunci când mintea noastră este obosită.

Ce înseamnă o odihnă bună?

Cu toții știm că avem nevoie de odihnă pentru a funcționa corespunzător și că oboseala ne împiedică să fim productivi. Cu toate astea, deși sarcinile noastre ne seacă de energie și avem nevoie de foarte multă odihnă după – cine are timp de odihnă? Aici rămânem împotmoliți – nu vrem să pierdem timpul stând degeaba, dar în lipsa odihnei ne epuizăm.

Cum putem scăpa din acest cerc vicios? Problema constă în cum percepem noi o odihnă bună. Mulți oameni își închipuie că mintea lor este ca o baterie care are nevoie din când în când să fie reîncărcată. Nu este foarte precis, însă. Mintea ta nu este ca o baterie, este, mai degrabă, asemănătoare corpului tău.

Corpul tău este format din mai multe grupe de mușchi, și atunci când exersezi o anumită grupă de mușchi, altele pot intra în repaus. De exemplu, dacă te dor mușchii abdominali, nu stai în pat 3 zile, lucrezi la alte grupe de mușchi, ca mușchii picioarelor sau ai brațelor. Mintea noastră lucrează la fel, nu trebuie să intrăm într-o stare ca de zombi pentru a ne putea relaxa, explică psihologul Angela Nuțu.

Te simți secat după munca mentală? Fă niște exerciții!

Principiul este următorul: când mintea lucrează, corpul este în repaus, iar când corpul lucrează, mintea este în repaus. Încearcă și tu – odată ce ai început să te simți obosit după o zi întreagă în care ai scris la calculator, ai rezolvat probleme sau ai făcut programări, să nu-ți permiți să stai în fața monitorului și să te simți în continuare sleit de putere.

Nu-ți verifica Facebook-ul și nici nu te uita la televizor – sigur nu-ți va reîncărca bateriile din moment ce ai stat o zi întreagă în fața unui monitor, există șanse să te sece de și mai multă energie.

În schimb, ridică-te și fă exerciții în limita confortului tău, dar să-ți simți și mușchii foarte bine (încearcă diferite lucruri, pentru unii funcționează mai bine întinderile, pentru alții mai bine alergatul). Care este scopul în a combina exerciții fizice și mentale în așa manieră? Atunci când începi să faci exerciții fizice și eliberezi doze sănătoase de stres, atenția îți este imediat mutată pe momentul prezent.

Odată înțeles acest principiu poți învăța să schimbi conștient atenția, când este nevoie, ceea ce înseamnă că, în loc să aștepți să ți se încarce bateriile, poți, pur și simplu, să îmbunătățești aspecte diferite ale vieții. În acest proces un rol important îl au și gândurile noastre, care ne creează și ne susțin realitatea.

Este important cum abordăm momentele în care suntem mai obosiți și lipsiți de energie și să le deblocăm cu gânduri pozitive și realiste în același timp. Încearcă să înlocuiești “sunt foarte obosit azi” cu “mă simt mai puțin odihnit azi” și vezi cum te simți ”, conchide psihologul Angela Nuțu.

 

Redacția/Angela Nuțu, psiholog

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 13:34

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii

Ea a efectuat 29 de zile, 11 ore şi 59 de minute de zbor, aterizând pe Aeroportul Port Columbus din Ohio.   În 1937, când Geraldine...

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului