Ascultă Radio România Cluj Live

11 ianuarie – Ziua Artei Fotografice în România

Carol Pop de Szatmary

11 ianuarie – Ziua Artei Fotografice în România
Foto: Carol Pop de Szatmary

Articol de Bianca Câmpeanu, 11 ianuarie 2019, 17:09

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată în 2010 Ziua Artei Fotografice în România. Această dată reprezintă ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmary, recunoscut ca primul fotograf al României. Colegii noștri de la Radio Antena Sibiului au stat de vorbă cu Fred Nuss, precum și Rareș Helici, doi dintre fotografii de seamă ai orașului sibian.

Fotografia este una dintre artele care, fără îndoială, a schimbat lumea și modul în care o percepem. Chiar dacă sensul i-a fost alterat de obsesia pentru selfie-uri și fotografii cu mâncare, baza ei rămâne la fel de fascinantă. Termenul de „fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă „a picta cu lumină”. Guvernul României a hotărât în 2010 ca ziua de 11 ianuarie să fie recunoscută ca Ziua Artei Fotografice în România. Zi care marchează data naşterii lui Carol Popp de Szathmári, recunoscut ca primul artist fotograf al României. Acesta a imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii, devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind fortificaţiile şi combatanţii. Adevărat pionier al fotografiei, a realizat o bogată colecţie de chipuri militare. La Cabinetul de stampe al Academiei Române se păstrează mai multe clişee pe sticlă şi fotografii cu ofiţeri superiori din toate armele şi din toate taberele.

Și în Sibiu au existat de-a lungul timpului numeroși fotografi talentați. Fred Nuss și Rareș Helici sunt doar câteva nume ale artiștilor fotografi sibieni. Rareș Helici a creat în urmă cu doi ani de zile un proiect îndrăzneț numit „1.000 de portrete”. Peste 2.000 de sibieni și turiști, de la bebeluși până la persoane trecute de a doua tinerețe au fost surprinși de aparatul lui Rareș Helici. Despre ideea acestui proiect, dar și ce sfaturi ar avea pentru persoanele novice în artele fotografiei aflăm în continuare, de la acesta:

Mi-a venit această idee de a face un proiect pentru comunitate prin care să implic mulți oameni, fiind un fan al fotografiilor alb-negru așa am vrut să fie și proiectul și am decis să fac 1.000 de portrete alb-negru. Nu am stat prea mult să mă gândesc ce vreau să fac, scopuri sau obiective. L-am mai schimbat puțin pe parcurs. Persoanelor care se află la debutul în arta fotografiei aș vrea să le transmit în primul rând să pună mâna pe aparat și să încerce, să experimenteze. Când ești la început nimic nu este greșit, deoarece atunci înveți. Nu trebuie să fii profesionist din prima zi în care ai pus mâna pe aparat. Dar făcând din ce în ce mai multe poze ți se va deschide și orizonturile, viziunea și vei vedea altfel fotografiile, îți vin tot felul de idei. (Rareș Helici)

Fotograful sibian, Fred Nuss este o legendă vie a Sibiului. Acesta este recunoscut, datorită dragostei cu care apasă, la momentul potrivit, click-ul aparatului său. Fotograful-artist a obținut timp de mulți ani la rând titlul de artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică. Fred Nuss a devenit în timp un ”cronicar al locului” în care trăiește. Realitatea decupată prin fotografiile sale este tot timpul mult mai frumoasă. În continuare, Fred Nuss:

Am peste 65 de ani de fotografie pură, adică de când am început să fotografiez. Dar ca fotograf de presă am împlinit în acest an 55 de ani. Sunt din câte știu singurul reporter cu atâția ani de presă în spate și încă în lucru. Mă simt onorat și bucuros că am supraviețuit unui sistem de fotografie pe bază de filme, adică pelicule fotosensibile, dar dintr-o dată au apărut aparatele digitale. Eu aș lucra în continuare pe filme dar nu mai găsesc. Fotografia este un gen care trebuie învățat. Nu facem doar poze de dragul amintirilor, ci facem și poze cu un grad de cultură încorporat. (Fred Nuss)

Cât de pasionați sunt tineri din ziua de astăzi de fotografie, dar și ce surprind în pozele realizate am aflat de la o parte dintre aceștia.

Nu prea îmi place să fac poze, dar atunci când fac îmi place să surprind familia, prietenii și emoțiile acelei zile când fac poza.

Sunt pentru prima dată în Sibiu, dar îmi place arhitectura acestui oraș și din acest motiv am făcut mai multe poze cu aceasta. Fac poze ca să rămân cu amintirile. Da, sunt puțin pasionată de fotografie, este un hobby al meu.

De-a lungul timpului în pozele pe care le-am făcut am încercat să surprind diferite clădiri, peisaje, pe care le-am distribuit pe Facebook prietenilor mei.

Îmi place să mă uit la pozele făcute de alții și îi admir pentru munca depusă, dar nu pot să zic și despre mine că aș avea un ochiu bun de a face poze exemplare.

Vedere de la fereastra din Le Gras a fost prima fotografie, realizată în anul 1826 de către Nicephore Niepce. Imaginea surprinde câteva clădiri ale unor ferme din Franța.

 

Laura Nițu – Antena Sibiului

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Ascultă Radio Antena Sibiului online AICI.

Etichete:
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului