Ascultă Radio România Cluj Live

Primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești vor fi terminate cel mai devreme în 2023

Primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești vor fi terminate cel mai devreme în 2023

Articol de miclaus, 9 ianuarie 2019, 14:37

Primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești vor fi terminate cel mai devreme în 2023, în condițiile în care Masterplanul de Transport al României prevede că întreaga șosea trebuie terminată până în 2022.

Pentru celelalte trei loturi ale autostrăzii, nici măcar nu au fost scoase încă la licitație, motiv pentru care nu se cunosc nici termenele de finalizare.

Două din cele cinci loturi ale autostrăzii Sibiu-Pitești au fost scoase până acum la licitație de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. E vorba de sectorul 1, între Sibiu și Boița și sectorul 5, care unește Curtea de Argeș de Pitești. În total 48 de kilometri, ce nu includ însă și cele mai grele porțiuni, care traversează munții.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, este de părere că pe parcursul acestui an vom cunoaște și firmele care vor construi cele două capete ale Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Loturile 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu – Pitești au fost scoase la licitație, sunt în evaluarea ofertelor. În momentul când vom avea un câștigător desemnat vor urmă, din estimarea noastră, acele faimoase contestații, dar sperăm să depășim aceste probleme și, anul acesta, pentru Loturile 1 și 5 să semnăm contractele. Potrivit caietului de sarcini, pentru fiecare dintre aceste loturi avem 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. (Alin Șerbănescu)

Conducerea Asociației Pro Infrastructură, care monitorizează marile proiecte rutiere și feroviare, consideră că tradus în termene, asta înseamnă că abia la sfârșitul anului viitor vor putea începe efectiv lucrările la cele două capete ale autostrăzii.

Directorul executiv al Asociației, Ionuț Ciurea, arată că pe aceste secțiuni se va putea circulă cel mai devreme la finalul lui 2023; în condițiile în care în Masteraplanul de Transport al României, aprobat la Bruxelles, se precizează că întreaga autostrada va fi terminată în 2022.

Cu toate posibilele contestații, până la sfârșitul anului ar trebui să avem contracte semnate. De lucrări nici nu vorbim anul acesta, evident! Pentru că o să dureze până se semnează contractele, după aceea avem perioada de proiectare, măcar 12 luni. Lucrări, în cel mai bun caz, în a două jumătate sau spre finalul anului viitor. (Ionuț Ciurea)

Loturile 2, 3 și 4, care traversează Munții Făgăraș, ar urma să fie scoase la licitație pe parcursul acestui an. Înainte, însă, e nevoie de actualizarea studiilor geotehnice, având în vedere că vechea documentație, făcută în 2008, nu mai corespunde cerințelor actuale.

Ionuț Ciurea arată că actualizarea studiilor e obligatorie pentru cei 57 de kilometri ai loturilor 2 și 3, între Boița și Văleni, pe care se află majoritatea tunelelor și viaductelor, în timp ce lotul 4, Văleni – Pitești, ar putea fi scos la licitație în această primăvară.

Promisiunea CNAIR, dar repet, promisiunea, este că se va scoate Lotul 4 la licitație undeva în prima parte a anului, pentru că, așa cum încearcă să ne convingă cei de la Compania de Drumuri, studiile geo aici sunt mature. Și citez, “mature”. Pentru Loturile 2 și 3 nu avem studii geotehnice. Această porțiune e și cea mai grea, pentru o autostrada de munte o să avem foarte, foarte multe probleme dacă studiile geotehnice nu sunt riguros realizate. Promisiunea este că până la sfârșitul iernii o să avem studii geo noi scoase la licitație. Deci nu vorbim aici de lucrări, vorbim doar de actualizarea studiilor geotehnice. (Ionuț Ciurea)

Autostrada Sibiu – Pitești, în lungime de 123 de kilometri, este cel mai important proiect de infrastructură rutieră al României. Costurile sunt și ele pe măsură– 3,3 milioarde de euro. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, în condițiile în care autostrada figurează ca prioritate absolută în Masterplanul de Transport al României.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 12:00

Burgeri pentru o dietă sănătoasă

Specialistul explică faptul că acest fel de mâncare conţine o cantitate suficientă de proteine ​​şi poate face parte dintr-o dietă...

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX