Ascultă Radio România Cluj Live

Primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești vor fi terminate cel mai devreme în 2023

Primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești vor fi terminate cel mai devreme în 2023

Articol editat de miclaus, 9 ianuarie 2019, 14:37

Primele două loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești vor fi terminate cel mai devreme în 2023, în condițiile în care Masterplanul de Transport al României prevede că întreaga șosea trebuie terminată până în 2022.

Pentru celelalte trei loturi ale autostrăzii, nici măcar nu au fost scoase încă la licitație, motiv pentru care nu se cunosc nici termenele de finalizare.

Două din cele cinci loturi ale autostrăzii Sibiu-Pitești au fost scoase până acum la licitație de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. E vorba de sectorul 1, între Sibiu și Boița și sectorul 5, care unește Curtea de Argeș de Pitești. În total 48 de kilometri, ce nu includ însă și cele mai grele porțiuni, care traversează munții.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, este de părere că pe parcursul acestui an vom cunoaște și firmele care vor construi cele două capete ale Autostrăzii Sibiu – Pitești.

Loturile 1 și 5 ale Autostrăzii Sibiu – Pitești au fost scoase la licitație, sunt în evaluarea ofertelor. În momentul când vom avea un câștigător desemnat vor urmă, din estimarea noastră, acele faimoase contestații, dar sperăm să depășim aceste probleme și, anul acesta, pentru Loturile 1 și 5 să semnăm contractele. Potrivit caietului de sarcini, pentru fiecare dintre aceste loturi avem 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție. (Alin Șerbănescu)

Conducerea Asociației Pro Infrastructură, care monitorizează marile proiecte rutiere și feroviare, consideră că tradus în termene, asta înseamnă că abia la sfârșitul anului viitor vor putea începe efectiv lucrările la cele două capete ale autostrăzii.

Directorul executiv al Asociației, Ionuț Ciurea, arată că pe aceste secțiuni se va putea circulă cel mai devreme la finalul lui 2023; în condițiile în care în Masteraplanul de Transport al României, aprobat la Bruxelles, se precizează că întreaga autostrada va fi terminată în 2022.

Cu toate posibilele contestații, până la sfârșitul anului ar trebui să avem contracte semnate. De lucrări nici nu vorbim anul acesta, evident! Pentru că o să dureze până se semnează contractele, după aceea avem perioada de proiectare, măcar 12 luni. Lucrări, în cel mai bun caz, în a două jumătate sau spre finalul anului viitor. (Ionuț Ciurea)

Loturile 2, 3 și 4, care traversează Munții Făgăraș, ar urma să fie scoase la licitație pe parcursul acestui an. Înainte, însă, e nevoie de actualizarea studiilor geotehnice, având în vedere că vechea documentație, făcută în 2008, nu mai corespunde cerințelor actuale.

Ionuț Ciurea arată că actualizarea studiilor e obligatorie pentru cei 57 de kilometri ai loturilor 2 și 3, între Boița și Văleni, pe care se află majoritatea tunelelor și viaductelor, în timp ce lotul 4, Văleni – Pitești, ar putea fi scos la licitație în această primăvară.

Promisiunea CNAIR, dar repet, promisiunea, este că se va scoate Lotul 4 la licitație undeva în prima parte a anului, pentru că, așa cum încearcă să ne convingă cei de la Compania de Drumuri, studiile geo aici sunt mature. Și citez, “mature”. Pentru Loturile 2 și 3 nu avem studii geotehnice. Această porțiune e și cea mai grea, pentru o autostrada de munte o să avem foarte, foarte multe probleme dacă studiile geotehnice nu sunt riguros realizate. Promisiunea este că până la sfârșitul iernii o să avem studii geo noi scoase la licitație. Deci nu vorbim aici de lucrări, vorbim doar de actualizarea studiilor geotehnice. (Ionuț Ciurea)

Autostrada Sibiu – Pitești, în lungime de 123 de kilometri, este cel mai important proiect de infrastructură rutieră al României. Costurile sunt și ele pe măsură– 3,3 milioarde de euro. Finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, în condițiile în care autostrada figurează ca prioritate absolută în Masterplanul de Transport al României.

 

Mihai Miclăuș

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 12:00

Nu vă mai temeți de grăsimi!

O dietă care nu conţine cantitatea necesară de grăsimi este dăunătoare corpului uman, spune medicul rus Irina Baranova, care citează...

Nu vă mai temeți de grăsimi!