Ascultă Radio România Cluj Live

The Economist: „Adam Ondra este cel mai bun cățărător”

Adam Ondra s-a cățărat și în România, la Herculane!

The Economist: „Adam Ondra este cel mai bun cățărător”

Articol de Alina Vingan, 3 ianuarie 2019, 11:30 / actualizat: 4 ianuarie 2019, 16:30

portret, 2018. Foto: Petr Pavlicek

Adam Ondra este considerat cel mai bun cățărător din lume. Deține multe premiere: primul care a escaladat trasee de gradul 9b+ și 9c, singurul, până acum, singurul care a reușit din prima încercare (flash) un traseu de gradul 9a+ (escaladarea traseului Super Crackinette), primul care a câștigat atât proba de escaladă cât și cea de boulder la Cupa Mondială și la Campionatele Mondiale.

Adam Ondra este cățărător profesionist din Cehia specializat în alpinism și bouldering. În 2010 a fost primul atlet din istorie care a câștigat Campionatul Mondial la ambele discipline. El deține un record analogic la Cupa Mondială în 2009.

Adam Ondra la Campionatele Mondiale din Innsbruck 2018. Foto: Lukas Biba

Fiu de cățărători, Ondra a început să urce la vârsta de 6 ani și, până la vârsta de 13 ani, parcursese deja un traseu evaluat la 5.14d.

Ondra este, de asemenea, singurul căţărător care a redefinit un traseu cu un grad propus de 9c (5.15d) (Silence, 3 septembrie 2017), primul care a redus un traseu cu un grad propus de 9b + (5.15c ) (4 octombrie 2012) și primul care a reușit flash un traseu 9a + (5.15a) (Supercrackinette, 10 februarie 2018).

Potrivit The Economist, Ondra este „considerat cel mai bun căţărător”.

Ca și cățărător, am depus cel mai mare efort în traseul Silence, de grad 9c, și de aceea îl apreciez cel mai mult. Aceasta este ascensiunea cu care mă mândresc cel mai mult. Dar cu siguranță, reușita din prima încercare (flash) a traseului Super Crackinette (9a+) este foarte aproape de el! E greu să compari ce este mai greu… sau să compari cu escaladarea Dawn Wall-ului… sau cu câștigarea titlului de campion mondial… dar, dacă ar fi să aleg unul, tot traseul Silence rămâne. Este pur și simplu un traseu incredibil pentru mine! Nu pot spune că e linia rege sau că se vor face cozi la cățărarea acestui traseu, dar sunt încă foarte impresionat de secvența de fisuri, deoarece acestea sunt cele mai ciudate, stranii mișcări pe care le-m văzut pe stâncă și mă inspiră forte mult!

Adam Ondra pe traseul Silence, grad 9c, Norvegia, 2017. Foto: Pavel Klement.

Am așa o senzație… cu cât sunt mai ciudate mișcările, cu atât mă distrez mai bine în timp ce mă cațăr pe acest traseu. Aceasta și pentru că nu mă cațăr ca să merg ca pe o scară. Dacă traseul este doar despre forță și a nu te lăsa să cazi, s-ar putea să mă intereseze… dar nu atât de mult ca o cățărare complexă precum Silence. (Adam Ondra)

Cum alegi traseele pe care vrei să le faci din prima încercare (adică flash)?

Destul de greu! Am încercat deja destul de multe și este absolut clar că mă bazez pe opiniile prietenilor mei. De exemplu, acest traseu – Super Crackinette – pe care am reușit – în cele din urmă (!) – să îl fac din prima (flash), a fost recomandat de un prieten care l-a făcut, îmi cunoaște stilul și mi-a sugerat că mi s-ar potrivi foarte bine. Și a avut dreptate! Dar, alegerea traseelor este destul de aleatorie; uneori, văd un video sau o fotografie, contactez persoanele care l-au încercat sau l-au cățărat și …da… cam atât de simplu este procesul. În același timp nu prea este de unde alege, deci totul devine destul de evident. (Adam Ondra)

Ai fost la cățărat și în România. Cum ți s-a părut zona de escaladă Herculane?

Mi-a plăcut enorm de mult! Și are foarte mult potențial pentru toate gradele! Dar, zona de lângă cascadă are potențial pentru trasee dificile. În mod special peretele din stânga ei, care începe de la prag… și este un perete foarte curat de cca. 50-60 metri, și cel mai tare lucru este că încă nu a fost cățărat până în vârf încă! Toate traseele, inclusiv a doua lungime a traseului Black Mamba, se termină doar la o treime din perete, deci acest perete încă își așteaptă o primă ascensiune până sus. Sunt câteva proiecte din care se poate alege și – în mod cert, mi-ar place să revin și să fac câteva cățărări mai dificile pentru România. 

Adam Ondra la cățărat în România, în zona Herculane, 2018. Foto: Pavel Blazek.

Sectorul de la cascadă, în sine, este foarte interesant deoarece are multe stiluri diferite într-un singur sector: chiar în centru este destul de abrupt și în forță, mai spre dreapta este mai degrabă tehnic, necisitând un stil mai crimpy (cu prize mici, meticuloase) iar în stânga este ușor surplombant cu o combinație frumoasă de anduranță, tehnică și forță – și este probabil bucata mea preferată din perete. (Adam Ondra)

Provocarea lui Ondra pentru sezonul următor sunt competițiile. Va concura la amble discipline ale Cupei Mondiale, escaladă și boulder, deci vor fi multe competiții și multe antrenamente la panou. Toate acestea vor fi pregătire pentru Jocurile Olimpice 2020.

Fiecare cățărător ar trebui să își aleagă stilul propriu bazat pe punctele tari și slabe pe care le are. Eu am particularitățile mele și, după mulți ani de escaladă, așa mi-am construit stilul. (Adam Ondra)

Acest fragment este parte din interviul oferit de Adam Ondra după difuzarea filmului său. Peste 215 de spectatori au avut sansa de a vedea ultima producţie de film despre super-căţăratorul Adam Ondra, în Noiembrie 2018, în cadrul seriei Reel Rock Tour găzduit de Transylvania Mountain Festival, în Noiembrie 2018, la cinema Victoria din Cluj-Napoca. Filmul este intitutlat Age of Ondra (Ëra lui Ondra) şi este produs de casa de producție Senders Film.

Alina Nechita

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla