Ascultă Radio România Cluj Live

Crăciun fără kilograme în plus

Crăciun fără kilograme în plus

Articol de Bianca Câmpeanu, 16 decembrie 2018, 12:00 / actualizat: 16 decembrie 2018, 18:39

Moderație și control: conform unui studiu britanic, informarea privitoare la nutriție și cântăritul frecvent ne scutesc de kilograme în plus în perioada sărbătorilor.

Perioada dinaintea Crăciunului și în general sărbătorile vin cu numeroase ispite culinare: peste tot găsim prăjituri și alte dulciuri, la târgurile de Crăciun se bea vin fiert, iar mesele festive sunt pline de bucate tradiționale și deserturi ademenitoare. În mod tradițional mâncăm foarte mult în această perioadă, fără să ne gândim la kilograme. Urmările ne sunt cunoscute.
Un studiu din 2016 al unor cercetători americani de la Universitatea Cornell arată că la 10 zile după Crăciun, germanii acumulează cele mai multe kilograme. În medie, participanții la acest studiu s-au îngrășat cu 0,6 la sută după sărbători. În aceeași perioadă de după Crăciun, cluburile de fitness au înregistrat, deloc surprinzător, cele mai multe înscrieri.
Dar, evident, germanii nu sunt singurii care se confruntă cu această problemă. Dacă la Berlin sau la München se mănâncă de Crăciun gâscă la cuptor alături de cartofi și varză roșie, iar apoi deserturi felurite, în România sarmalele, fripturile și torturile din belșug ridică numărul caloriilor peste măsură.
Anul acesta, șase cercetătoare de la universitățile britanice Birmingham și Loughborough au câteva sfaturi simple prin care se pot evita kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor. Conform studiului desfășurat de acestea pe o perioadă de doi ani, publicat în revista medicală „The BMJ”, scăpăm comparativ greu de grăsimea depusă în perioada Crăciunului.
Conform medicului Amanda Daley, una dintre autoarele studiului, oamenii se îngrașă cu 1 kg pe an. O mare parte din această greutate este acumulată în perioada Crăciunului. Un kilogram per se nu ar fi mult, spune aceasta. Dar în 10 ani, diferența este semnificativă.

„Numai în ziua de Crăciun se consumă până la 6000 calorii – de peste trei ori mai mult decât cantitatea zilnică necesară”, spune Frances Mason, autoarea principală a studiului și cercetătoare în nutriție la Universitatea Birmingham.

Mâncat cu cap, mișcare suficientă

În plus, voluntarii au fost rugați să facă mai multă mișcare, cel puțin 10.000 de pași pe zi. De asemenea, să evite statul îndelungat pe scaun, iar la fiecare oră să se ridice în picioare cel puțin 10 minute. Pentru a le oferi o idee concretă despre câtă mișcare e necesară pentru a arde excesele culinare de Crăciun, participanții au primit o listă cu sportul recomandat după fiecare gustare sau băutură. De exemplu, pentru a arde caloriile conținute într-o cană de vin fiert, trebuie să meargă 13 minute.
Celălalt grup de voluntari a primit numai un document informativ despre o viață sănătoasă, fără sfaturi concrete referitoare la nutriție. Toți participanții au fost măsurați și cântăriți în lunile noiembrie și decembrie, cât și în ianuarie și februarie, pe perioada anilor în care s-a desfășurat studiul.

Când suntem conștienți de ceea ce facem, ne putem schimba comportamentul

Rezultatele nu sunt surprinzătoare, dar foarte clare. Voluntarii sfătuiți în detaliu au ajuns chiar să slăbească în medie un sfert de kilogram, în ciuda ispitelor culinare din perioada sărbătorilor, în timp ce participanții din al doilea grup s-au îngrășat în medie cu 0,37 kilograme.
Corecta informare despre alimentația sănătoasă și cântăritul în mod regulat sunt elemente care ne pot disciplina, este concluzia cercetătoarelor. Autoarele studiului, sprijinite și de Institutul Național pentru Cercetarea Sănătății (NIHR) din Marea Britanie, încheie prin a sfătui autoritățile în domeniu să demareze programe detaliate de informare cu privire la nutriție.

„Studiul nostru demonstrează că și o mică intervenție în perioada Crăciunului poate preveni îngrășarea”, conchide Amanda Daley.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului