Tehnologia care te ajută să detectezi alimentele la care ești alergic
Articol de Bianca Câmpeanu, 12 decembrie 2018, 12:00
Deși sunt obligați să pună pe etichetele informative toate detaliile despre ingredientele folosite, producătorii de alimente mai și trișează, iar asta poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Persoanele alergice la anumite substanțe sunt cele mai vulnerabile, iar pentru ele, a fost creată Cybertongue (“limba” cibernetică), tehnologie realizată de o echipă de cercetare din Australia. Acest “organ” artificial poate “gusta” anumite alimente înaintea ta, ca să fii sigur că nu conțin alergeni periculoși. Cybertongue a fost inventată de niște cercetători australieni din cadrul CSIRO. Ei au folosit “senzori biologici” pentru a detecta prezența lactozei în mostrele de lapte natural, dar și în laptele “prins” (cel din care rezultă laptele bătut, sana etc.).
Cybertongue este un dispozitiv electronic, de mărimea unui pachet de șervețele de masă, care poate fi conectat direct la un laptop. Aparatul intră în contact cu alimentul respectiv, analizează conținutul chimic “la sânge”, iar pe computer vezi rezultatul analizei. Întregul proces se realizează într-un timp foarte scurt. Durează mult mai puțin decât în cazul analizelor clasice efectuate de medici.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.