Ascultă Radio România Cluj Live

Poveste de succes: Comuna Ciugud a atras peste 27 de milioane fonduri europene

Această prezentare necesită JavaScript.

Poveste de succes: Comuna Ciugud a atras peste 27 de milioane fonduri europene
Foto: Comuna Ciugud, jud. Alba

Articol de Carmen Sas, 7 decembrie 2018, 12:26

Dezvoltarea oricărei comunități, în special a uneia din mediul rural, reprezintă,  deopotrivă, o provocare și un proiect în sine. Proiectul integrat ce a vizat dezvoltarea comunei Ciugud, localitate situată la aproximativ 10 km de Alba Iulia, care, la recensământul din anul 2002, avea 2.664 de locuitori, a început acum 12 ani, odată cu parcursul european, al atragerii de fonduri, un parcurs care, în ultimii 10 ani a fost unul extrem de intens.

Peste 27 milioane de euro, din fonduri europene, au fost investite, în tot acest timp, în Ciugud, sumă care reprezintă bugetul comunei pe mai mult de 100 de ani. O așezare din mediul rural al județului Alba, care avea infinite nevoi, și credința că viața la țară, în România, poate fi altfel: fără depopulare, fără case părăsite, fără terenuri agricole lăsate în plata Domnului, fără drumuri care să arate mai degrabă a poteci rudimentare, fără oameni împuținați, bătrâni și triști.

Rețeta succesului fondurilor europene la Ciugud? Nu există niciun secret, a fost nevoie de ceva curaj, de viziune pe termen lung, încredere că se poate și multă… foarte multă muncă. Cât despre dificultăți, îl putem cita pe marele filozof Socrate care spunea că ”Nimic durabil nu se face fără sacrificii, a spus, Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Iată și proiectele derulate în decursul anilor de comuna Ciugud, prezentate de primarul Gheorghe Damian:

Istoricul finanţărilor europene în comuna Ciugud începe încă de acum 12 ani când comuna a implementat două proiecte în valoare de peste 150.000 euro prin programul de preaderare PHARE în urma cărora a fost modernizat serviciul de voluntariat pentru situaţii de urgenţă al comunei prin dotarea cu un utilaj de intervenţie- buldoexcavator, bărci cu motor şi veste de salvare în condiţii de inundaţii, pompe de evacuare ape uzate şi a fost elaborată strategia de intervenţie în condiţii de dezastre.

Dezvoltarea infrastructurii agricole în comunele Ciugud și Berghin prin modernizarea drumurilor de exploatare agricolă

Valoarea proiectului, realizat prin PNDR, este de 1.244.712 euro și a fost implementat în perioada 2010/2013. Proiectul a constat în asfaltarea a  peste 30 de kilometri de drum de țară,  care leagă trei comune. Principalele beneficii ale acestor drumuri sunt: accesul mai uşor al agricultorilor la suprafeţele agricole (în zonă sunt peste 1.500 de hectare de teren arabil) fără a mai fi nevoie a se deplasa cu utilajele agricole pe drumurile naţionale şi judeţene, unde pot provoca aglomerări în trafic; drumurile scurtează timpul de deplasare între localităţile din aceste comune şi nu în ultimul rând deservesc câteva ferme agricole şi facilitează accesul mai multor agenţi economici în zonă.

Acest proiect a fost continuat cu încă două asemănătoare, respectiv ”Modernizare drumuri de exploatație agricolă în comuna Ciugud” în valoare de 225.359 euro (PNDR și buget local),și Modernizare drumuri agricole în localitatea Hăpria, comuna Ciugud” în valoare de 129.965 euro(PNDR și buget local).

Rețea de canalizare menajeră și stații de epurare în localitățile Ciugud, Drîmbar, Teleac, Hăpria Straja, Berghin și Ghirbom  și rețea de alimentare cu apă a localităților Straja, Berghin Ghirbom, reabilitare străzi în comuna  Ciugud, amenajare centru de zi pentru persoane vârstnice în satul Limba și promovarea moștenirii culturale și tradiționale locale.

Este cel mai mare proiect derulat de comuna Ciugud. Valoarea proiectului a fost de 7.152.185 euro, bani acordați de Uniunea Europeană prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR, măsura 322 din PNDR 2007-2013). Derulat în perioada 2009-2013, proiectul a asigurat executarea a peste 40 de km de reţea de canalizare în 9 sate, respectiv în toate cele 6 sate care compun comuna Ciugud – Ciugud, Drîmbar, Teleac, Hăpria, Limba, Șeușa și în 3 sate aparținând comunei Berghin – Straja, Berghin și Ghirbom. Ambele localități sunt deservite de 2 staţii de epurare, construite în conformitate cu cele mai performante standarde din domeniul tehnologic, dar și cu respectarea strictă a standardelor de mediu.

Rețeaua de canalizare deservește peste 1.050 de gospodării din comuna Ciugud, respectiv peste 3200 de persoane. De asemenea, de aceleași servicii beneficiază și cele 3 localități din comuna Berghin.

Prin acest proiect, a fost introdusă reţeaua de alimentare cu apă în  3 sate, pe o lungime de 40 de km, rețea deservită de două gospodării de apă, s-au asfaltat 8 km de străzi publice și s-au amenajat peste 10 km de trotuare şi rigole de scurgere a apelor.

Un alt obiectiv al proiectului a vizat înființarea unui Centru de Zi pentru persoane vârstnice în localitatea Limba şi a expoziţiei etnografice pentru promovarea valorilor culturale şi tradiţionale ale comunei Ciugud.

”Renovare sediu administrativ Comuna Ciugud”- Valoarea totală a investiției este de 1 300 000 lei + TVA(396.742 euro), din care 880 000 + TVA lei fonduri nerambursabili de la Uniunea Europeană, iar 420 000 + TVA a fost  cofinanțarea Primăriei Ciugud.  Proiectul și-a atins obiectivul, prin asigurarea unui mediu de calitate, cu dotări optime, pentru exercitarea unui act administrativ de excepție, în beneficiul tuturor locuitorilor comunei.

”Modernizarea infrastructurii rutiere în comunele Ciugud și Sîntimbru, județul Alba-AID Ciugud Sântimbru”. Proiectul, depus prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ciugud-Sântimbru, a fost declarat câștigător, valoarea sa fiind de 3.600.972 euro, din care valoarea eligibilă este de 1.993.847 euro, iar valoarea neeligibilă de 1.609.125 euro.

”Modernizarea infrastructurii rutiere în comunele Ciugud și Sîntimbru, județul Alba”, depus în cadrul sub-măsurii 7.2 ”Investiții în crearea și modernizarea infrastructurii de bază la scară mică”, parte integrantă din PNDR 2014-2020, asigură asfaltarea DC 40 (drumul către Dumitra) care leagă comuna Ciugud de comuna Sîntimbru, pe o distanță de 4,395 km. În același context, este prevăzută asfaltarea unor străzi din cele două comune. Ca un beneficiu conex, prin implementarea proiectului, va fi asigurat accesul direct la instituții sociale și de interes public, precum și la investiții private din fonduri europene.

Beneficiarii direcți ai proiectului nostru sunt cei 5.700 de cetățeni care domiciliază în cele două commune.

satul Șeușa

Un proiect de mare anvergură este ”Construire pod și drumuri de acces în comuna Ciugud”care va fi realizat prin PNDL, având o valoare de 1817819,55 euro. Podul va fi ridicat în extravilanul și intravilanul satelor Șeușa și Drîmbar, între DJ 107 C și DJ 107. El va avea o lungime totală de 133,9 metri și lățimea de 11,3 metri – care permite circulația autovehiculelor pe câte o bandă pe sens, precum și amenajarea a două trotuare, de o parte și de alta a căii rutiere, fiecare având lățimea de 1,9 metri.

Realizarea acestui proiect va aduce o schimbare în viața locuitorilor din Șeușa, Ciugud, Limba și o parte din Drîmbar, pentru că distanța spre și de la Alba Iulia s-ar scurta. Pentru a ajunge la Alba Iulia aceștia ocolesc peste 7 kilometri. Prin implementarea proiectului de la Şeuşa până pe strada Mărăşeşti, în Alba Iulia, vom avea de parcurs doar doi kilometri, mai precis 1.800 de metri, deci vom scurta mult distanța spre Alba Iulia.

Tot prin PNDL  va fi reabilitată și extinsă clădirea dispensarului uman din Ciugud. Valoarea proiectului este de 443418 euro.  Prin PNDL  se realizează în acest moment lucrările de reabilitare la ”Școala Gimnazială Ciugud” în valoare de 410.292,88 euro.

În zona Industrială prin PNDL au fost realizate lucrările de canalizare menajeră. Valoarea a fost de 203. 337 euro.

Un proiect ambiţios al Primăriei comunei Ciugud, care prinde contur tot mai mult, este amenajarea zonei de agrement de pe malul Mureşului din zona Drâmbar. Aceasta va cuprinde un debarcader, terenuri de fotbal, tenis, zone de promenadă, pescuit, campare (pentru rulote şi corturi) și de picnic, care vor deveni realitate în cadrul unui proiect cu banii europeni derulat de comuna Ciugud prin FLAG Bazinul Mureşului, Secaşelor şi afluenţii acestora.

În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sântimbru – Alba şi Geoagiu – Hunedoara

Dezvoltarea servicilor educative la nivelul comunei Ciugud prin construirea unei grădinițe cu program prelungit. Lucările, la această investiție în valoare de 1.225.799 euro, bani proveniți din PNDR și bugetul local. Grădiniţa va fi una cu program prelungit şi va avea clase de 16-17 copii.

Unul dintre motivele care au stat la baza acestei iniţiative este acela că mulţi părinţi sunt nevoiţi să-şi ducă copiii la grădiniţă în Alba Iulia, iar apoi aceştia rămân la şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ, ceea ce conduce, în mod automat, şi la scăderea numărului de elevi la şcolile din comună. Totodată, principalul motiv al deciziei de a înfiinţa grădiniţa din Ciugud este acela că mulţi părinţi din zonă îşi doresc o astfel de grădiniţă, iar solicitări similare au şi unii investitori din zona industrială.

Dezvoltarea serviciilor publice ale comunelor Ciugud și Berghin, jud. Alba, prin implementarea unui sistem interactive graphic de management al calității serviciilor ISO 9001.

În valoare de 136.585 euro, cu finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative, implementarea proiectului a transformat comuna Ciugud într-una dintre primele localități din România care, în anul 2011, oferea posibilitatea achitării online a taxelor și impozitelor locale, cu reducerea substanțială a timpului necesar acestei activități, atât pentru cetățeni, cât și pentru funcționari. Vorbim despre o posibilitate pe care, la acea vreme, nu o aveau nici măcar cetățenii municipiului Alba Iulia.

A fost, așadar, creat un sistem interactiv, grafic de management în procesul de analiză şi fundamentare a deciziilor privitoare la gestionarea resurselor, cheltuielilor şi relaţiilor cu partenerii şi cetăţenii, un sistem unitar si integrat de gestiune a departamentelor proprii ale primăriilor comunelor Ciugud şi Berghin, care asigură o viziune unică asupra inventarierii, distribuirii şi organizării informaţiilor specifice, arhivarii datelor şi interconectarii utilizatorilor potenţiali prin stabilirea unor referinţe comune unice.

centrala eoliană din satul Șeușa

Alt proiect important a fost construirea unei centrale eoliene în cel mai mare sat al comunei: Șeușa   Valoare totală a investiției a fost de peste 300 000 euro și a fost  finanţat prin Mecanismul financiar EEA şi Guvernul Norvegiei. Centrala eoliană, prima centrală  de acest tip din judeţ,  asigură necesarul de curent pentru iluminatul public al localităţii.

În domeniul energiei verzi comuna Ciugud va realiza două proiecte importante, respectiv:

 ”Amenajare Sistem integrat de Producție Energie Electrică”, în valoare de 60.000 euro prin care se va realiza un sistem de panouri fotovoltaice și o stație de încărcare pentru mașinile electrice.

”Eficientizare energetică  a Centrului Local de Informare Turistică”. Valoarea proiectului este de 35.398 euro, fiind desfășurat prin PNDR, și are în vederea realizarea unui sistem de panouri fotovoltaice care să asigure necesarul de energie electrică pentru acest obiectiv.

Tot prin PNDR a început realizarea obiectivului ”Construire capelă Comuna Ciugud și Amenajare Incintă” în valoare de 100.000 euro

Comuna Ciugud a implementat și 2 proiecte cu valoare de peste 150 000 euro finanţate din Fondul de Mediu, în urma cărora a fost construit un  spaţiu de recreere şi de joacă pentru copii pe o suprafaţă de 1 ha, la Șeușa,  fiind derulată și o campanie locală de conştientizare a cetăţenilor asupra importanţei protecţiei mediului.  

Un alt proiect, în valoare de 25554 euro, derulat prin PNDR, a vizat dotarea  Căminului Cultural din Drîmbar cu mobilier, sistem de sonorizare şi de lumini pentru desfăşurarea de evenimente. În vederea asigurării infrastructurii necesare desfăşurării în aer liber a manifestărilor dedicate obiceiurilor stravechi, a fost achiziţionată (cu finanţare din FEADR- LEADER) o scenă mobilă pentru spectacole, în cadrul unui proiect în valoare de 30 000 euro.

”Amenajare centru local de informare și promovare turistică” în satul Hăpria-proiect derulat prin 73.332 euro, a fost un proiect derulat prin PNDR și are ca obiectiv promovarea zonelor turistice din comună.

Pentru buna desfășurare a activităților culturale, de informare, educative, de formare profesională și de altă natură au fost reabilitate, modernizate și dotate căminele culturale din satele, Hăpria, Șeușa, Limba și Teleac. Toate cele patru așezăminte au fost realizate prin proiecte câștigate la CNI, în valoare totală de 791.543 euro.

Trebuie amintit aici că primul proiect derulat prin CNI a fost ”Construire sală de educație fizică și sport” în perioada 2008-2009. Valoarea proiectului a fost de 217.975, 61 euro.

Primăria Ciugud

Cezar Firu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Financiaria: Se mai pot obține profituri mari pe bursă? Răspunsul lui Warren Buffett către investitori
Economic miercuri, 28 februarie 2024, 06:00

Financiaria: Se mai pot obține profituri mari pe bursă? Răspunsul lui Warren Buffett către investitori

Salut! Dacă ești pasionat de bursă, cu siguranță ai auzit, măcar o dată, de Warren Buffett și conglomeratul de investiții Berkshire...

Financiaria: Se mai pot obține profituri mari pe bursă? Răspunsul lui Warren Buffett către investitori
Financiaria: Recomandare de carte. Peter Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street
Economic miercuri, 14 februarie 2024, 11:59

Financiaria: Recomandare de carte. Peter Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street

Astăzi vreau să îți recomand să citești o carte care are toate șansele să îți schimbe perspectiva legată de investiții. Unul dintre cele...

Financiaria: Recomandare de carte. Peter Lynch – Cu un pas înaintea Wall Street
Combaterea evaziunii fiscale prin digitalizare
Economic miercuri, 14 februarie 2024, 10:20

Combaterea evaziunii fiscale prin digitalizare

Combaterea evaziunii fiscale prin digitalizare a fost tema discuţiilor avute marți, 13 februarie, de premierul Marcel Ciolacu cu membri ai...

Combaterea evaziunii fiscale prin digitalizare
Se suspendă pentru un an obligaţia agricultorilor de a lăsa nelucrată o suprafață de 4% din terenuri
Economic miercuri, 14 februarie 2024, 10:14

Se suspendă pentru un an obligaţia agricultorilor de a lăsa nelucrată o suprafață de 4% din terenuri

Comisia Europeană suspendă pentru un an obligaţia agricultorilor de a lăsa nelucrată o suprafață de 4% din terenuri. Măsura, menită să...

Se suspendă pentru un an obligaţia agricultorilor de a lăsa nelucrată o suprafață de 4% din terenuri
Economic luni, 12 februarie 2024, 16:07

Încep concedierile în industria de prelucrare a lemnului

Mobila care se vinde în România provine din import în proporţie de 70%, spun reprezentanţii industriei de prelucrare a lemnului. Fabricile din...

Încep concedierile în industria de prelucrare a lemnului
Economic vineri, 9 februarie 2024, 13:15

Iernile calde afectează agricultura românească

Căldura excesivă pe perioada lunilor de iarnă, în ultimii trei ani, a dus la mari modificări în ceea ce privește recoltele de fructe și...

Iernile calde afectează agricultura românească
Economic vineri, 9 februarie 2024, 09:27

Scannere cu raze X pentru verificarea mărfurilor din vamă

Primele două scannere cu raze X, pentru verificarea mărfurilor din vămi, au ajuns, deja, în ţară şi vor fi funcţionale la finalul lunii...

Scannere cu raze X pentru verificarea mărfurilor din vamă
Economic vineri, 9 februarie 2024, 09:22

Sprijin financiar pentru cultivatorii de cartofi

Cultivatorii de cartofi vor primi în acest an un sprijin financiar de cel mult 200 euro pe hectar, potrivit unui proiect de hotărâre pus în...

Sprijin financiar pentru cultivatorii de cartofi