Ascultă Radio România Cluj Live

Ora de sport altfel pentru 200 de elevi din Cluj-Napoca

Ora de sport altfel pentru 200 de elevi din Cluj-Napoca

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 7 decembrie 2018, 06:00 / actualizat: 7 decembrie 2018, 7:55

Peste 200 de elevi din Cluj-Napoca beneficiază din această lună de ședințe gratuite de inițiere în înot. Proiectul pilot „Ora de sport altfel” ințiat de RADP Cluj, se adresează elevilor din ciclu primar şi gimnazial dorind să fi o alternativă la orele de sport. 

Elevii de la Şcoala Gimnazială Ion Creangă şi cei de la Şcoala Generală Octavian Goga se bucură de 10 şedinţe gratuite de iniţiere în înot, cu instructor autorizat, cu transport cu microbuz de la şcoală la bazin şi de la bazin la şcoală, în cadrul proiectului pilot Ora de sport altfel.

Rodica Tulbure: Doamna Ligia Medrea, sunteţi administratorul Bazinului Olimpic Grigorescu şi instructor de înot. De unde a pornit ideea acestui proiect?

Ligia Medrea: Înotul este un sport care ne ajută foarte mult. Pe lângă beneficiile aduse sănătăţii, este foarte important să ştie copiii să înoate. Orice sport cred că putem să-l practicăm şi mai târziu, cu înotul însă este un pic mai greu. Poate este şi un sport costisitor pentru părinţi. De aceea ne-am gândit la acest proiect gratuit, în care părinţii îşi pot trimite copiii, prin intermediul şcolilor în timpul orelor de sport, să înveţe să înoate.

Rodica Tulbure: Ce veţi face dacă vor fi cereri multe din partea şcolilor?

Ligia Medrea: Vom pune la dispoziţie personalul necesar – instructorii -, ca să ne descurcăm şi să poată beneficia cât mai mulţi elevi de acest proiect.

Rodica Tulbure: Ce învaţă practic elevii?

Ligia Medrea: Cei care nu ştiu, învaţă noţiunile de bază. Cei care au mai făcut cursuri de înot vor perfecţiona partea de tehnică. Sunt implicaţi instructorii RADP-ului. Mai sunt însoţiţi şi de către învăţătoare sau diriginte, precum şi de părinţi. Clasele primare îşi trimit câte un reprezentant din partea părinţilor, care să îi ajute pe copii să se îmbrace.

Rodica Tulbure: Aceste ore de educaţie fizică altfel ar putea crea o pepinieră pentru viitorii înotători de performanţă?

Ligia Medrea: Cu siguranţă. Am făcut şi eu sport de performanţă, am fost selectată în urma acestor ore de sport altfel acum mulţi ani, când antrenorul meu a demarat acest proiect la nivel naţional.

Această prezentare necesită JavaScript.

Ce spun elevii despre acest proiect îndrăzneț:

Niciodată ora de sport nu s-a mai desfăşurat aşa. Mi-a plăcut, e pentru prima oară când înot. Un pic mi-a fost frică. Am avut o curea care mă ţinea la suprafaţă şi o plută. Am învăţat să dau din picioare mai bine.

A fost o noutate şi mă bucur că am făcut înot cu colegii în acest loc. Eu fac înot, dar cu colegii a fost mult mai fain.

Sunt în clasa a V-a, de la şcoala Ion Creangă. Am înotat cu pluta, ne-a învăţat să stăm cu capul sub apă şi cum să respirăm. La început poate îţi intră puţină apă pe nas, dar pe urmă este mai uşor. Mi-a plăcut experienţa avută, a fost mult mai interesant şi mai distractiv.

Rodica Tulbure: Ora de sport s-a încheiat. Cum vi se pare ideea acestui proiect?

Prof. Florin Ferezan (Şcoala Generală Ion Creangă): Este un program bine venit. Noi aşteptam diferite programe pentru a diversifica puţin orele clasice de educaţie fizică. Acest program presupune cursuri de iniţiere în înot. Cu cei care ştiu deja să înoate se va lucra diferenţiat, iar cei care nu ştiu să înoate vor avea instructor separat pentru a învăţa. Ştiam că sunt copii care nu ştiu să înoate, sau nu-şi permit cursuri de înot; şi atunci am fost dornici să îi ajutăm şi pe acest capitol.

Rodica Tulbure: Câte ore de educaţie au copiii săptămânal?

Florin Ferezan: Au două ore de educaţie fizică, iar noi venim odată pe săptămână. Am ales să venim odată pe săptămână pentru a implica cât mai mulţi elevi din cât mai multe clase.

Rodica Tulbure: Sunt implicate toate clasele?

Florin Ferezan: Nu sunt implicate. Noi avem câte 4-5 clase pe nivel. Am început în acest semestru cu 6 clase: vedem cum decurge proiectul şi cum reuşim să ne încadrăm în timp. Din semestrul II dorim, cu acordul celor de la RADP, să mărim acest program şi să implicăm mai multe clase.

Proiectul Ora de sport altfel este structurat pe cele două semestre, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00-12.00.

 

Sursă foto: Facebook Dan Tarcea

Rodica Tulbure / Andrea Nagy

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor