Ascultă Radio România Cluj Live

Platformă online pentru femeile care se confruntă cu violența domestică

Platformă online pentru femeile care se confruntă cu violența domestică

Articol editat de cristina.rusu, 28 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 28 noiembrie 2018, 8:14

Pentru prima oară, femeile care se confruntă cu violența domestică sunt puse în legătură cu alte persoane care au reușit să depășească o situație de abuz prin intermediul unei platforme online. Este vorba despre site-ul șieureușesc.ro.

Platforma are la bază exemplul personal al celor care au reușit, solidarizarea cu femeile captive violenței domestice.

Potrivit statisticilor, 1 din 3 femei a fost afectată de violență fizică sau sexuală la un moment dat în viață. Prin serviciile de consiliere oferite, A.L.E.G. cunoaște poveștile din spatele cifrelor.

Din nevoia beneficiarelor, în toamna anului 2017 s-a născut ideea campaniei #SiEuReușesc și a Forumului Învingătoarelor care s-a concretizat printr-o rețea online.

Astfel, Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen din Sibiu a lansat platforma șieureușesc.ro., dedicată victimelor violenței domestice.

Platforma își propune construirea de comunități locale ale învingătoarelor violenței care să ajute alte femei aflate în situații de abuz. Site-ul va conține informații și suport moral, necesare femeilor abuzate.

Coordonarea fiecărui grup se va face de către psihologi cu experiență, în condiții de confidențialitate.

Eniko Gal, voluntar al Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen din Sibiu:

Nu vrem să scoatem doar partea negativă în evidență, acest site pune accent pe poveștile femeilor care au reușit, când au spus STOP violenței domestice, când și-au dat seama că se află într-o situație abuzivă. Platforma își dorește să colecteze poveștile acelor femei în formă scrisă, video, audio, cum își doresc ele. Să prezinte foarte pe scurt momentul când au decis ele să iasă din această relație abuzivă. Să ne spună dacă au vorbit cu un psiholog sau dacă vreo prietenă le-a ajutat, căutând informații despre formele violenței.

Pe site sunt informații despre ce înseamnă violența domestică, care sunt formele acesteia sau de ce rămâne o femeie într-o situație de violență. Nu va fi neapărat un forum în care să se ofere în timp real consiliere, dar puteți găsi datele noastre de contact. (Eniko Gal)

Prima poveste expusă pe platforma șieureușesc.ro este a Loredanei Kaschovits. Tânăra a avut curajul să pună capăt unei relații în care se simțea abuzată. Acum vrea ca prin exemplul său să vină în ajutoarea altor persoane abuzate.

Care au fost formele de abuz la care a fost supusă, dar și despre curajul de a își expune povestea:

A fost nevoie de mai multe ori să îmi adun curajul, dar cel mai important a fost o conștientizare, deoarece eu nu mi-am dat seama că mă aflu într-o relație de abuz. Văzând de multe ori la știri cazuri de violență domestică am asociat acest tip de violență doar cu violență fizică și la mine doar de vreo 2-3 ori au avut câteva altercații fizice dar nu a fost ceva foarte grav.

Eu doar simțeam că nu sunt fericită și că ceea ce mi se întâmplă nu este ceva normal. Eu am reușit într-o situație în care alți ar fi zis că nu am nicio șansă. Pe platformă șieureușesc.ro sunt datele de contact ale asociației, dar probabil dacă sunt persoane care vor să discute direct cu mine, eu aș fi dispusă să vorbesc ca de la învingătoare la viitoare învingătoare. (Loredana Kaschovits)

Sibienii cred că este necesară lansarea unei astfel de platforme. Totuși, unele persoane se gândesc la femeile din mediile defavorizate care nu au acces la internet:

„Cred că este o chestie pozitivă această platformă, pe care eu aș recomanda-o.”

„Mi se pare o idee foarte bună, deoarece sunt femei agresate care se închid în ele, cărora le este frică să spună că au fost agresate. Acum pot intra pe această platformă, chiar și sub anonimat prin care pot spune ce au pățit și pot cere ajutor. Mi se pare o idee excelentă.”

„La noi nivelul de cunoaștere este unul critic. Avem probleme mult mai grave. Nu avem apă curentă, dar altmiteri acces la internet. Acele femei au nevoie de ajutor direct, nu de un site pe care să intre și să scrie. Poate că ele nu știu să folosească un calculator, dar cum vor reuși să ajungă la platforma în sine, să o folosească și să o înțeleagă.”

Poveștile postate pe platforma șieureușec.ro pot fi în format video, audio sau doar text.

 

Radio Antena Sibiului

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 12:00

Nu vă mai temeți de grăsimi!

O dietă care nu conţine cantitatea necesară de grăsimi este dăunătoare corpului uman, spune medicul rus Irina Baranova, care citează...

Nu vă mai temeți de grăsimi!
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 06:00

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha

Femeile din Australia care au fost dezbrăcate şi inspectate invaziv pe aeroportul din Doha s-au confruntat cu un eşec în încercarea de a da în...

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha