Ascultă Radio România Cluj Live

Atelier Pastel

Atelier Pastel

Articol editat de cristina.rusu, 25 noiembrie 2018, 06:00

Înot, baschet, carate, dans, pictură – părinţii se dau peste cap să-i ţină ocupaţi pe cei mici şi să vină cu o alternativă la timpul petrecut în faţa unui ecran.

Nu toţi copiii sunt însă fascinaţi de jocuri pe calculator, de telefoane sau de tablete. Pe câţiva dintre aceştia i-am întâlnit, alături de profesoara lor, într-o atmosfera plină de culori pastel.

Ioana Rusu este arhitectă dar îi place să predea şi să fie în preajma copiilor. În urmă cu şase ani, într-un moment de cumpănă al vieţii, a simţit nevoia de schimbare şi a ştiut că trebuie să facă altceva.
I-a spus Atelier Pastel şi a găsit şi un motto pentru proiectul născut din pasiunea sa pentru frumos, citându-l pe Pablo Picasso. “Dacă pictezi, închide ochii şi caută”.

Dar la atelierele Ioanei nu e vorba doar despre pictură.

I-aş spune, mai degrabă, atelier de artă, pentru că arta nu înseamnă doar pictură. Există şi alte tehnici, folosim diverse materiale, materiale textile, hârtie – tehnica papier mache este una dintre tehnicile mele favorite – desenăm, lucrăm şi cu lutul şi multe alte activităţi.

Există grupe de copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani şi o grupă 10 ani plus, unde se face doar desen şi pictură.

La Atelier Pastel sunt aşteptaţi însă şi adulţii, la cursuri de pictură, de modelaj, ceramică, pictură icoane pe sticlă, artă abstractă şi diverse tehnici mixte, dar şi întreaga familie la petrecerile cu activităţi de artă.
Aici se găseşte mereu ceva de făcut şi pentru cei mici şi pentru cei mari. Iar dacă vă spuneţi că nu aveţi talent, vă invit să îndrazniţi, măcar o dată, să realizaţi ceva legat de artă. (Ioana Rusu)

Ioana este modestă, copiii pe care i-am întâlnit la cursuri chiar pot fi numiţi profesionişti iar desenele lor vorbesc de la sine. Unora le place să picteze, altora să deseneze, la Atelier Pastel fiecare e liber să aleagă ce va face. La 13 ani, Matei este singurul băiat între multe fete şi spune că se simte mai bine cu creionul în mână decât cu pensula.

”De obicei desenele durează destul de mult, trebuie să ai şi multă răbdare. Eu vin la cursuri doar din acest an, dar desenez de când aveam vreo 5-6 ani. Jocurile pe calculator mă plictisesc, mai degrabă m-aş îndrepta spre pictură, chiar spre muzică!”

„Eu am ales nişte portocale, deoarece mi s-au părut interesante şi am zis să încerc să le pictez. Vin aici de 6 ani, e foarte frumos. Aici învăţăm să pictăm, să desenăm tot felul, e interesant.”

„Desenez struguri şi o pară. Îmi place, mă relaxez. Sunt în clasa a V-a, e o schimbare pentru mine, iar pictura mă relaxează şi mă ajută să-mi fie mai uşor. Îmi place să modelez, să desenez, să confecţionez, e foarte frumos.”

„Am continuat pictura pe care am început-o ora trecută. Îmi place aici că pot să pictez ce vreau şi ce îmi place. La şcoală ne dau modele şi ne explică foarte mult, dar eu vreau să ştiu singură cum trebuie să fac.”

„Am început cu schiţa, apoi am făcut fondul. Am continuat cu partea care are mai puţine detalii, apoi am început să desenez bananele, care au mai multe detalii. La şcoală ai multă presiune, dar aici poţi să te relaxezi şi să te gândeşti doar la ceea ce faci. Simt o presiune pentru că mă străduiesc foarte mult să-i fac mândri pe părinţi şi e greu, pentru că sunt doar în clasa a III-a. Invaţătoarea nu ştie cum să ne înveţe, fără ca cineva să fie necăjit. Dar aici îmi place că-mi explică frumos şi îmi arată exemple. E foarte talentată Ioana”.

Această prezentare necesită JavaScript.

E o plăcere să-i asculţi pe aceşti copii, sunt isteţi şi talentaţi. La Atelier Pastel, atelierele cu copiii sunt activitatea principală, dar ocazional se organizează şi cursuri pentru adult, sub forma unor workshop-uri cu câteva şedinţe, pentru că, spune Ioana, cei mai mulţi adulţi nu se angajează în activităţi pe termen lung, la fel ca cei mici.

Timpul ne permite însă să deschidem măcar o pagină de internet iar ce veţi vedea acolo s-ar putea să vă convingă să deschideţi şi uşa de la Atelier Pastel.

 

Adela Pop

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor