Ascultă Radio România Cluj Live

Tot ce trebuie să știi atunci când pornești pe drumuri de munte – sfaturi de la un ghid autorizat

Ce poți face la sfârșit de săptămână când afară e soare și nu vrei să stai în casă? Ce ziceți de o drumeție în zonele pitorești din Apuseni sau chiar aici, lângă Cluj? Ușor de zis dar până la făcut trebuie să alegem traseul care ni se potrivește și să fim echipați corespunzător, astfel încât o excursie de vis să nu se transforme într-o zi de coșmar.

Tot ce trebuie să știi atunci când pornești pe drumuri de munte – sfaturi de la un ghid autorizat

Articol de Bianca Câmpeanu, 23 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 23 noiembrie 2018, 7:34

Dan Izvoreanu a aflat foarte multe lucruri utile privind organizarea unei drumeții de la Marius Popa – ghid montan autorizat la Active Weekends.

Dan Izvoreanu: Ce sfat le-ai da celor care ar dori să meargă în natură, dar nu au mai fost până acum?

Marius Popa: În primul rând, chiar dacă e o activitate care poate fi făcută de oricine, e important să fim puţin pregătiţi. Pentru că pe munte sunt diferite riscuri ce ţin de vreme şi alte pericole de teren accidentat. Iar atunci e bine să mergem cu cineva care e pregătit, care a mai fost. Dacă se poate, să facem parte dintr-un club sau asociaţie montană şi, de ce nu, să apelăm la serviciile unui profesionist, de la care să învăţăm despre şcoala muntelui: cum să-ţi alegi un traseu, care sunt echipamentele pe care trebuie să le iei cu tine ş.a.m.d.

Dan Izvoreanu: Care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le avem în vedere atunci când pornim undeva într-o drumeţie montană?

Marius Popa: Indiferent că e vorba de o tură de o zi sau că e vorba de o tură de mai multe zile, încălţămintea e cel mai important accesoriu. De preferat încălţămintea ar trebui să fie impermeabilă şi cu talpă aderentă, astea sunt două condiţii obligatorii. Acuma lumea preferă semighete cu gleznă joasă sau cu gleznă înaltă, asta ţine de preferinţe. Eu prefer cele cu gleznă ridicată pentru că îţi şi protejează destul de bine glezna. Mi s-a întâmplat de foarte multe ori să fiu atent la peisaj, să nu fiu atent unde calc şi suportul bocancului să-mi ţină glezna. Bocancii sunt foarte importanţi şi fac diferenţa dintre o tură reuşită şi o tură groaznică. Dacă ai confort la picioare, totul e ok.

Această prezentare necesită JavaScript.

Pe lângă încălţăminte, e foarte important să avem un strat de protecţie împotriva ploilor. Asta poate fi o geacă tehnică sau o pelerină simplă, care ajută foarte mult. În rucsac, într-o pungă (să fie protejat în caz că plouă) e bine să avem un hanorac sau un polar gros, pe care să-l luăm pe noi în momentul în care ne oprim. De obicei când urci pe munte, te încălzeşti repede şi nu ai nevoie de foarte multe haine; dar când te opreşti ai nevoie de un strat mai gros pe tine. E nevoie şi de o lanternă frontală: indiferent că e o tură mai scurtă sau nu, nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla; apă şi alimente, de preferat ridicate în carbohidraţi, care se păstrează foarte bine (alune, cereale, batoane, fructe uscate). Evident, trebuie şi o trusă de prim ajutor, dar şi o busolă şi hartă (pe care să ştii să le şi foloseşti). Mai nou şi aplicaţiile mobile ajută foarte mult, dar e bine să le ai pe amândouă.

Dan Izvoreanu: Există magazine în care se găseşte îmbrăcăminte impermeabilă şi uşoară, din materiale care nu ţin umezeala şi transpiraţia. E important să ne cumpărăm astfel de echipament care pentru unii e accesibil, dar pentru alţii poate fi considerat mai scump?

Marius Popa: Depinde cât de confortabil vrei să fii şi care e bugetul tău. Însă cu siguranţă un echipament mai specializat te ajută mult mai mult.

Dan Izvoreanu: Am văzut la turiştii din străinătate că foloseau beţe. Pentru mine a fost ceva foarte ciudat, eu asociam beţele doar cu schiul. Ce părere ai, e util să avem cu noi şi beţe?

Marius Popa: Chiar m-a întrebat cineva dacă nu sunt pentru bătrâni! Le consider foarte folositoare. M-am obişnuit greu cu ele, dar după ce m-am obişnuit, nu le mai las. Pe urcare în primul rând te ajută şi braţele în efortul depus, nu e toată greutatea pe picioare. Îţi ridică practic viteza de deplasare. Pe coborâre, se spune că undeva la 30% din greutatea de pe genunchi e preluată de beţe, lucru care e foarte important în momentul în care ai un rucsac mai greu. Pe lângă asta, în porţiunile mai expuse, sau dacă ai un traverseu de pârâu pe pietre ajută foarte mult pentru echilibru. Dacă este vegetaţie mare şi e pericol de şerpi, pui băţul în faţă, te uiţi unde calci, iar şarpele va ataca băţul şi nu piciorul tău. Ca protecţie pentru câinii de stână iarăşi te ajută: dacă e un grup de mai multe persoane cu beţe, nu se vor apropia foarte mult de turişti.

Dan Izvoreanu: Ce sfat ai pentru cei care nu sunt foarte antrenaţi în mersul pe munte, cum trebuie să dozeze un astfel de efort?

Marius Popa: E într-adevăr o problemă. Majoritatea accidentelor de la noi de pe munte se întâmplă pentru că supraevaluezi forţele şi subestimezi traseul. În primul rând, e nevoie de o minimă documentare legată de traseul pe care-l faci. dacă eşti un începător şi nu ai mai fost foarte mult pe munte e bine să o iei mai uşor. Să zicem trasee de maxim 6 ore dus-întors, cu o diferenţă de nivel de până în 900 de metri, care se pot face şi de o persoană care nu e foarte bine pregătită. E important un ritm lejer încă de la început, pentru a oferi corpului puţin timp de încălzire. De obicei tindem să mergem foarte repede la început, lucru care ne epuizează. Asta e diferenţa, ca după o oră să te simţi ameţit şi să nu poţi să duci câteva ore consecutiv, sau după câteva ore să începi să te simţi din ce în ce mai bine. Şi atunci e bine să mergem mai lejer în primele 30-40 de minute, să ne obişnuim cu altitudinea şi să încălzim muşchii, să ne hidratăm de fiecare dată când ne oprim; iar când simţim că suntem mai slăbiţi, să luăm puţine dulciuri sau alimente pe care le avem la îndemână.

Dan Izvoreanu: Să vorbim un pic despre rucsac. Acum se găsesc rucsacuri pe toate gardurile, nu mai e o problemă să-ţi cumperi un rucsac adecvat. De unde ştii care e rucsacul adecvat pentru o anumită drumeţie?

Marius Popa: Pe traseele de o zi, traseele scurte, e destul de greu să o dai în bară. Discuţia e mai complicată pe traseele mai lungi, de mai multe zile, când ai nevoie de un rucsac mare. E foarte important să-ţi fie comod. Trebuie probat, trebuie pus în spate. Cele mai noi au şi un suport care-ţi ţine coloana dreaptă şi în acelaşi timp îţi permite spatelui să respire. Materialul din care sunt făcute multe dintre ele are o oarecare impermeabilitate, dar e bine să fie pe lângă rucsac şi o husă de protecţie. Pentru turele de o zi sunt recomandaţi rucsacii mai micuţi, de 20-30 litri. Pe turele de mai multe zile, când ai nevoie să pui şi un cort sau un sac de dormit şi mai multă mâncare, rucsaci în jur de 70-80 litri la băieţi şi în jur de 60-70 litri la fete.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Tu eşti ghid montan, mare parte a weekendurilor ţi le petreci în natură şi pe munte. Vei continua turele şi pe perioada rece?

Marius Popa: Da, pentru că e nevoie. În special cu ocazia sărbătorilor – mâncat mult, sedentarism mai mult ca de obicei -, lumea îşi doreşte să iasă în natură. Dacă e zăpadă e foarte frumos, voi ţine nişte ture şi pe rachete de zăpadă, cu care nu te afunzi în zăpadă şi te poţi deplasa destul de uşor. Iarna găseşti nişte cascade îngheţate foarte frumoase în jurul Clujului şi merită să ieşi din casă.

Dan Izvoreanu: Plănuieşti ceva trasee noi, pe care nu le-ai făcut până acum?

Marius Popa: Tot timpul plănuiesc; săptămânal merg în recunoaştere: sunt foarte multe zone la o oră sau două de Cluj, pe care nu le-am văzut şi urmează să le vizitez.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla