Ascultă Radio România Cluj Live

Sibienii îşi pot testa gratuit sănătatea plămânilor

Sibienii îşi pot testa gratuit sănătatea plămânilor

Articol editat de cristina.rusu, 14 noiembrie 2018, 12:18

În România se află aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu Bronhopneumopatie Cronică Obstructivă, conform Societăţii Române de Pneumologie.

În Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, 1 din 4 bolnavi internaţi prezintă exacerbări ale acestei boli, cu insuficienţă respiratorie. Aproximativ 30 % dintre pacienţii consultaţi în ambulatoriul de specialitate al spitalului suferă de această boală.

Medicul Simona Berariu:

La nivel mondial această afecțiune, (BPOC-ul) a strâns aproximativ 210.000.000 de bolnavi din 2010 și până în prezent. De atunci sunt datele noastre pe care le avem de la Organizația Mondială a Sănătății. În Europa doar 25% din cazurile de BPOC sunt diagnosticate, iar rata de subdiagnosticare a crescut în ultimii ani până la aproximativ 50%.

Multe cazuri nu sunt diagnosticate. Dacă în urmă cu 10 ani BPOC-ul constituia a șasea cauză de deces dintre toate bolile la nivel mondial, la această oră, în 2018 se află pe locul 4 reprezentând 3000 de persoane care mor din cauza acestei afecțiuni în fiecare an. (Simona Berariu)

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu organizează Zilele Sănătăţii Plămânilor, în perioada 14 – 16 noiembrie. Astfel, sibienii au posibilitatea să îşi măsoare în mod gratuit gradul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei.

Această prezentare necesită JavaScript.

Medicii vor face testări gratuite cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive. Testările vor avea loc atât la spital, cât și în incinta mall-ului din oraș, între orele 11,00 – 14,00. Persoanele care vor fi susceptibile de afecţiuni ale plămânilor vor fi îndrumate către investigaţii suplimentare.

Medicul pneumolog Ioan Drăghilă explică procedura:

Oamenii suflă printr-o piesă bucală într-un aparat de unde obținem capacitatea vitală adică cantitatea de aer pe care pacientul îl poate expira după un inspir forțat. Se calculează și niște parametrii de debit determinat de aerul pe care pacientul reușește să îl dea afară din plămâni. În funcție de acest lucru noi tragem niște concluzii.

Spirograma este validate de către un medic care va face recomandări invitând pacientul pentru un consult. Nu putem spune doar în urma acestei spirograme că pacientul are BPOC și să îi dăm direct rețetă. Scriem pe spirogramă ce modificări ale organismului sunt și îi recomandăm să vină la un consult cu bilet de la medicul de familie. (Ioan Drăghilă)

Spirometria este un test simplu, nedureros, care se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv ce măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar.

Premergător celor trei zile de testare, elevii Licelui de Arte din Sibiu au avut posibilitatea de a-și testa mai repede starea sănătății plămânilor.

Acțiunea a avut loc în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Reporter: Cât de important consideri tu că este acest test?

În funcție de acest test îmi dau seama cât de gravă este situația mea în legătură cu fumatul și realizez că ar fi momentul să mă las de fumat. Mi-a fost destul în timpul spirogramei să suflu aer pentru că simțeam un gol în plămâni. (Bogdan)

Reporter: Care au fost rezultatele testului de spirometrie?

A fost un număr sub limită și recomandările au fost să mă apuc de practicarea unui sport și să mă las de fumat. (Mihai)

Rezultatele mele au fost OK, lucru care mă miră puțin pentru că sunt fumătoare de trei ani de zile. Probabil mă voi lăsa de fumat! (Cristina)

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a mai avut anul acesta activități dedicate renunțatului și prevenției fumatului.

 

Laura Nițu

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 13:34

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii

Ea a efectuat 29 de zile, 11 ore şi 59 de minute de zbor, aterizând pe Aeroportul Port Columbus din Ohio.   În 1937, când Geraldine...

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului