Ascultă Radio România Cluj Live

Arome de muzică interbelică, populară și ușoară, cu artista Carmen Chindriș

Carmen Chindriș

Arome de muzică interbelică, populară și ușoară, cu artista Carmen Chindriș
Foto: Carmen Chindriș

Articol editat de , 11 noiembrie 2018, 07:00 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 15:09

În ultima vreme, în Maramureș răsună din ce în ce mai multe voci artistice, sau cel puțin așa pretind să fie, apar oameni care se apucă tot mai ușor de cântat și abordează, în special, stilul tradițional maramureșean cu prea mare ușurință.Muzica a devenit un domeniu solicitant iar ocupația de cântăreț le surâde din ce în ce mare tare tinerilor care se lasă „seduși” de nopțile petrecute la nunți, botezuri sau alte evenimente, dar și de o viață mondenă.

Puțini sunt însă cei care trec și pe la școlile de profil, învățând și pregătindu-se serios de o carieră de succes, sau dorind să ofere publicului momente artistice de calitate.

De aceea, este bine să ne amintim și să-i apreciem pe cei care știu ce înseamnă muzica, pot aborda cu ușurință orice stil muzical și petrec ore în șir la repetiții.

Un astfel de artist este sigheteanca Carmen Chindriș, pasionată de mic copil de notele muzicale și de microfon, pasiune care a condus-o pe băncile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca , sectia canto, acolo unde și-a șlefuit talentul și s-a pregătit, profesional, pentru cariera de succes, de care se bucură acum.

Având prea multă energie, părinții mei m-au trimis inițial la sport, însă după ce au abservat că eu cânt mereu prin casă și dădeam „spectacole”prin casă, m-au înscris la Școala de Arte din Sighet, la canto popular.Din păcate, n-am continuat studiile muzicale și la liceu, pentru că ai mei au considerat că sunt prea mică să locuiesc singură în alt oraș.Însă, după terminarea liceului am urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția canto.(Carmen Chindriș)

Carmen Chindriş reprezintă însă un mix de genuri muzicale și îmbinări artistice: de sunete, de imagine, de vestimentație, toate pentru a reliefa talentul, profesionalismul și pasiunea pentru muzică.Artista s-a remarcat în peisajul artistic din zona Maramureșului, și nu numai, prin stilul său distinct, prin faptul că a avut curajul să îmbine armonios stilul tradițional cu cel modern. Pe Carmen o vedem în straie populare, apoi într-un cadru interbelic sau în haine țigănești, regăsind însă, mereu, entuziasmul, pofta de viață și bucuria.

Cum reușește să adopte cu succes atâtea stiluri?

Nu depun foarte mare efort să fac acest lucru. Poate unii ar spune că sunt o bună actriță, însă este real ceea ce mi se întâmplă. Dacă îmi iau costumul popular, parcă mă transform cumva, mi se schimbă automat accentul, mișcările. Dacă îmbrac costumul țigănesc, la fel, trăiesc practic fiecare stil muzical.”(Carmen Chindriș)

Cea mai bună dovadă, în acest sens, este piesa „Floare rară”, acolo unde Carmen a avut o contribuție deosebită, lucrând la orchestrație și versuri, alături de Livius Lauruc, managerul ei.Videoclipul piesei suprinde niște cadre extraordinare din Sighet și invită publicul într-o călătorie în timp, stârnind nostalgii, dar fiind în același timp și o invitație la frumos.

Mai mult decât atât, Carmen este una dintre puținele artiste din Maramureș care cântă cu ușurință în 11 limbi: de la engleză, franceză, italiană, spaniolă și sârbă la limba rromani, portugheză, greacă, japoneză, maghiară, și rusă.
Nici instrumentele muzicale nu-i sunt străine, Carmen descurcându-se foarte bine la chitară, pian și orgă.

În timp, a cunoscut şi oamenii potriviţi, oameni cu aceeaşi viziuni şi obiective, care au reuşit să realizeze proiecte inedite.Simţind să facă muzică la un alt nivel şi să se exprime prin muzica pe care o cântă au dat naştere Tarafului Rutenilor.

Colaborez cu Taraful Rutenilor, care s-a înființat în urmă cu doi ani, de când am lansat proiectul „Floare rară”, un proiect de suflet pentru mine. Am încercat să profităm de toate calitățile pe care le avem, încercând să face muzică bună, coregrafie și să avem în echipă oameni capabili, chiar dacă sunt mulți.Nu am alergat să fim cât mai puțini, să câștigăm cât mai mulți bani, ci să sune muzica bine.(Carmen Chindriș)

Într-o societate în care muzica a devenit o afecere profitabilă, în care nu se prea ține cont de talent și de pregătirea profesională, un artist cu adevărat talentat trebuie să facă eforturi ca să se mențină pe piață, în primul rând, apoi să ofere pubicului ceva diferit.

Care este acel strop de „magie” pe care-l oferă Carmen publicului său? Ce o diferențiază, ca artist, de restul?

Cred că am demonstrat, până acum, că ne-a plăcut să fim originali și nu ne place să ne plictisim și atunci, nu vrem să plictisim nici oamenii.Tocmai pentru că trăim fiecare moment, muncim mult, și suntem reali, ne place foarte mult ceea ce facem”(Carmen Chindriș)

În spatele acestui succes, a melodiilor frumoase și a evenimentelor numeroase se ascunde, bineînțeles, o muncă grea, dar frumoasă. Zi de zi, muncește la versuri, coregrafie, concept, repetiții și tot ce este nevoie pentru ca publicul să simtă ceva diferit în momentul în care urcă pe scenă.

Când vine seara, regret că a trecut așa repede ziua și abia aștept să se facă dimineață, să mă întorc iarăși în studio și să repet.Chiar dacă petrec foarte mult timp în studio, nu simt că lucrez, fac doar ceea ce-mi place și e minunat”.(Carmen Chindriș)

Momentan, Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor pregătesc o piesă nouă, însă, întreaga atenție se concentrează asupra unui turneu internațional, pe care-l vor susține pe parcusul anului viitor.

Pe lângă că pregătim cântece de Crăciun și colinde, lucrăm la un proiect mai mare, un program de concert pentru anul viitor, pe care-l vom susține în mai multe țări din Europa și chiar în Rusia. Acest proiect îl desfășurăm în colaborare cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici. Vrem să ducem cu mândrie numele acestei formații peste hotare.” (Carmen Chindriș)

Până apare următorul proiect, cei care o ascultă pe Carmen Chindriș se pot bucura de ultimele piese, respectiv „Inelul de logodnă” și o melodie de petrecere intitulată „Una de băut”.

Mihaela Botiz

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Apreciază:

Etichete:
Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI
Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:03

Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 19 aprilie – 7 mai să vizionați expoziția Ilustrații cu inimi anatomice cuprinzând...

Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român