Ascultă Radio România Cluj Live

Arome de muzică interbelică, populară și ușoară, cu artista Carmen Chindriș

Carmen Chindriș

Arome de muzică interbelică, populară și ușoară, cu artista Carmen Chindriș
Foto: Carmen Chindriș

Articol de , 11 noiembrie 2018, 07:00 / actualizat: 13 noiembrie 2018, 15:09

În ultima vreme, în Maramureș răsună din ce în ce mai multe voci artistice, sau cel puțin așa pretind să fie, apar oameni care se apucă tot mai ușor de cântat și abordează, în special, stilul tradițional maramureșean cu prea mare ușurință.Muzica a devenit un domeniu solicitant iar ocupația de cântăreț le surâde din ce în ce mare tare tinerilor care se lasă „seduși” de nopțile petrecute la nunți, botezuri sau alte evenimente, dar și de o viață mondenă.

Puțini sunt însă cei care trec și pe la școlile de profil, învățând și pregătindu-se serios de o carieră de succes, sau dorind să ofere publicului momente artistice de calitate.

De aceea, este bine să ne amintim și să-i apreciem pe cei care știu ce înseamnă muzica, pot aborda cu ușurință orice stil muzical și petrec ore în șir la repetiții.

Un astfel de artist este sigheteanca Carmen Chindriș, pasionată de mic copil de notele muzicale și de microfon, pasiune care a condus-o pe băncile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca , sectia canto, acolo unde și-a șlefuit talentul și s-a pregătit, profesional, pentru cariera de succes, de care se bucură acum.

Având prea multă energie, părinții mei m-au trimis inițial la sport, însă după ce au abservat că eu cânt mereu prin casă și dădeam „spectacole”prin casă, m-au înscris la Școala de Arte din Sighet, la canto popular.Din păcate, n-am continuat studiile muzicale și la liceu, pentru că ai mei au considerat că sunt prea mică să locuiesc singură în alt oraș.Însă, după terminarea liceului am urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, secția canto.(Carmen Chindriș)

Carmen Chindriş reprezintă însă un mix de genuri muzicale și îmbinări artistice: de sunete, de imagine, de vestimentație, toate pentru a reliefa talentul, profesionalismul și pasiunea pentru muzică.Artista s-a remarcat în peisajul artistic din zona Maramureșului, și nu numai, prin stilul său distinct, prin faptul că a avut curajul să îmbine armonios stilul tradițional cu cel modern. Pe Carmen o vedem în straie populare, apoi într-un cadru interbelic sau în haine țigănești, regăsind însă, mereu, entuziasmul, pofta de viață și bucuria.

Cum reușește să adopte cu succes atâtea stiluri?

Nu depun foarte mare efort să fac acest lucru. Poate unii ar spune că sunt o bună actriță, însă este real ceea ce mi se întâmplă. Dacă îmi iau costumul popular, parcă mă transform cumva, mi se schimbă automat accentul, mișcările. Dacă îmbrac costumul țigănesc, la fel, trăiesc practic fiecare stil muzical.”(Carmen Chindriș)

Cea mai bună dovadă, în acest sens, este piesa „Floare rară”, acolo unde Carmen a avut o contribuție deosebită, lucrând la orchestrație și versuri, alături de Livius Lauruc, managerul ei.Videoclipul piesei suprinde niște cadre extraordinare din Sighet și invită publicul într-o călătorie în timp, stârnind nostalgii, dar fiind în același timp și o invitație la frumos.

Mai mult decât atât, Carmen este una dintre puținele artiste din Maramureș care cântă cu ușurință în 11 limbi: de la engleză, franceză, italiană, spaniolă și sârbă la limba rromani, portugheză, greacă, japoneză, maghiară, și rusă.
Nici instrumentele muzicale nu-i sunt străine, Carmen descurcându-se foarte bine la chitară, pian și orgă.

În timp, a cunoscut şi oamenii potriviţi, oameni cu aceeaşi viziuni şi obiective, care au reuşit să realizeze proiecte inedite.Simţind să facă muzică la un alt nivel şi să se exprime prin muzica pe care o cântă au dat naştere Tarafului Rutenilor.

Colaborez cu Taraful Rutenilor, care s-a înființat în urmă cu doi ani, de când am lansat proiectul „Floare rară”, un proiect de suflet pentru mine. Am încercat să profităm de toate calitățile pe care le avem, încercând să face muzică bună, coregrafie și să avem în echipă oameni capabili, chiar dacă sunt mulți.Nu am alergat să fim cât mai puțini, să câștigăm cât mai mulți bani, ci să sune muzica bine.(Carmen Chindriș)

Într-o societate în care muzica a devenit o afecere profitabilă, în care nu se prea ține cont de talent și de pregătirea profesională, un artist cu adevărat talentat trebuie să facă eforturi ca să se mențină pe piață, în primul rând, apoi să ofere pubicului ceva diferit.

Care este acel strop de „magie” pe care-l oferă Carmen publicului său? Ce o diferențiază, ca artist, de restul?

Cred că am demonstrat, până acum, că ne-a plăcut să fim originali și nu ne place să ne plictisim și atunci, nu vrem să plictisim nici oamenii.Tocmai pentru că trăim fiecare moment, muncim mult, și suntem reali, ne place foarte mult ceea ce facem”(Carmen Chindriș)

În spatele acestui succes, a melodiilor frumoase și a evenimentelor numeroase se ascunde, bineînțeles, o muncă grea, dar frumoasă. Zi de zi, muncește la versuri, coregrafie, concept, repetiții și tot ce este nevoie pentru ca publicul să simtă ceva diferit în momentul în care urcă pe scenă.

Când vine seara, regret că a trecut așa repede ziua și abia aștept să se facă dimineață, să mă întorc iarăși în studio și să repet.Chiar dacă petrec foarte mult timp în studio, nu simt că lucrez, fac doar ceea ce-mi place și e minunat”.(Carmen Chindriș)

Momentan, Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor pregătesc o piesă nouă, însă, întreaga atenție se concentrează asupra unui turneu internațional, pe care-l vor susține pe parcusul anului viitor.

Pe lângă că pregătim cântece de Crăciun și colinde, lucrăm la un proiect mai mare, un program de concert pentru anul viitor, pe care-l vom susține în mai multe țări din Europa și chiar în Rusia. Acest proiect îl desfășurăm în colaborare cu Uniunea Rutenilor Subcarpatici. Vrem să ducem cu mândrie numele acestei formații peste hotare.” (Carmen Chindriș)

Până apare următorul proiect, cei care o ascultă pe Carmen Chindriș se pot bucura de ultimele piese, respectiv „Inelul de logodnă” și o melodie de petrecere intitulată „Una de băut”.

Mihaela Botiz

Radio Sighet poate fi ascultat online, AICI!

Etichete:
De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție