Ascultă Radio România Cluj Live

Mărturiile unui antrenor de fitness

Mărturiile unui antrenor de fitness

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 noiembrie 2018, 06:00 / actualizat: 10 noiembrie 2018, 12:51

Faceți mișcare cel puțîn 30 de minute în fiecare zi! – este îndemnul medicilor pentru o viață sănătoasă. Dar dacă vrem să arătăm și bine, nu e suficient și mulți dintre noi decidem să apelăm la o sală de fitness. Și la Cluj, din ce în ce mai multă lume face sport, iar în sezonul rece, sportul în sală este o soluție împotriva sedentarismului. Norbert Horvath este antrenor de fitness și s-a apucat de acest sport fiindcă era supraponderal. Cu ajutorul acestui sport a reușit să dea jos în doar câteva luni 18 kilograme. Și ca să-i ajute și pe alții să arate bine, o dată pe lună face un antrenament gratuit, în aer liber, la Baza sportivă din cartierul Gheorgheni.

Dan Izvoreanu: Eşti un împătimit al sportului, al fitness-ului în special. Când ai început să faci fitness?

Norbert Horváth: Am intrat prima oară într-o sală de forţă pe la vreo 16 ani. Dar nu am reuşit să-mi fac un program. Îmi plăcea să mă antrenez, dar mereu apărea câte ceva, mereu apărea câte o scuză. De doi ani am reuşit să îmi organizez timpul şi să fac ceea ce-mi place. Înainte aveam un stil de viaţă foarte diferit: ieşeam mult, pierdeam nopţile. Cum am reuşit să schimb asta, am găsit echilibrul şi atunci am putut să mă ţin mai mult de partea cu sportul.

Dan Izvoreanu: Practici fitness ca şi concept sau doar o anumită parte a fitness-ului?

Norbert Horváth: Eu experimentez mai mult pe mine. Omul se mai plictiseşte, dar am noroc că fitness-ul este foarte variat. În fitness intră şi partea de yoga, intră şi partea atletică în care trebuie să fii foarte rapid; intră şi gimnastica, ori power liftingul. Eu am practicat şi yoga, dar momentan mă antrenez după un program de power lifting (să mut o greutate cât mai mare).

Norbert Horvath

Dan Izvoreanu: Cum arată programul tău într-o zi?

Norbert Horváth: Între 7.00-10.00 am primele ore cu clienţii; apoi rămân să mă antrenez (e sala mai liberă la orele acelea). Sunt liber apoi până după-amiază: mă duc acasă, îmi pregătesc mesele. Partea cu mâncarea e cea mai grea, e povara pentru toţi! Revin la sală de la 16.00 până la 21.00. Am reuşit în acest domeniu să-mi organizez timpul după cum vreau eu.

Dan Izvoreanu: Lucrezi şi cu fete şi cu băieţi?

Norbert Horváth: Fete, băieţi; cel mai tânăr client are 15 ani, iar în ceea ce priveşte clientele am până în 50 de ani.

Dan Izvoreanu: Care e motivaţia principală pentru care vin la tine cei pe care îi antrenezi?

Norbert Horváth: În general vin să scadă în greutate. Bineînţeles, din 30 de clienţi am şi cazuri în care trebuie să punem, ori doar de întreţinere, care preferă să facă cu un antrenor pentru un plus de motivaţie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: Presupun că ai o metodă de lucru, un concept după care te ghidezi în munca ta cu clienţii.

Norbert Horváth: La început când vine omul la sală, mai ales dacă e o persoană care nu a fost niciodată, trebuie să îi iau uşor. În prima lună mai las după ei. Din a doua lună e puţin mai greu, până atunci îmi dau seama ce le place să facă. Apoi exploatez partea aceasta, ce le place. Cam ştiu ce exerciţii aduc rezultate şi care sunt exerciţiile pe care le facem degeaba. Eu studiez în permanenţă, prin telefon am acces la foarte multe informaţii şi clipuri. Învăţ tot felul de metode, le experimentez pe mine. Eu când m-am reapucat serios, am slăbit 18 kg în 3 luni. În această perioadă am făcut doar 3 exerciţii: genuflexiuni, îndreptări şi împins la piept.

Dan Izvoreanu: Ai slăbit doar din exerciţii sau şi schimbându-ţi obiceiurile alimentare?

Norbert Horváth: Asta e cea mai grea şi cea mai importantă parte. De multe ori nu avem voinţă, de asta ne e lene. Pentru că, dacă cineva te cheamă noaptea în pădure ca să-ţi dea un milion de dolari, nu te gândeşti că e noapte, e frig; te duci după acel milion! Tu trebuie să-ţi identifici milionul de dolari, transformarea ta.

Dan Izvoreanu: Ce recomanzi unei persoane care vrea să se apuce acum de sală şi să aibă un pic grijă de corpul său, care nu a mai prea făcut sport până acum?

Norbert Horváth: Mai ales ca începător trebuie să-ţi adaptezi organismul la efort. Majoritatea începătorilor au acel avânt mare, motivaţia aceea de o săptămână, când vor să vină în fiecare zi. Ei fac asta timp de 2 săptămâni, văd ce povară e să mergi în fiecare zi la sală, apoi renunţă de tot. Eu recomand 3 şedinţe de antrenament, în funcţie de capacitatea ta de a rezista la efort.

Dan Izvoreanu: În ultima vreme din ce ai observat, numărul celor care sunt interesaţi să facă fitness creşte sau scade?

Norbert Horváth: Creşte foarte repede. Şi sunt chiar de toate vârstele: lucru ce mă surprinde, pentru că eu poate nu aş avea curajul la 40 de ani să intru pentru prima dată într-o sală de fitness. Destul de recent a venit o doamnă care a avut curajul să facă acest pas.

Dan Izvoreanu: Ai un program pe care îl desfăşori la Baza Sportivă din Gheorgheni, unde tu mergi să promovezi fitness-ul în aer liber.

Norbert Horváth: Outdoor Power Workout se numeşte programul. E un antrenament de forţă în aer liber. Stabilesc odată pe lună un antrenament în funcţie de programul meu, pentru că fac din plăcere. Mă trezeam duminica şi mă plictiseam, aşa că m-am gândit că aş face ceva. Am văzut nişte oameni care se plimbau şi ca să-i invit am creat acest eveniment pe Facebook. Au venit tot mai mulţi şi tot mai mulţi. Prima dată ne-am întâlnit în martie 2017. Iar după un an de zile eram deja 60 de persoane. Antrenamentul durează o oră cu tot cu încălzire. Încerc să-l fac uşor, ca să fie accesibil pentru toată lumea.

Dan Izvoreanu: Au venit şi începători sau mai degrabă cei care practică sportul acesta+?

Norbert Horváth: Vin de toate felurile, de aceea am conceput acest antrenament pe intervale. Pentru că un începător face 3 repetări, un avansat face 20.

Dan Izvoreanu: Vor continua antrenamentele şi în sezonul rece al anului?

Norbert Horváth: Eu cu siguranţă mă duc. Am un antrenament programat în 18 noiembrie, iar următorul e în 9 decembrie. Vreau să încerc iarăşi o strângere de fonduri, cum am făcut pentru prietenii mei de la Teach for Romania.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii