Ascultă Radio România Cluj Live

TRANSformarea transportului public de persoane din Sibiu, a început!

TRANSformarea transportului public de persoane din Sibiu, a început!

Articol editat de cristina.rusu, 5 noiembrie 2018, 15:00 / actualizat: 6 noiembrie 2018, 7:53

Primele 10 noi autobuze au fost prezentate sibienilor în cursul zilei de vineri, 2 noiembrie, în Piața Mare a orașului.

Evenimentul „TRANSformarea” marchează și anunțul retragerii de pe trasee a unei mărci vechi, din 1989, care mai are încă autobuze pe traseu.

Zece din cele 55 de noi autobuze achiziționate de Tursib pentru primenirea flotei au fost prezentate sibienilor. Este vorba despre mijloace de transport modern, dotate cu sisteme de încălzire, ventilație și aer condiționat, cu sisteme de monitorizare, sisteme de supraveghere video, de numărare a călătorilor, precum și echipamente care să permită utilizarea de Wi-Fi.

Această prezentare necesită JavaScript.

La evenimentul dedicat prezentării noilor autobuze au participat pe lângă primarul Astrid Fodor, Excelența Sa Osman Koray Ertas, Ambasadorul Republicii Turcia în România, Vasile Andrei Vita, Consulul onorific al Republicii Turcia la Cluj, precum și reprezentanți ai firmelor producătoare.

TRANSformarea autobuzelor Tursib Sibiu

Oficialitățile alături de jurnaliști și angajați ai Primăriei au „testat” unul dintre autobuze pe traseul Piața Mică- Podul Miniciunilor- strada Teclului- strada Avram Iancu, ultima stație fiind Piața Mare, în fața Primăriei.

Edilul Sibiului, Astrid Fodor, despre modernizarea completă a parcului auto al Tursib:

Flota Tursibului este învechită. Aproximativ toate autobuzele au mai mult de 10 ani de zile. Orașul Sibiu se extinde foarte mult, se dezvoltă continuu, apar noi cartiere de locuințe, se extind zonele comerciale spre vestul și estul orașului și trebuie să asigurăm mijloace de transport moderne.

Este doar începutul! Sunt 55 de autobuze. Este primul lot. Vom achiziționa autobuze pentru a înlocui întreaga flotă a Tursibului și ne-am propus ca termen de finalizare anul 2020, dar acest lucru depinde și de cum se desfășoară licitațiile și procedurile de achiziție, de multe ori din cauza contestațiilor procedura de achiziție este contestată. Din acest lot de 55 de autobuze vor mai sosi câteva până în luna decembrie.

Până la Anul Nou vom avea întreg lotul de 55 de autobuze. Mă plimb mai rar cu autobuzele dar poate că voi circula mai des cu cele din acest lot. (Astrid Fodor)

Cele două modele, ISUZU și MENARINIBUS sunt achiziționate de Tursib dintr-un împrumut de la BERD. Opt au o lungime de 12 metri și 95 de locuri, iar două sunt articulate, cu o lungime de 18 metri și 147 de locuri. În prezent autobuzele sunt în procedură de înmatriculare și licențiere. După încheierea acestor etape vor fi scoase pe traseu.

Directorul general al Tursib, Dan Căprariu:

Achiziția acestor 55 de autobuze noi va permite înlocuirea a peste 50% din actuala flotă de autobuze Tursib. Pentru finanțarea acestui proiect, Tursib a contractat un împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Sibiu. În urma licitației care s-a finalizat în luna iunie a acestui an în baza criteriilor stabilite la cel mai bun raport calitate-preț.

Cele 38 de autobuze de 12 m. sunt fabricate de Anadolu Isuzu în Marea Britanie iar cele 17 autobuze articulate de 18 m. sunt fabricate sub licență italiană. Aceste autobuze sunt dotate cu motoare Diesel, Euro 6. (Dan Căprariu)

Odată cu noile autobuze, au fost expuse alte opt modele dintre cele utilizate în trecut – chiar și înainte de 1989 – de către Tursib.

Sibienii au revăzut modelele Ikarus și DAC, foarte populare la vremea lor. De asemenea, de la eveniment nu au lipsit nici două dintre autobuzele MAZ care se vor retrage de pe trasee fie în această lună, fie în decembrie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cei mai entuziasmați de prezentare au fost cei mici, care s-au pozat cu autobuzele, s-au urcat în ele, mulți băieți văzându-se șoferi:

Reporter: Te-am surprins la volanul unuia dintre aceste autobuze mai vechi. Cum ți se par?

„Sunt foarte frumoase!”

Reporter: Te-ar tenta să conduci?

„DA! Când voi fi mare vreau să fiu șofer pe autobus sau pe taxi”;

„Îmi plac autobuzele că sunt noi”;

„Când sunt mare vreau să conduc un autobuz!”

Pe de altă parte persoanele mai în vârstă rememorau întâmplări din tinerețe. Mulți dintre ei au mers zi de zi cu autobuzul la școală sau la serviciu:

Era necesar să se reînnoiască flota Tursib, deoarece erau autobuze vechi care se defectau frecvent. În timpul iernii erau cele mai mari probleme. (Corina Bokor, viceprimarul orașului Sibiu)

„Românașii noștri praf le fac în câteva luni” (Ioana)

„Este un lucru bun! (Vasile)

Reporter: Ne puteți spune dacă aveți vreo amintire cu autobuzele vechi?

„Da, cred că cea mai relevantă amintire ar fi despre mizeria din ele și scaunele rupte!” (Maria)

„Am amintiri legate de serviciu de tot felul, și mai plăcute și mai puțin neplăcute” (Constantin)

„Sperăm să fie și fiabile. Da, am circulat și cu cele vechi. Speram ca la această expoziție să vedem și autobuzele care circulau înainte de 1989.” (Bogdan)

„Da! Am amintiri care din păcate nu se pot da la radio o amintire foto. Este vorba de o fotografie cu Magazinul Dumbrava, făcută acum 30 de ani cu cinci autobuze Skoda.” (Nicolae)

Cele 10 autobuze sunt doar primul pas dintr-un proiect extrem de amplu, ce presupune mărirea parcului auto cu un total de 119 autobuze, toate noi și multe dintre ele vor fi ecologice.

 

Radio Antena Sibiului

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?

Conducerea Pinakothek der Moderne, care expune lucrări de artă contemporană din secolele XX și XXI, a observat că unul dintre angajații săi a...

De ce a fost concediat un angajat al unui muzeu?
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 12:00

Nu vă mai temeți de grăsimi!

O dietă care nu conţine cantitatea necesară de grăsimi este dăunătoare corpului uman, spune medicul rus Irina Baranova, care citează...

Nu vă mai temeți de grăsimi!
Diverse vineri, 12 aprilie 2024, 06:00

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha

Femeile din Australia care au fost dezbrăcate şi inspectate invaziv pe aeroportul din Doha s-au confruntat cu un eşec în încercarea de a da în...

Întâmplare ciudată pe aeroportul din Doha