Ascultă Radio România Cluj Live

Specii de animale, amenințate cu dispariția [FOTO]

Specii de animale, amenințate cu dispariția [FOTO]

Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2018, 18:00 / actualizat: 4 noiembrie 2018, 21:11

Mamifere, păsări, pești … sub presiunea omului, Pământul și-a văzut populațiile sălbatice de vertebrate scăzând cu 60% între 1970 și 2014, anunță Fondul Mondial de Sănătate (WWF) într-un bilanţ tot mai alarmant la fiecare ediție.

Declinul faunei vizează întregul glob, cu regiuni deosebit de afectate, cum ar fi Tropicele, potrivit celui de-al 12-lea raport „Planeta vie”, publicat împreună cu Societatea Zoologică din Londra și bazat pe monitorizarea a 16.700 de populații (4.000 de specii).

Zona Caraibelor/America de Sud are un bilanţ „înfricoșător”: -89% în 44 de ani. America de Nord şi Groenlanda stau ceva mai bine cu fauna: -23%. Zona vastă a Europei, a Africii de Nord și a Orientului Mijlociu: -31%.

Marele rechin alb este cel mai mare pește din lume, la vârful lanțului alimentar marin. El se găsește în toate mările temperate și în special pe coastele din California, Australia, Noua Zeelandă și Africa de Sud. Populația sa a scăzut cu aproape 80% în doar cincisprezece ani.

rechinul marele alb

Tigrul de Bengal trăieşte în pădurile, preeriile și mlaștinile din India, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Bhutan și sudul Chinei. În prezent, nu mai există decât 3.000 – 4.500 de exemplare.

tigru bengalez

Tigrul alb ar fi dispărut în sălbăticie, în timp ce tigrul Java a dispărut definitiv în anii ’80. Aceşti tigri sunt vânaţi pentru blană și unele organe – celebre pentru virtuțile lor vindecătoare. Defrișarea este, de asemenea, o cauză a dispariției lor, precum și aceea a prăzii lor.

tigrul alb

Elefantul asiatic, mai mic decât vărul său african, se deplasează în pădurile și câmpiile ierboase din China, India, Sri Lanka, Birmania, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Laos, Cambodgia, Nepal, Bangladesh și Vietnam. Au mai rămas doar 50.000 de exemplare, iar mai mult de jumătate au fost exterminați într-un secol. Defrișarea, braconajul (în special pentru fildeș) și capturarea pentru grădinile zoologice sunt principalele cauze ale acestui declin. În plus, elefanții asiatici sunt adesea domesticiți.

elefant asiatic

Ursul panda gigant poate fi întâlnit în pădurile umede și reci ale munților din Tibet și din sud-vestul Chinei, la peste 2.000 m deasupra nivelului mării. Aproximativ 1.750 de panda au supraviețuit. Acest urs este vânat pentru blana sa, însă este evidențiată și despădurirea și exploatarea masivă a bambusului, principala sursă a hranei sale. Panda se reproduce greu în captivitate, ceea ce face dificilă reintroducerea sa în mediul natural.

urs panda gigant

Cockatoo este o pasăre tropicală care trăiește în Filipine, Australia, Noua Zeelandă, precum și pe Insula Sulawesi din Indonezia. Populația sa în sălbăticie nu ar depăși 1.000 de indivizi. În schimb, în captivitate există aproximativ zece mii. Ele au devenit adevărate animale de companie. Din păcate, această domesticire diminuează numărul lor în sălbăticie, fără a mai vorbi despre defrișarea habitatului lor natural.

cockatoo

Gecko cu coada-frunză este cel mai original specimen al familiei gecko. Ca și cameleonii, el îşi schimbă culoarea în funcție de starea de spirit, de oboseală și de temperatura corpului. Trăieşte în Madagascar și pe insulele Oceanului Indian. Deși este dificil să se cunoască numărul de exemplare, se estimează că, anual, comerțul lor ajunge la 2.000 de capturi. El este căutat ca animal domestic, deşi această specie nu poate supraviețui decât într-un mediu foarte umed, lucru care face mai dificilă captivitatea lui.

gecko cu coada frunza

Gorila este cea mai mare dintre primate. Ea trăiește în pădurea tropicală umedă care acoperă Munții Virunga, la granița dintre Uganda și Rwanda, pe pantele munților împăduriţi din estul Zairului. Au rămas doar 110.000 de gorile, dintre care doar 700 sunt gorile de munte. Defrişarea și braconajul sunt principalele cauze ale dispariției sale, inclusiv în rezervațiile protejate. Consecințele războaielor din Rwanda au fost, de asemenea, foarte grave pentru această specie.

gorila

Napoleonul gigant este unul dintre cei mai mari peşti de recif. El poate trăi treizeci de ani. Se întâlnește în masivele de corali din Pacific și din Oceanul Indian. Se estimează că populația sa a scăzut cu aproape 90%, iar în apele indoneziene au rămas doar 320.000 de pești, adică 3-4 peşti pe kilometru pătrat.

napoleonul gigant

Rară și scumpă, această marfă este foarte căutată în restaurantele asiatice. Două treimi din țestoase sunt acum amenințate, dar ţestoasa cu nas de porc se află în cel mai mare pericol. Ea trăieşte în mlaștini și râuri din China, Papua-Noua Guinee, Australia de Nord și Indonezia. În fiecare an, sunt colectate între 1,5 milioane și 2 milioane de ouă ale acestei ţestoase. De asemenea, broaștele țestoase adulte sunt consumate de populația locală. Deşi este foarte populară ca un animal de companie, ea se reproduce greu în captivitate.

țestoasa cu nas de porc

Delfinul Irrawaddy trăiește de-a lungul coastei și îi place să ajungă în fluvii în căutare de hrană. El se găsește în sud-estul Asiei, în delta fluviului Gange, în Golful Thailandei, în nordul Australiei și în Noua Guinee. În 2004, erau mai mult de o mie de exemplare. Adesea, aceşti delfini ajung accidental în plase de pescuit, dar ei sunt şi prinşi pentru a fi duşi în grădini zoologice sau delfinarii. Comerțul lor a fost recent interzis.

delfinul Irrawaddy

Prima explicație o constituie pierderea habitatelor, cu agricultură intensivă, minerit, urbanizare … care împing spre despădurire, epuizare sau artificializare a solului.

În fiecare an, „ziua depășirii” avansează, ziua în care lumea a consumat toate resursele pe care planeta le poate reînnoi într-un an. În 2018, a fost 1 august.

Și totuși viitorul speciilor nu pare să rețină suficient atenția liderilor, avertizează WWF pentru care este necesar să se ridice nivelul de alertă, să se provoace o mișcare vastă, așa cum s-a întâmplat în cazul climei. Fie ca toată lumea să înțeleagă că status quo-ul nu este o opțiune. O luptă cu atât mai plăcută, cu cât eforturile pot fi răsplătite rapid, așa cum au arătat-o întoarcerea tigrului în Nepal, a tonului roșu în Atlantic sau a somonului în Loara..

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 09:32

Nutella – 60 de ani într-un borcan!

Cei 60 de ani, celebrează geniul lui Michele Ferrero, care în 1964 a inventat crema de alune și ciocolată.   Timp de decenii a fost o...

Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 12:00

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii

Alimentația nesănătoasă poate duce la creșterea riscului de îmbolnăvire, iar copiii în perioada de creștere sunt vulnerabili la...

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Se pot descifra visele păsărilor?
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Se pot descifra visele păsărilor?

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Buenos Aires a aruncat o nouă lumină asupra acestei întrebări intrigante prin...

Se pot descifra visele păsărilor?
O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:00

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit

Aceste ţigle conţin celule solare fotovoltaice, care îi permit sitului arheologic inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial să îşi...

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 12:00

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?

Brânza este un produs versatil care poate fi adăugat în mâncăruri, sandvişuri, salate, precum și consumată cu vin.   Cu toate acestea,...

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!

În Suzhou, a fost deschisă o „Grădină a Întâlnirilor”, o iniţiativă care are ca scop organizarea şi formalizarea procesului de...

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!
Diverse vineri, 19 aprilie 2024, 18:00

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate

Un nou studiu relevă că cel puţin jumătate din oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate.   Cercetătorii au evaluat 82...

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate
Diverse vineri, 19 aprilie 2024, 12:00

Alimente crude versus mâncare gătită

Consumul unor alimente în forma lor naturală este uneori benefic. Gătirea alimentelor poate distruge unele enzime şi poate afecta unii...

Alimente crude versus mâncare gătită