Ascultă Radio România Cluj Live

Ce e de făcut înainte, în timpul şi după un cutremur

Ce e de făcut înainte, în timpul şi după un cutremur

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 octombrie 2018, 14:25

Eu când vreau să fluier, fluier, zicea un personaj de film românesc. Totul e să ai cu ce. Iar un banal fluier de buzunar îţi poate salva viaţa în caz de cutremur, ajutând echipele de intervenţie să te descopere sub dărâmături.

Deşi Transilvania e situată pe o solidă placă tectonică, are şi ea o istorie seismică. Aşa că e bine să ştim cu toţii ce facem înainte, în timpul şi după un cutremur, care vine întotdeauna neanunţat. Sunt lucruri de bun simţ pe care le cam trecem cu vederea, cum ar fi consolidarea clădirilor în exterior (dar şi în interior, unde unii îşi mai permit să elimine elemente de rezistenţă). Ar trebui – teoretic – să avem la îndemână şi un rucsac de urgenţă cu alimente neperisabile, apă şi o trusă de prim ajutor; dar câţi dintre noi îl au?

Ce facem însă în momentul „sinistrului” depinde de tăria de caracter a fiecăruia şi de viteza sa de reacţie:

  • Ştiu că trebuie să ne păstrăm calmul; să ne adăpostim sub o masă mai rezistentă (sau sub grindă, cum sunt construite blocurile acum). În cazul meu am o mamă care e nedeplasabilă, trebuie să mă gândesc şi să găsesc soluţii pentru ce voi face cu ea.

 

  • Să închizi uşile, te pui sub o masă sau sub o uşă. Nu e voie să te urci în lift.

 

  • Ne ascundem sub masă, sub ce putem. Stăm acolo până se termină, dacă rezistăm.

 

  • Aş căuta un adăpost sub tocul de la uşă, într-un loc unde să fie un acoperiş asupra capului.

 

  • Să nu cobori pe scări, că acelea sunt mai periculoase. Să te pui între pereţi care nu au uşă, dar sunt goi la mijloc. Şi trebuie să ceri ajutorul lui Dumnezeu, ca să scapi cu bine! Nu la 112, că sunt ocupaţi atunci… Probabil au sute de apeluri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj Andrei Biriş vine şi cu alte recomandări pentru acele clipe dramatice când simţi că lumea se năruie în jurul tău şi trebuie să te bazezi doar pe tine însuţi:

Este important să ne adăpostim imediat într-un loc sigur şi să rămânem calmi până încetează cutremurul. Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri este important să rămâneţi pe loc şi să nu încercaţi să ieşiţi afară pe fereastră sau pe balcon. De recomandat este adăpostirea sub o masă sau un birou, o piesă de mobilier solidă. Este de asemenea recomandat să ne aşezăm în poziţie ghemuită lângă un perete, dacă nu avem o piesă solidă de mobilier. E important în cazul în care suntem surprinşi de cutremur să avem o poziţie de protecţie asupra capului şi feţei.

Într-un loc public este bine să ne adăpostim cât mai departe de ferestre, de raioane cu obiecte grele; să nu ieşim afară, să nu utilizăm lifturile. Iar dacă suntem surprinşi în lift în timpul producerii unui cutremur este necesar să apăsăm imediat butonul de urgenţă; iar când se opreşte, să ieşim cât mai repede posibil din lift şi să ne adăpostim.

Dacă sunteţi în exteriorul clădirii trebuie să vă adăpostiţi într-un loc sigur: departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi; la cel puţin 10 metri faţă de cablurile electrice rupte sau căzute.
De asemenea ne poate surprinde într-un vehicul un cutremur. Trebuie să rămânem în autoturism, iar după încetarea cutremurului nu trebuie să ieşim din autovehicul mai ales dacă au căzut cabluri electrice în jurul acestuia. (Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU CLuj)

Mulţi români s-au bazat pe sistemul de avertizarea prin telefonia celulară RoAlert, atât de lăudat de autorităţi; dar care, la ultimul cutremur, a reacţionat post factum. Nici nu se putea altfel, spune Andrei Biriş, cutremurele neputând fi nicăieri în lume prevestite decât înainte cu câteva zeci de secunde, prea târziu pentru a mobiliza populaţia:

Se emit în cazul unui cutremur doar măsuri care sunt post seism. Sistemul RoAlert este mai util în cazul altor tipuri de calamităţi, cum ar fi fenomenele meteo periculoase, perioadele caniculare sau de frig, inundaţii, deversarea de substanţe periculoase care pot afecta o comunitate. Însă în ceea ce priveşte anunţarea în prealabil a unui cutremur, acest lucru nu este posibil nicăieri în lume. (Andrei Biriș)

După cutremur e bine să nu folosim telefonul mobil, pentru că liniile telefonice sunt deja suprasaturate; şi nici maşina, pentru a permite echipelor de intervenţie să ajungă în punctele critice. Radioul are şi aici rolul salutar de a transmite cetăţenilor ce să facă în continuare pentru a primi asistenţă din partea autorităţilor şi a reveni mai apoi la o viaţă normală.

 

Ovidiu Moldovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor