Ascultă Radio România Cluj Live

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Reducem cu 90% consumul de carne, pentru a salva planeta

Articol de cristina.rusu, 24 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 24 octombrie 2018, 13:08

Consumul global de carne va trebui redus drastic dacă lumea dorește să acționeze împotriva încălzirii globale, arată un studiu publicat în revista „Nature” și dedicat impactului a ceea ce mâncăm asupra mediului.

În special, va trebui ca țările dezvoltate să-și reducă consumul de carne cu 90% pentru a conserva planeta și a hrăni 10 miliarde de oameni până în 2050, au calculat cercetătorii.

Producția agroalimentară, mare consumatoare de apă şi sursă de defrișare, reprezintă un factor major în încălzirea globală. Și fără o scădere netă a consumului de carne, impactul său asupra mediului ar trebui să crească până la 90% până la mijlocul secolului, avertizează cercetătorii, care solicită, de asemenea, reducerea deșeurilor alimentare și practici agricole mai bune.

Nicio soluţie nu va fi suficientă pentru a ne păstra în limitele globale, a subliniat Marco Springmann de la Universitatea Oxford.

Dar, dacă toate soluţiile ar fi implementate împreună, ar fi posibilă hrănirea în mod durabil a unei populaţii în plină creştere. Însă fără acțiuni concertate, impactul alimentaţiei noastre asupra mediului ar putea crește cu 50 până la 90% până în 2050, datorită creșterii populației și a regimurilor tot mai bogate în grăsimi, zahăr și carne, adaugă autorul principal al studiului, apărut la câteva zile după publicarea de către ONU a unei evaluări științifice alarmante privind accelerarea încălzirii globale.

În special, creșterea animalelor are un impact puternic, animalele generând emisii ridicate de metan – gaz cu efect de seră mai puțin persistent decât CO2, dar cu efect mai mare asupra încălzirii.

Producerea cărnii este, de asemenea, sinonimă cu consumul de apă: pentru a produce 500 g de carne de vită, este nevoie de aproape 7.000 de litri de apă.

Potrivit autorilor, reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare cauzate de probleme simple de gestionare ar putea, de asemenea, să reducă impactul asupra mediului cu 16%.

Oamenii de știință subliniază rolul educației și necesitatea unei reforme a industriei.

Este nevoie de o abordare globală, în termeni de politică şi industrie, pentru a permite aceste schimbări în tiparele alimentare, pentru a le face mai sănătoase, mai bazate pe plante şi cât mai atrăgătoare pentru cel mai mare număr de oameni, conchide Marco Springmann.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 12:00

Burgeri pentru o dietă sănătoasă

Specialistul explică faptul că acest fel de mâncare conţine o cantitate suficientă de proteine ​​şi poate face parte dintr-o dietă...

Burgeri pentru o dietă sănătoasă
Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX