Ascultă Radio România Cluj Live

Ce caută pisica în spaţiu? Cele mai ciudate nume de asteroizi

Ce caută pisica în spaţiu? Cele mai ciudate nume de asteroizi

Articol editat de cristina.rusu, 21 octombrie 2018, 10:00 / actualizat: 23 octombrie 2018, 10:51

În 21 octombrie 2003, planeta pitică Eris a fost descoperită în centura Cuiper. De această dată numele ales a fost unul tradiţional, mitologic, Eris fiind zeiţa discordiei în legendele Greciei Antice. Lucrurile nu stau însă în acest fel de fiecare dată.

Există mii de asteroizi la marginea sistemului nostru solar. Bucăţi rătăcitoare de piatră, unele de mărimea unei case, altele cât un teren de fotbal sau chiar mai mari. Se obişnuieşte ca acela care a descoperit un nou asteroid să-i dea şi numele.

Aşa se face că pisici, vedete sau personaje ficţionale îşi găsesc locul printre corpurile cereşti. Să mai existe un horoscop să cuprindă toate acestea!

Numirea unui asteroid nu este lăsată complet pe mâna descoperitorului. Există câteva reguli pe care acesta trebuie să le respecte, reguli impuse şi supravegheate de Centrul pentru Planete Minore din cadrul Uniunii Internaţionale a Astronomilor.

Numele unui asteroid trebuie să fie format dintr-un singur cuvânt, care să aibă mai puţin de 16 caractere; să nu fie ofensiv şi să fie uşor de pronunţat; dacă asteroidul nou descoperit urmează să poarte numele unui conducător militar sau politic, este necesar să fi trecut peste un secol de la moartea acestuia.

Nu trebuie să ne facem griji că numele unui fabricant de sucuri sau al unui gigant al internetului va ajunge pe cer. Este interzis ca un asteroid să poarte un nume care poate fi conectat cu o reclamă.
Şi o măsură dureroasă pentru astronomii amatori: este de evitat ca descoperitorul să imortalizeze pe cer numele animalului său de companie.

Iată câţiva dintre asteroizii care s-au ales cu nume interesante, am putea spune. Şi este remarcabil cum descoperitorii lor au insistat să-şi arate partea jucăuşă chiar şi într-o ocazie atât de solemnă cum este identificarea unui nou corp ceresc.

James Bond. Nu este un lucru surprinzător, deoarece super-spionul a condus o navetă spaţială într-unul din filmele sale.

Odiseu. Nu ştim cât de mult i-ar plăcea mereu răbdătorului călător să hoinărească în spaţiu pentru totdeauna, departe de casă şi de Penelopa…

TomHanks. Hanks este un cunoscut susţinător al programelor spaţiale. A jucat şi în Apollo 13 şi este prietenul multor astronauţi.

Apophis. Acest asteroid a fost o vreme în centrul atenţiei, pentru că astronomii nu îşi puteau da seama dacă va lovi sau nu pământul. A fost numit după un personaj extrem de neplăcut din serialul Stargate SG1, dar până la urmă s-a dovedit că nu reprezintă o ameninţare.

MonthyPython. Trupa britanică de comedie a făcut multe glume ce includeau plimbări stângace în spaţiu sau insulte legate de spaţiu. Acum, fiecare membru al trupei are câte o planetă pitică purtându-i numele.

Mr.Spock. Acest pietroi nu a fost numit după personajul din celebra serie Star Trek, ci după… pisica descoperitorului. Astronomul James B. Jibson a motivat alegerea numelui prin faptul că asemeni personajului din Star Trek, pisica lui e inteligentă, are o gândire logică, este imperturbabilă şi are… urechi ascuţite!

Şi în final, un mult iubit călător printre stele, Micul Prinţ. Numele onorează personajul lui Antoine de Saint-Exupery, pe băiatul care îşi avea căminul pe un asteroid şi şi-a început aventurile explorând planetele vecine.

Pe pagina de internet a Uniunii Internaţionale a Astronomilor se poate consulta o listă alfabetică a numelor asteroizilor, monument al simţului umorului şi al imaginaţiei umane.

 

Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale