Ascultă Radio România Cluj Live

O săptămână cu 34 de spectacole de animație, la Festivalul Internațional „Puck”

O săptămână cu 34 de spectacole de animație, la Festivalul Internațional „Puck”

Articol editat de cristina.rusu, 13 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 13 octombrie 2018, 7:45

Cea de-a 17-a ediție a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” va aduce săptămâna viitoare la Cluj 34 de spectacole din România, Franța, Olanda, Ungaria, Georgia și Ucraina și o serie de evenimente în premieră. Manifestarea va avea loc între 15 și 19 octombrie.

Festivalul începe luni, 15 octombrie, la ora 10.00, cu spectacolul „Kajtus, vrăjitorul”, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași pe scena Teatrului Național din Cluj Napoca (TNC). Același spectacol va avea o reprezentație și de la ora 11.30. De la aceleași ore se va juca la Teatrul „Puck spectacolul „Fiul Muzicantului și dracii”, prezentat de Teatrul de Păpuși „Brighella”, Trupa „Harag György” din Satu Mare.

De la ora 17.00, la Teatrul „Puck”, cei mici sunt așteptați la spectacolul „Cei trei mușchetari”, după Alexandre Dumas, prezentat de Teatrul Pentru Copii „Arlechino” din Brașov. Povestea mușchetarilor Athos, Portos și Aramis, cărora li se alătură D”Artagnan – un spadasin provincial dornic să ajungă gardianul regelui – adică un muschetar, derulează, în cheie comică, peripețiile prin care trec cei patru, în încercarea lor curajoasă de a îl învinge pe Cardinalul Richelieu – perfidul consilier regal – care prin toate mijloacele urmărește să ajungă pe tron în locul regelui, cu ajutorul acoliților săi printre care și duplicitara Milady.

Tot luni, de la ora 19.00, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” este programat spectacolul „O poveste japoneză”, prezentat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” – Iași, România.

Povestea originală care stă la baza adaptării scenice este marcată de mitologia japoneză, în care cele trei femei puternice sunt adesea prezente. Povestea luptătorului de sumo Yoneyama și a lui Marume insuflă o atmosferă de seninătate și fericire. Concepția regizorală se inspiră din patrimoniul cultural al Japoniei, din folclor, arta grafică și teatrul de papuși tradițional, spune Irina Niculescu, regizorul spectacolului.

„Aventurile lui Hotzenplotz”, prezentat de Teatrul de Păpuși „Bóbita” din Pécs, Ungaria, la Casa de Cultură a Studenților (CCS) din Cluj-Napoca. Același spectacol va avea o reprezentație și de la ora 12.00.

Miercuri, 17 octombrie, de la ora 19.00, în premieră la Festivalul „Puck”, la TNC va avea loc un spectacol de pantomimă, Light Souls, susținut de Quartet Dekru din Ucraina. Este o viziune modernă, elegantă și actuală asupra vieții noastre. Spectacolul prezintă o paletă vastă a emoțiilor umane cu cele mai pure și sincere sentimente aduse pe scenă, interpretate de mimi cu o plasticitate incredibilă și un joc desăvârșit.

Tot marți, de la orele 12.00 și 17.00, pe scena Teatrului „Puck” se va juca „Romanul nepublicat”, prezentat de Uniunea Independentă a Păpușarilor „Nike” din Georgia. Este un spectacol într-un singur act, în limba engleză, adresat publicului cu vârsta de peste 12 ani. Piesa se bazează pe povestirile lui O ‘Henry, iar păpușile vor scrie romanul pentru spectatori, un roman care nu a fost publicat niciodată.

Joi, 18 octombrie, de la ora 19.00, la AMGD va fi prezentat spectacolul „Exuvia”, susținut de Teatrul Magisch din Olanda. Este un spectacol nonverbal despre căutarea posibilităților și restricțiilor noastre interioare. În acest spectacol nonverbal, Charlotte ne va duce într-o călătorie fără sfârșit, în care devenim conștienți de relativitatea spațiului care ne înconjoară. Spectacolul este adresat adulților.

Spectacolul „Bekkanko”, susținut de Teatrul „Ion Creangă” – București la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Regia: Vlad Massaci.

Teatrul Ion Creangă propune o poveste atipică despre acceptare şi sacrificiu, despre bine şi rău, dreptate şi nedreptate. Regizorul Vlad Massaci şi compozitorul Mihai Dobre, alături de scenografii Adrian Damian (decorul) şi Luiza Enescu (costumele) vor transpune poetica dramaturgului japonez Asaya Fujita într-un spectacol imersiv, care păstrează atmosfera poveştilor nemuritoare.

Spectacolul „Plexus Polaire”, susținut de Opera Opaque – Franța vineri, 19 octombrie, de la ora 17.00.

Totul se petrece în cabaretul macabru al doamnei Silva. Fantastic și plin de umor, delicios de negru, teribil de strident. Scene periculoase și creaturi monstruoase, strigăte și lacrimi până la finalul mult așteptat. Și, doar pentru tine, doamna Silva se va confrunta cu propriile ei temeri, privindu-le direct în ochi! Spectacolul este adresat tinerilor și adulților.

Această ediție reia tradiția întâlnirilor școlilor de teatru din țară, fiind invitați studenți ai facultăților de profil din București, Iași, Târgu Mureș și Cluj.

Luni, 15 octombrie, de la ora 15.00 va avea loc la Muzeul de Artă (sala de expoziții temporare) lansarea volumului „Însemnări de pe lacul tulburat – Versuri”, de Slobodan Marković. Vor prezenta Slobodan Marković, Adrian Țion și Emanuel Petran.

Joi, 18 octombrie, în aceeași sală este programată de la ora 15.00 lansarea „Monografiei Kovács Ildikó – regizor de teatru de păpuși”. Vor lua cuvântul Zsuzsa Szebeni, Anamária Nastasă Kovács, Claudiu Groza și Raluca Tulbure.

Un alt eveniment special al celei de-a 17 ediții a festivalului se numește „Festivaluri în dialog” și va două momente, ambele găzduite de sala de expoziții temporare a Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Prima parte a manifestării este programată pentru marți, 16 octombrie, de la ora 15.00, iar a doua va avea loc miercuri, 10 octombrie, de la aceeași oră. Și-au confirmat prezența la discuții Louise Lapointe, Canada – președinte al UNIMA Festivals Commission, Selçuk Dinçer, Turcia – directorul Festivalului Izmir International Puppet Days, Palya Gábor Dávid, Ungaria – reprezentant al Festivalului „Păpușa” din Budapesta, Frauke Kemmerling, Germania – managerul Teatrului “Hänneschen” din Köln, Ioana Bogățan – directorul Festivalului “Povești” din Festival Alba Iulia.

Olivera Mudrinic, teatrolog din Serbia, Rachel Warr, Great Britain – director artistic, Marea Britanie, Miglinczi Éva și Virág Jenő, Ungaria – editori la “Art Limes”, Journal of Puppetry and Art.

Spectacolele din cadrul ediției din acest an a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși și Marionete „Puck” vor avea loc atât la sediul instituției-gazdă, cât și pe scenele de la Casa de Cultură a Studenților, Teatrul Național „Lucian Blaga”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și în studioul Facultății de Teatru și Teatru și Televiziune a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Competiția festivalului cuprinde un număr de 16 spectacole pentru copii și adulți.
Juriul este format din cinci profesioniști ai genului teatral: Slobodan Marković, Raluca Tulbure, Zsuzsa Szebeni, Claudiu Groza și Andreea Chindriș.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Etichete:
Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Cultural joi, 18 aprilie 2024, 14:32

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”

19-25 mai, șapte zile de povești noi, pentru copii și oameni mari, în care teatrul este în centrul atenției.   În această ediție va fi...

Festivalul Internațional de Teatru „Povești”
Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 18:00

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană

Opera Națională Română Cluj-Napoca are bucuria de a prezenta PREMIERA operei TOSCA, un spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Cultural...

Anul Puccini va fi sărbătorit la Opera română clujeană
Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:30

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI

Preponderente în lucrările sale sunt ambivalența, dezamăgirea și renunțarea, care vorbesc cu elocvență despre epuizare umană iar elemente...

Premieră la Teatrul de Nord: POATE VISEZI
Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 15:03

Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu

Galeriile Radio Cluj vă așteaptă în perioada 19 aprilie – 7 mai să vizionați expoziția Ilustrații cu inimi anatomice cuprinzând...

Expoziție la Galeriile Radio Cluj – Denisa Berceanu
Cultural miercuri, 17 aprilie 2024, 13:56

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris

Fotografii, documente si filme de arhivā, atelierul din Montparnasse în care a lucrat, precum și sculpturi aduse din colecții internaționale...

Expoziția Constantin Brâncuși la Centrul Pompidou din Paris
Cultural marți, 16 aprilie 2024, 12:43

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe

Classic Unlimited lansează cea de a II-a ediție a proiectului Classic for Kids. Începând cu 18 aprilie și pe parcursul lunii mai echipa...

Carnavalul Animalelor ajunge la copiii din 3 județe
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 15:42

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național

Premiera ”Cântece de speriat frica”, după idei din textele Hertei Müller, va avea loc joi, 18 aprilie, de la ora 19, în Studioul Euphorion....

Ada Milea semnează o nouă premieră la Teatrul Național
Cultural luni, 15 aprilie 2024, 09:39

Distincție europeană pentru Ateneul Român

Ateneul Român primește Marca patrimoniului european. Ceremonia de decernare va avea loc la Anvers pe 17 aprilie 2024.   Marca patrimoniului...

Distincție europeană pentru Ateneul Român