Ascultă Radio România Cluj Live

Vrei să studiezi în străinătate? Şansa ta e RIUF 2018 Cluj!

Vrei să studiezi în străinătate? Şansa ta e RIUF 2018 Cluj!

Articol de Bianca Câmpeanu, 9 octombrie 2018, 06:00 / actualizat: 9 octombrie 2018, 7:48

Cel mai mare târg internațional de universități din Europa de Sud Est „The Romanian International University Fair”, pe scurt RIUF, se desfășoară marți, 9 octombrie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, între orele 10:00 și 16:00.

Dacă vrei să studiezi în străinatate, acest târg îți dă ocazia să afli informații direct de la reprezentanții a peste 60 de universități din întreaga lume, care oferă programe de licență, master și doctorat.

Dar și voi trebuie să vă pregătiți pentru această întâlnire. Cum anume, a aflat Doina Borgovan de la Carmen Curticăpean, PR la Târgul de Universități RIUF Cluj Napoca

Doina Borgovan: Care este ideea din spatele târgului?

Carmen Curticăpean: Este cel mai mare eveniment educaţional care se organizează în sud-estul Europei. Are o vechime de 13 ani şi se află deja la a 23-a ediţie în acest an. Târgul va avea loc în 9 octombrie aici în Cluj-Napoca, la Sala Polivalentă, unde aşteptăm peste 4000 de studenţi care vin din toată zona Transilvaniei. Mai aşteptăm peste 60 de universităţi din toată Europa, dar şi din America. Am invitat universităţi care se află în Top 10 cele mai bune universităţi din toată lumea. Deci aş spune că este un mare câştig pentru toţi cei care vin la târg, pentru că pot afla informaţii direct de la reprezentanţii acestor universităţi. Avem informaţii foarte diverse despre programe de studii într-o gamă foarte variată.

Doina Borgovan: Au fost universităţile europene interesate de România?

Carmen Curticăpean: Au fost foarte deschise; cu atât mai mult că deja avem foarte mulţi studenţi plecaţi la studii în străinătate, care au aflat de aceste facultăţi prin intermediul RIUF. Şi atunci, bineînţeles, şi universităţile îşi doresc să vină şi să promoveze programele de studii pentru că studenţii români sunt foarte buni, recunoscuţi la nivel internaţional.

Doina Borgovan: Sunt doar studii de licenţă sau şi de masterat şi doctorat?

Carmen Curticăpean: Avem programe de studii foarte diverse, de licenţă, masterat şi doctorat; 6000 de programe din toate domeniile, atât din domeniul tehnic cât şi arte. Am încercat să acoperim toate ariile.

Doina Borgovan: Haideţi să vorbim acum din punctul de vedere al unui tânăr interesat să studieze în străinătate: cum să se pregătească pentru acest târg, ce ar trebui să facă?

Carmen Curticăpean: Cel mai important e să ştii să pui întrebările corecte. Prin întrebările corecte mereu vei găsi răspunsuri exact la ceea ce te interesează pe tine. Aş dori să le spun tinerilor interesaţi de studii în străinătate că acest târg le oferă şi oportunitatea de a-şi da seama exact ce vor să facă mai departe. Pentru că în cadrul acestui târg avem şi seminarii, avem conferinţa RIUF Forum (un concept unic în România), unde avem invitaţi diverşi oameni care vin şi vorbesc din experienţa lor profesională. De acolo tinerii care vin pot să se inspire foarte mult, pot să vorbească direct cu aceşti invitaţi pe care îi avem; şi astfel ei îşi pot da seama ce vor să facă mai departe. Nu trebuie să ştii exact ce program de studii vrei să urmezi, ci să vii să pui întrebările corecte şi să fii interesat, pentru că sigur îţi vei găsi locul.

Doina Borgovan: Printre cei care vor lua cuvântul la această conferinţă se află şi tineri români care au studiat în străinătate şi se întorc să-şi împărtăşească experienţele?

Carmen Curticăpean: Da, aş vrea şi să dau câteva nume. Este vorba de Alin Vaida, care este organizatorul principal la Jazz in the Park. Bineînţeles, el a adus acest concept din străinătate şi mizează foarte mult pe culturalizarea tineretului din România. Astfel şi el creează o legătură între internaţional şi tinerii români. De asemenea îl avem invitat şi pe DJ Shiver (Alexandru Gherman), care tot aşa este un DJ recunoscut la nivel internaţional. Avem nume importante care au acces la mediul internaţional, care vin şi ne vorbesc direct din experienţa lor.

Doina Borgovan: În cadrul acestui târg se vor face direct şi recrutări?

Carmen Curticăpean: Avem consiliere gratuită pentru toţi tinerii interesaţi de universităţi, avem informaţii despre burse şi finanţări, despre modul în care ei pot aplica. Pot aplica direct la universităţi şi pot afla informaţii exacte de la standuri. Ca să aplice pe loc este nevoie de un anumit dosar pe care ei trebuie să şi-l pregătească.

Doina Borgovan: Ce se întâmplă dacă este un candidat care doreşte să studieze la o universitate pe care voi nu o aveţi?

Carmen Curticăpean: Avem oameni foarte pregătiţi acolo care ştiu tot ce se întâmplă în mediul academic internaţional, care le pot oferi o direcţie: le vor explica ce paşi trebuie să urmeze ca să găsească informaţiile corecte şi necesare pentru a aplica. Noi pe toată România avem invitate 120 universităţi, chiar dacă la Cluj vin doar 60. Este foarte puţin probabil să nu fie printre ele şi cea de care studenţii sunt interesaţi. După ce am făcut anumite studii, ne-am gândit să includem pe cele de care studenţii sunt interesaţi. RIUF se organizează în 6 oraşe din ţară. În funcţie de oraş, am invitat şi universităţile care sunt din zona respectivă. De exemplu din zona Transilvaniei avem Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină, de Medicină Veterinară.

Doina Borgovan: Pentru că eşti încă studentă, care ar fi mesajul pe care îl transmiţi celor care îşi doresc să studieze?

Carmen Curticăpean: Îi sfătuiesc să fie deschişi, să accepte provocări, să fie entuziaşti; pentru că mediul academic este foarte dinamic, este un mediu care îţi oferă oportunităţi la tot pasul, doar că trebuie să ştii să profiţi de ele. Şi să profiţi de ele de foarte tânăr, pentru că aceste lucruri te vor ajuta să aduni experienţă în plus, să cunoşti oameni şi să te dezvolţi.

Riuf va avea loc la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, în data de 9 octombrie. Vă aşteptăm pe toţi cei interesaţi de studii, atât în România cât şi în străinătate, în intervalul orar 10.00-16.00.

 

Doina Borgovan / Andrea Nagy

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Reportaje joi, 21 martie 2024, 14:39

O monografie sentimentală despre Radio Cluj

Cu prilejul celebrării a 7 decenii de funcționare, Radio Cluj a găzduit miercuri, 20 martie, în sala de spectacole Vasile Rebreanu, lansarea...

O monografie sentimentală despre Radio Cluj
Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
Reportaje joi, 21 martie 2024, 06:00

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească

Acest autovehicul este un produs sport, de lux, având preţul de aproape jumătate de milion de euro. Florin Dehelean, unul dintre membrii echipei...

Interes crescut pentru prima maşină electrică românească
În culisele unui festival de artă pentru copii
Reportaje miercuri, 20 martie 2024, 06:00

În culisele unui festival de artă pentru copii

Am stat de vorbă cu membrii juriului, dar şi cu unii dintre cei mai mici concurenţi:   – Câţi ani ai? – 5 ani. – Şi ce...

În culisele unui festival de artă pentru copii
Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje marți, 19 martie 2024, 06:00

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]

Rețeaua România Remarcabilă își propune să deschidă asemenea puncte în toate cele 12 comune din cele șase județe în care activează....

Comorile satului, de mirosit, ascultat, de neuitat [AUDIO/FOTO]
Reportaje luni, 18 martie 2024, 06:00

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson

Michael The Show vine cu orchestră live şi dansatori, cu costume şi aranjamente care amintesc de concertele regelui muzicii pop şi cu unul din...

Jennifer Batten într-un spectacol dedicat lui Michael Jackson
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]

Supereroi suntem noi. În cele mai neașteptate sau normale situații. Cel puțin așa reiese din cea mai recentă piesă pe care ne-o aduc clujenii...

Supereroi suntem noi, chiar și când nu ne vedem așa [AUDIO/VIDEO]
Reportaje sâmbătă, 16 martie 2024, 06:00

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză

A fost până în 2019 un rai al entomologilor; de atunci condiţiile s-au mai înăsprit, rămâne totuşi cea mai bună opţiune pentru cei care...

O lume mică, dar încă plină de secrete: doi biologi din Cluj au participat la o expediţie în Guyana Franceză
Reportaje vineri, 15 martie 2024, 06:00

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla

Un studio de radio nu poate exista fără vocile de la microfon, care însă au nevoie de departamentul tehnic, oamenii care știu să facă aceste...

Radio Cluj 70: Când timpul se măsura cu rigla