Ascultă Radio România Cluj Live

Mango, ”regele fructelor”

Mango, ”regele fructelor”

Articol editat de cristina.rusu, 6 octombrie 2018, 12:00 / actualizat: 6 octombrie 2018, 14:06

Mango, numit şi „Regele fructelor„, are un gust foarte bun, cu multe beneficii pentru sănătate.

Mango este un fruct cărnos şi creşte nativ în Asia de Sud, de unde a fost răspândit în întreaga lume şi a devenit unul dintre cele mai cultivate fructe tropicale.

Mango este fructul naţional în India, Pakistan şi Filipine, unde fructele şi frunzele sale sunt folosite la ritualuri, nunţi, sărbători publice şi ceremonii religioase.

Copacii de mango (Mangifera indica L.) cresc până la 35-40 metri înălţime şi fructifică până la vârsta de 300 de ani. Rădăcina pătrunde până la adâncimea de 6 metri şi se ancorează bine în sol. Frunzele sunt veşnic verzi şi se închid la culoare pe măsură ce se maturizează. Florile sunt mici, albe şi se termină într-un panicul (un tip de inflorescenţă sub formă de ciorchine). Fructele au nevoie de trei până la şase luni să se coacă. Fructele coapte variază ca mărime şi culoare în funcţie de soiuri şi pot fi galbene, portocalii, roşii sau verzi.

Beneficiile lor pentru sănătate sunt multe:

Previne cancerul: Cercetările au arătat faptul că fructele de mango conţin compuşi antioxidanţi care protejează împotriva cancerelor de colon, de sân, leucemiei şi cancerului de prostată. Aceşti compuşi includ quercetina, izoquercitrina, astragalina, fisetina, acidul galic şi galatul de metil, precum şi foarte multe enzime.

Scade nivelul de colesterol: Nivelurile ridicate de fibre, pectină şi vitamina C ajută la scăderea nivelului de colesterol, în special lipoproteine de densitate joasă, LDL.

Curăţă pielea: Fructul poate fi folosit atât intern, cât şi extern. Mango curăţă porii înfundaţi, astupaţi şi contribuie la eliminarea coşurilor.

Sănătatea ochilor: O cană plină cu felii de mango furnizează 25% din valoarea zilnică necesară de vitamina A, care promovează o vedere bună şi previne fenomenul de orbire pe timpul nopţii, precum şi ochii uscaţi.

Alcalinizeaza întregul organism: Acidul tartric, acidul malic şi o urmă de acid citric identificate în fructe ajută la menţinerea rezervei alcaline din organism.

Ajuta în diabet: Frunzele de mango contribuie la normalizarea nivelului de insulină din sânge. Remediul tradiţional, preparat acasă, implică fierberea frunzelor în apă, lăsarea lor în lichid peste noapte şi ulterior consumul decoctului filtrat a doua zi dimineaţă. Fructele de mango au, de asemenea, un indice glicemic relativ scăzut (41-60), astfel încât cantităţile moderate nu vor determina creşterea nivelului de zahăr.

Îmbunătăţeşte viaţa sexuală: Mango este o sursă foarte importantă de vitamina E şi ajuta în această direcţie.

Îmbunătăţeşte digestia: Fructele conţin enzimele necesare pentru a descompune proteinele. Fibrele din mango ajută, de asemenea, digestia şi eliminarea.

Remediu pentru accident vascular cerebral cauzat de căldură: Prepararea sucului din fructele de mango verde şi amestecarea cu apă şi un îndulcitor (dacă doriţi) contribuie la răcorirea organismului şi previne pericolele pentru acesta. Motivul pentru care oamenii, de multe ori, sunt frânţi de oboseală, atunci când vizitează climatele ecuatoriale, se datoreaza “energiei solare” puternice care arde corpul, în special muşchii. Rinichii devin supraîncărcaţi cu toxine în acest proces.

Stimulează sistemul imunitar: Cantităţile generoase de vitamina C şi vitamina A conţinute în mango, plus 25 de tipuri diferite de carotenoizi ne menţin sistemul imunitar sănătos si puternic.
Maimuţele aleg să mănânce sâmburele unui mango verde.

Vindecătorii ayurvedici sugerează că sămburele este cel care furnizează maimuţelor energie, rezistenţă şi putere să sară în copaci.
Potrivit unora, mango sunt consumate în stare proaspătă mult mai mult decât orice alt fruct din lume.

Mango este cultivat de peste 4000 de ani în urma, iar din punct de vedere biologic, este considerat o rudă apropiată altor plante cu flori, precum ar fi caju şi fistic. Mango este utilizat pe scară largă în bucătărie. Fructele necopate se folosesc pentru garnituri, murături, sosuri.

Din fructele coapte se fac jeleuri, sucuri, băuturi, piure, îngheţată, dar şi unele reţete tradiţionale care au printre ingrediente ardei iute şi orez.

Se estimează că productia mondială de mango este de aproape 35 milioane de tone. India este cel mai mare producător de mango, cu 16 milioane de tone. Urmează China, cu 4 milioane de tone,Thailanda 2 milioane de tone, Indonezia, Pakistan, Mexic şi Brazilia cu peste 1 milion de tone de mango recoltate anual. În Europa, copacii de mango s-au adaptat foarte bine în Insulele Canare. Cele mai multe soiuri comerciale sunt originare din Cuba. Există peste 1000 de soiuri diferite de mango. Dacă aţi cumpărat mango, spălaţi-l temeinic înainte de a-l consuma sau ţineţi-l în apă peste noapte.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale