Ascultă Radio România Cluj Live

A început noul an universitar

A început noul an universitar

Articol de student, 1 octombrie 2018, 10:04 / actualizat: 1 octombrie 2018, 14:49

Luni, 1 octombrie, a început noul an universitar în majoritatea universităților din România.

Pentru anul de studiu 2018-2019, sunt înscrişi aproximativ 500.000 de studenţi, la toate trei ciclurile de învăţământ din ţară: licență, masterat și doctorat.

În România sunt 54 de instituţii de învăţământ superior, dintre care şapte militare. La majoritatea universităţilor anul şcolar 2018 – 2019 are 32 de săptămâni de cursuri, plus şase de sesiuni de examene şi patru săptămâni de vacanţă în afara celei de vară.

Aproape o treime din totalul studenţilor din ţară învaţă la universităţi din regiunea Bucureşti – Ilfov. În capitală, peste 1.500 de noi studenţi vor trece astăzi cu emoţie pragul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

Academia de Studii Economice îşi deschide porţile pentru peste 22.000 de studenţi, dintre care 5.000 de boboc.

La Cluj Napoca, unul dintre cele mai mari centre universitare din ţară, încep şcoala aproximativ 100.000 de sudenti, masteranzi şi doctoranzi.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj împlinește, în următorul an calendaristic, 150 de ani de existență și 100 de ani de predare în limba română. Peste 5.000 dintre ei sunt străini, majoritatea veniţi la Facultatea de Medicină a Universităţii „Iuliu Haţieganu”; 1.000 sunt francezi.

Pentru acest an universitar au fost renovate câteva spații de curs și aula Mihai Șerban a universității.

USAMV Cluj este instituția românească de învățământ superior cu cel mai mare număr de studenți străini din Transilvania raportat la suprafața totală și se situează pe locul 5 în țară ca număr de lucrări de cercetare publicate și nivel al dotărilor tehnologice, a declarat rectorul Cornel Cătoi la deschiderea noului an universitar.

Această prezentare necesită JavaScript.

Cea mai mare universitatea clujeană este Universitatea Babeş – Bolyai, cu 42.000 de studenţi.

Aceștia vor anima din nou Clujul, iar prezența lor se va simți inclusiv în traficul rutier, care, astăzi, ne amintea, și el, că la universități încep cursurile.

În discursul ținut cu ocazia festivității de deschidere a anului universitar, tocmai la modul în care studenții întineresc an de an Clujul s-a referit și rectorul UBB, profesorul Ioan Aurel Pop:

Clujul fără studenţi e ca o seră fără plante: nu are niciun rost pe lumea asta. Când eram eu student, se cânta un cântec studenţesc mobilizator:

Se duc studenţi, stol după stol,

Dar Clujul nu rămâne gol!

Prin urmare raţiunea de a fi a acestui oraş extraordinar sunt studenţii alături de profesorii lor. Universitatea aceasta cultivă ideea comuniunii între studenţi şi profesori. Fără ea procesul acesta educativ nu se poate realiza. (Ioan Aurel Pop)

În prezent, Universitatea Babeș Bolyai este cea mai mare instituție de învățământ superior din țară, atât ca număr de studenți cât și ca specializări oferite la cele 27 de facultăți ale sale.
De fapt, cele șase universități de stat care funcționează în Cluj-Napoca atrag în fiecare toamnă un număr de tineri egal cu populația unui oraș mediu din România, pentru că mai bine de trei sferturi dintre studenții care vin în municipiu provin din alte zone ale țării.

Iaşiul este pe locul III în topul centrelor universitare din România. Aici este aşteptat astăzi preşedintele Klaus Iohannis, care va participa la ceremonia de deschidere organizată de Universtatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

Premierul Viorica Dăncilă participă la festivităţile de deschidere din centrul universitar Craiova.

Ceremonii de deschidere a noului an universitar sunt programate astăzi şi în instituţiile militare de învăţământ superior. La Academia Tehnică Militară, instituţie care a primit în acest an numele Regelui Ferdinand I, va fi prezent şi ministrul apărării, Mihai Fifor.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Diverse sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi

O descoperire suprinzătoare a fost făcută în acest sens de profesorul de la Universitatea din Bristol, Bruce Hood. Putem fi fericiţi, dar pentru...

Obiceiuri simple care te fac mai fericit în fiecare zi
Arborele Anului 2024
Diverse vineri, 22 martie 2024, 16:00

Arborele Anului 2024

„Inima grădinii”, așa cum este numit fagul premiat, are aproximativ 200 de ani și este al treilea copac consecutiv polonez care câștigă...

Arborele Anului 2024
Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Diverse vineri, 22 martie 2024, 12:00

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea

Oamenii de ştiinţă din întreaga lume au controverse zilnice pe tema beneficiilor şi dezavantajelor consumului de cafea.   Majoritatea...

Beneficiile și dezavantajele consumului de cafea
Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse vineri, 22 martie 2024, 06:00

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”

Guvernul francez vrea să încurajeze populaţia să achiziţioneze haine din materiale sustenabile, în locul celor ieftine de import care sunt...

Țara care descurajează cumpărarea hainelor de tip „fast-fashion”
Diverse joi, 21 martie 2024, 12:00

De ce are nevoie creierul de zahăr?

Potrivit specialiştilor, organismul poate extrage energie şi din ţesutul adipos, dar creierul are nevoie în principal de glucoză, pe care o...

De ce are nevoie creierul de zahăr?
Diverse joi, 21 martie 2024, 06:00

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte

Până acum, se credea că această specie de vierme originară din Brazilia folosea o combinație dintre tentaculele sale faciale și nămol pentru...

Vierme care depune ouă şi își hrăneşte puii cu lapte
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 17:06

Obiceiuri ciudate din secolul XIX

Multe lucruri bune provin din Anglia secolului XIX; avem în acest sens cărţile lui Charles Dickens şi Jane Austen, ilustratele de Crăciun şi...

Obiceiuri ciudate din secolul XIX
Diverse miercuri, 20 martie 2024, 12:00

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului

Unele produse pot reduce atractivitatea, la această concluzie neașteptată a ajuns cercetătorii francezi de la Universitatea din Montpellier, care...

Alimentele care influențează aspectul fizic al omului