Ascultă Radio România Cluj Live

Festivalul Bunei-Dispoziții – Festivalul STAGE

Festivalul Bunei-Dispoziții – Festivalul STAGE

Articol editat de cristina.rusu, 19 septembrie 2018, 11:59

Toamna se numără bobocii! La Festivalul STAGE se numără elevii iubitori de teatru, care se adună la Cluj-Napoca pentru a-și etala pe scenă talentele într-ale artei spectacolului.

Astfel, în perioada 19-23 septembrie, Stage Festival aduce un gen unic în peisajul festivalurilor de teatru amator, și anume, music hall-ul, pentru al doilea an consecutiv.

Scena din cadrul Cinema Dacia va găzdui peste 15 trupe în festivalul concurs, din 5 țări, ajungându-se astfel la un număr de 207 participanți.

STAGE International Youth Theater Festival a primit distincția EFFE LABEL- REMARKABLE FESTIVAL 2017-2018. EFFE LABEL este o recunoaștere a valorii festivalului, oferită de către Asociația Festivalurilor Europene (EFA care de peste 60 de ani reunește 100 de festivaluri din peste 60 de tari ) co-finanțată de Comisia Europeană. Este o distincție anuală, acordată celor mai relevante festivaluri din lume.

Unicitatea distincției EFFE LABEL 2017-2018 vine din faptul că Festivalul Stage este un festival de teatru amator pentru adolescenți, fiind unicul festival de teatru amator premiat de EFA.

Ediția a 9-a aduce o premieră în lumea teatrului pentru liceeni, lansarea antologiei de texte dramatice scrise de către participanții la STAGE Festival, de-a lungul celor 8 ediții, ”Despre praf și alte specii de pești”. Antologie de texte dramatice, coordonator Radu Țuculescu.

Juriul STAGE Festival

Președinte Radu ȚUCULESCU – dramaturg, critic de teatru, regizor. A publicat volume de teatru și de critică teatrală. Piesele sale sunt traduse în engleză, italiană, cehă, franceză, maghiară, ebraică etc. A condus trupe studențești de teatru cu care a jucat în țară și la festivaluri internaționale din Italia, Franța, Maroc, Ungaria, Polonia, Canada, Turcia, Cehia etc. A susținut workshopuri de pantomimă și mișcare scenică la Napoli, Casablanca, Saint-Louis, Ankara, Wroclav, Hrudim, Pecs etc. A montat la Teatrul Național din Sibiu și din Tg.Mures. A primit premii naționale și internaționale pentru regie, scriere dramatică și pantomimă.

Ioan-Pavel AZAP – critic de film, doctorant. Autor a numeroase cărti dedicate filmului românesc și universal. Prezent în numeroase jurii naționale și internaționale. Specialist în filmul romanesc, comentator la zi al artei cinematografice românești și internaționale. Laureat cu numeroase premii de specialitate.

Ionica POP – Conf.Univ. Dr.la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” Cluj, absolvent de compoziție și regie de operă. Specialist în arta scenică muzicală, gen complex de interpretare actoricească și muzicală. Operele sale se joacă pe diverse scene naționale și internaționale. Susține conferințe de specialitate la Academii din Germania, Israel, Danemarca etc.

Premiile STAGE FESTIVAL:

1. Marele Premiul al Festivalului STAGE – Trofeul STAGE
2. Premiul pentru interpretare feminină rol principal LA CASA PANE
3. Premiul pentru Scenografie și Decor AZARIA FOOD
4. Premiul pentru interpretare masculină rol principal LA CASA PANE
5. Premiul pentru interpretare feminina rol secundar
6. Premiul pentur interpretare masculina rol secundar,
7. Premiul pentru Regie,
8. Premiul Juriului
9. Premiul de Popularitate acordat prin vot de către spectatori.

Această prezentare necesită JavaScript.

Și anul acesta, Festivalul STAGE va acorda TROFEUL STAGE, creat de către designerul Cristian Cheșuț-Prof. Univ Dr.- Prorector Universitatea de Artă și Design Cluj.

În cadrul festivalului sunt 2 workshop-uri care au fost gândite în așa fel încât să atingă orice punct de interes care este în strânsă legătură cu teatrul. Istoria pesonajului (teatru, film, desena animate) susținut de Adrian Barbu (sâmbătă, 22 septembrie, ora 12,00-13,00 și Percepție, Corp si Spațiu în teatru/ Impro, Expression and Perception by Doru Rus, Alexandru Jurcan, Mihai Gligan (Miercuri, 19 septembrie, ora 17,00-18,30)

Duminică 23 septembrie, Cinema Dacia, ora 10,00-11,00-Festivalul Internațional STAGE se încheie cu spectacolul surpriză ” Călătorie prin opera scriitorului/ travelling by writting ( texte dramatice din opera lui Radu Țuculescu)

Premierea câștigătorilor va fi dumincă 23 septembrie, ora 11,00- la Cinema Dacia.

STAGE International Youth Theater Festival- Festivalul Bunei Dispoziții este organizat din 2010 la Cluj de Fundația Părinți din România.

Festivalul International STAGE pune Clujul pe harta culturii prin și pentru adolescenți și crește notorietatea și vizibilitatea orașului.

Este un festival multicultural, care de peste 8 ani prezintă spectacole în limba maghiară, franceză, germană, engleză, sârbă, croată, bosniacă, bulgară, și evident română.

STAGE nu este doar un festival, este o comunitate omogenă de tineri creativi, talentați, responsabili social, implicați. STAGE este singurul festival organizat de liceeni pentru liceeni, unde libertatea de manifestare și de decizie asumată se întâlnesc cu creativitatea și buna dispozitie.

STAGE e viu, liber, creativ și dedicat tinerilor și este festivalul care crează o legătură puternica între educație și cultură, care pune accentul pe învațare participativă, spațiu creativ și dezvoltarea personală prin actorie, regie, și scriere dramatică.

Parteneri media: Radio Cluj.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Educaţie luni, 15 aprilie 2024, 11:29

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba

Metoda de corectare digitală a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.   Reprezentanții...

Corectarea digitală, criticată vehement de Consiliul Elevilor Alba
Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 11:46

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea

Aceste clădiri vor avea spații moderne și multifuncționale, iar exteriorul va fi reabilitat, anunță Primăria Oradea.   Durata de...

Prin PNRR vor fi reabilitate 26 de unități de învățământ din Oradea
Începe înscrierea în învăţământul primar
Educaţie joi, 11 aprilie 2024, 08:20

Începe înscrierea în învăţământul primar

Între 14 şi 17 mai se vor procesa cererile-tip de înscriere şi se vor repartiza copiii la şcoala de circumscripţie.   Între 20 şi 27 mai...

Începe înscrierea în învăţământul primar
Vacanța de Paști
Educaţie marți, 9 aprilie 2024, 15:36

Vacanța de Paști

Anul acesta vacanța de primăvară include doar Paștele Ortodox, întrucât Paștele Catolic a fost celebrat pe 31 martie.   În 8 mai, elevii...

Vacanța de Paști
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 14:58

Academia Română, la 158 de ani

O sesiune festivă a Adunării Generale a avut loc în această dimineaţă, iar până la ora 16:00 s-a desfăşurat Ziua Porţilor Deschise. ...

Academia Română, la 158 de ani
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:59

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj se va implica sâmbătă, 6 aprilie, la Centrul de vacanță Moara de Pădure, în proiectul...

Tabără pentru copii orfani în stațiunea Băișoara
Educaţie joi, 4 aprilie 2024, 13:39

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea

Orizontul educațional în România pare să fie strâmt și plin de prejudecăți, cel puțin în cazul Centrului Școlar de Educație Incluzivă...

Caz șocant la un centru de educație incluzivă din Oradea
Educaţie miercuri, 3 aprilie 2024, 16:28

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari

Finanțarea provine prin Planul Național de Redresare și Reziliență și se ridică la 69,3 milioane de lei.   Clădirea, care va găzdui...

UMF Cluj a obținut finanțare pentru două proiecte mari