Ascultă Radio România Cluj Live

Referendumul pentru familie, între „pro” şi „contra”? Iată ce cred o parte dintre români!

Referendumul pentru familie, între „pro” şi „contra”? Iată ce cred o parte dintre români!

Articol editat de cristina.rusu, 18 septembrie 2018, 12:12 / actualizat: 18 septembrie 2018, 14:30

Referendumul pentru familie îi va scoate pe români la vot luna viitoare, în 7, după ce propunerea de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senat cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri.

În momentul de faţă, potrivit Constituţiei, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi“.

Propunerea legislativă de revizuire prevede ca familia să se întemeieze pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Totuși, în spațiul public, tema referendumului a explodat și se vehiculează diverse informații și scenarii. Sociologul sibian, Mihai Rusu, a încearcat să ne lămurească ce se întâmplă de fapt în cadrul acestui referendum.

Aș pleca de la ideea că nu este vorba de o redefinire a familiei, ci de o redenumire a căsătoriei pentru că familia nu poate fi definită juridic, pe când căsătoria intră în atribuțiile statului. Din punctul meu de vedere avem de a face aici cu o revoluție conservatoare în privința relațiilor de gen.

Cred că în 1990 când a fost emisă această lege actuală, legiuitorul nu și-a putut imagina că prin textul respectiv, prin sintagma ”doi soți” se poate înțelege altceva decât un bărbat și o femeie. Cred că este o schimbare inoportună care va repune societatea românească pe o direcție în contra tendinței europene. (sociolog Mihai Rusu)

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei. Prin acest demers se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei.

În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”. Semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Cum se vor numi însă familiile monoparentale cu un copil sau mai mulți copii sau familiile formate din bunici și nepoți lăsați în grija lor de către părinții plecați la muncă în străinătate?

Am aflat răspunsul de la Călin Sămărghiţan, preotul bisericii „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, cunoscută ca Biserica dintre Brazi din Sibiu:

Nu este un referendum pentru familie ci este un referendum pentru căsătorie, deci nu afectează nici familiile monoparentale sau familile în care copiii sunt adoptați. Nu are de a face cu așa ceva.

Cei care sunt împotriva referendumului sunt de fapt împotriva bisericii sau sunt agresivi împotriva normalității. Va fi o mai bună definire a ceea ce scrie în Constituție. Ar fi nevoie de 6 milioane de voturi. Creștinismul nostru nu constă în validarea unui referendum pe o anumită temă, creștinismul stă în validarea lui Hristos. (Călin Sămărghițan)

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Care este părerea sibienilor despre acest referendum:

Da! Voi participa la referendumul din 7 octombrie, deoarece sunt de acord să fie soț-soție.

Nu prea sunt de acord cu relațiile dintre același sex, dar fiecare are dreptul să decidă.

Rep.: În Codul Civil din România nu este permisă căsătoria între bărbați sau între femei.

Știu acest lucru și cred că din acest motiv se organizează și referendumul.

Rep.: Ați auzit de referendumul organizat în 7 octombrie de reprezentanții Coaliției pentru familie prin care vor să modifice în Constituție termenul „soți”?

Da! Am auzit

Rep.: Și îi vedeți rostul sau credeți că este un fel de perdea din partea partidelor politice?

Sincer, nici nu mă interesează! Nu voi merge pe 7 octombrie la referendum.

Rep: Și îi vedeți rostul având în vedere că în Codul Civil din România nu este permisă căsătoria între persoane de același sex?

Știu că este specificată și tocmai din acest motiv nu voi merge. Cred că este o pierdere de vreme și de bani.

Prin redefinirea familiei nimeni nu-și pierde drepturile dacă este părinte singur, necăsătorit sau divorțat, ci rămâne Părinte egal în drepturi cu celălalt.

 

Laura Niţu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 12:00

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier

Fructele cresc în ciorchini la baza frunzelor, salak fiind cunoscut şi sub denumirea de fructele şarpelui, deoarece coaja sa are un aspect solzos....

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier
Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 09:32

Nutella – 60 de ani într-un borcan!

Cei 60 de ani, celebrează geniul lui Michele Ferrero, care în 1964 a inventat crema de alune și ciocolată.   Timp de decenii a fost o...

Nutella – 60 de ani într-un borcan!
Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 12:00

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii

Alimentația nesănătoasă poate duce la creșterea riscului de îmbolnăvire, iar copiii în perioada de creștere sunt vulnerabili la...

Alimente care îi ajută pe copii să se recupereze rapid după bolile respiratorii
Se pot descifra visele păsărilor?
Diverse duminică, 21 aprilie 2024, 06:00

Se pot descifra visele păsărilor?

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Buenos Aires a aruncat o nouă lumină asupra acestei întrebări intrigante prin...

Se pot descifra visele păsărilor?
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 16:00

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit

Aceste ţigle conţin celule solare fotovoltaice, care îi permit sitului arheologic inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial să îşi...

O vilă veche din Pompeii a fost iluminată într-un mod inedit
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 12:00

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?

Brânza este un produs versatil care poate fi adăugat în mâncăruri, sandvişuri, salate, precum și consumată cu vin.   Cu toate acestea,...

Care este cea mai bună brânză pentru…inimă?
Diverse sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!

În Suzhou, a fost deschisă o „Grădină a Întâlnirilor”, o iniţiativă care are ca scop organizarea şi formalizarea procesului de...

”Colțul Celibatarilor” în parcuri!
Diverse vineri, 19 aprilie 2024, 18:00

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate

Un nou studiu relevă că cel puţin jumătate din oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate.   Cercetătorii au evaluat 82...

Oraşele majore ale Chinei se scufundă sub propria greutate