Ascultă Radio România Cluj Live

Referendumul pentru familie, între „pro” şi „contra”? Iată ce cred o parte dintre români!

Referendumul pentru familie, între „pro” şi „contra”? Iată ce cred o parte dintre români!

Articol editat de cristina.rusu, 18 septembrie 2018, 12:12 / actualizat: 18 septembrie 2018, 14:30

Referendumul pentru familie îi va scoate pe români la vot luna viitoare, în 7, după ce propunerea de revizuire a Constituției a fost adoptată de Senat cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” și șapte abțineri.

În momentul de faţă, potrivit Constituţiei, „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi“.

Propunerea legislativă de revizuire prevede ca familia să se întemeieze pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie.

Totuși, în spațiul public, tema referendumului a explodat și se vehiculează diverse informații și scenarii. Sociologul sibian, Mihai Rusu, a încearcat să ne lămurească ce se întâmplă de fapt în cadrul acestui referendum.

Aș pleca de la ideea că nu este vorba de o redefinire a familiei, ci de o redenumire a căsătoriei pentru că familia nu poate fi definită juridic, pe când căsătoria intră în atribuțiile statului. Din punctul meu de vedere avem de a face aici cu o revoluție conservatoare în privința relațiilor de gen.

Cred că în 1990 când a fost emisă această lege actuală, legiuitorul nu și-a putut imagina că prin textul respectiv, prin sintagma ”doi soți” se poate înțelege altceva decât un bărbat și o femeie. Cred că este o schimbare inoportună care va repune societatea românească pe o direcție în contra tendinței europene. (sociolog Mihai Rusu)

Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei. Prin acest demers se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei.

În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”. Semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Cum se vor numi însă familiile monoparentale cu un copil sau mai mulți copii sau familiile formate din bunici și nepoți lăsați în grija lor de către părinții plecați la muncă în străinătate?

Am aflat răspunsul de la Călin Sămărghiţan, preotul bisericii „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, cunoscută ca Biserica dintre Brazi din Sibiu:

Nu este un referendum pentru familie ci este un referendum pentru căsătorie, deci nu afectează nici familiile monoparentale sau familile în care copiii sunt adoptați. Nu are de a face cu așa ceva.

Cei care sunt împotriva referendumului sunt de fapt împotriva bisericii sau sunt agresivi împotriva normalității. Va fi o mai bună definire a ceea ce scrie în Constituție. Ar fi nevoie de 6 milioane de voturi. Creștinismul nostru nu constă în validarea unui referendum pe o anumită temă, creștinismul stă în validarea lui Hristos. (Călin Sămărghițan)

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente.

Care este părerea sibienilor despre acest referendum:

Da! Voi participa la referendumul din 7 octombrie, deoarece sunt de acord să fie soț-soție.

Nu prea sunt de acord cu relațiile dintre același sex, dar fiecare are dreptul să decidă.

Rep.: În Codul Civil din România nu este permisă căsătoria între bărbați sau între femei.

Știu acest lucru și cred că din acest motiv se organizează și referendumul.

Rep.: Ați auzit de referendumul organizat în 7 octombrie de reprezentanții Coaliției pentru familie prin care vor să modifice în Constituție termenul „soți”?

Da! Am auzit

Rep.: Și îi vedeți rostul sau credeți că este un fel de perdea din partea partidelor politice?

Sincer, nici nu mă interesează! Nu voi merge pe 7 octombrie la referendum.

Rep: Și îi vedeți rostul având în vedere că în Codul Civil din România nu este permisă căsătoria între persoane de același sex?

Știu că este specificată și tocmai din acest motiv nu voi merge. Cred că este o pierdere de vreme și de bani.

Prin redefinirea familiei nimeni nu-și pierde drepturile dacă este părinte singur, necăsătorit sau divorțat, ci rămâne Părinte egal în drepturi cu celălalt.

 

Laura Niţu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului

Pentru cei din emisfera nordică, steaua Polaris, cunoscută și sub numele de Steaua Nordului, a îndeplinit perfect acest rol.   Cu toate...

Despre Steaua Polaris sau Steaua Nordului
Diverse sâmbătă, 13 aprilie 2024, 12:00

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale

A fost botezată „cosmeticorexia”, noua obsesie a fetelor, chiar și a celor cu vârste sub zece ani, pentru îngrijirea pielii.   Practic,...

Cea mai recentă nebunie de pe reţelele sociale