Ascultă Radio România Cluj Live

Condițiile de cazare în căminele studențești din Cluj

Condițiile de cazare în căminele studențești din Cluj

Articol editat de cristina.rusu, 13 septembrie 2018, 06:00 / actualizat: 13 septembrie 2018, 7:25

Căminele studențești din Cluj au fost modernizate în această vară și își deschid porțile pentru noul an universitar.

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca vor avea cele mai bune condiții de cazare în cămine. Ei vor avea la dispoziție camere cu patru paturi, iar doctoranzii cu două, însă toate cu băi proprii. Peste tot unde a fost nevoie s-au făcut renovări, inclusiv cantinele fiind modernizate în această vara.

UTCN are un total de 4926 de locuri în cele 5 cămine din Observator și două din campusul Mărăști. Între 150 și 250 de lei pe lună costă un loc de cazare în cămin, diferența de preț fiind făcută de condițiile oferite.

Reprezentantul Universității, Mirela Botan, spune că, deși numărul solicitărilor depășește posibilitățile de cazare, în general, până la sfârșitul lunii octombrie, se onorează cam toate cererile, pentru că mulți studenți renunță pe parcurs la locul din cămin.

Nu există cameră nemodernizată, atât în complexul Mărăşti cât şi în cel din Observator. Fiecare cameră a fost igienizată. Nu există cameră fără baie proprie, s-a investit în instalaţiile sanitare şi au fost reabilitate şi acestea. Campusurile au internet propriu. Studenţii care vor fi cazaţi în campusul din Observator vor beneficia de un teren de sport integral reabilitat, în care s-a schimbat gazonul în totalitate. (Mirela Botan)

La Universitatea Tehnică, repartiția în cămine va începe în 27 septembrie cu studenții anului întâi și va continua următoarele zile cu ceilalți ani. Mai mult, pentru a se evita cozile care se produc la cazare, fiecărui beneficiar al unui loc în cămin I se transmite și ora aproximativă la care va fi cazat, nu doar ziua în care trebuie să vină pentru cazare.

Și Universitatea Babeș-Bolyai a modernizat în această vară o parte dintre spațiile de cazare. Aproximativ 6000 de locuri de cazare poate oferi această universitate, în cele 17 cămine pe care le deține.

Camerele sunt de 2, 3 și 5 paturi, însă cele cu mai mulți studenți au doar băi și bucătării comune și, în funcție de condiții, prețurile variază între 100 și 220 de lei.

Numărul cererilor de cazare se păstrează mare, aproximativ 3000 de tineri rămânând, constant, fără loc la cămin.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Morar, arată că încă de acum câțiva ani Universitatea a cerut Ministerului Educației aprobare pentru construcția unor noi cămine, dar, deși investiția urma să se facă din fonduri proprii, până acum nu a venit un răspuns favorabil.

UBB are undeva în jur de 6000 de locuri de cazare, care din păcate nu ajung pentru toate cererile (avem anual aproximativ 9000 de cereri). Preluarea camerelor va avea loc cu 3 zile înainte de începerea anului universitar, adică în weekendul 28-30 septembrie, chiar înainte de festivitatea de deschidere care va avea loc pe 1 octombrie.

Din păcate, deşi noi an de an facem o programare pe intervale orare a preluării locurilor de cazare, studenţii preferă să vină cu toţii dimineaţa la 8.00 în faţa căminelor, ceea ce creează inevitabilele cozi.

Noi îi rugăm şi în acest an să respecte programările, să înţeleagă că odată ce şi-au primit locurile de cazare pe hârtie nu îl ia nimeni; deci vor beneficia de locul de cazare chiar dacă vin la ora 12.00, nu trebuie să stea de dimineaţă de la 8.00 în faţa căminului. (Laura Morar)

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară are în administrare 5 cămine, în care pot fi cazați 1350 de studenți, adică aproximativ 80% din numărul solicitanților.

Camerele sunt de 2 respectiv 4 paturi, iar pentru un loc se plătește între 125 și 500 de lei.

Prorectorul USAMV Leon Muntean ne-a precizat că toate spațiile de cazare au fost igienizate, însă, în această vară, nu au fost făcute și lucrări de modernizare ale căminelor.

An de an noi trebuie să facem operaţiile normale de igienizare pentru a putea primi autorizaţia de la Sanepid. Alte lucrări mai de amploare nu am putut efectua din cauza lipsei de timp. De obicei cazăm sâmbătă şi duminică, ca să fie pregătiţi pentru începerea anului universitar.

Cât despre cozi, în toţi anii am evitat această situaţie negativă, făcând o programare a studenţilor pe secţii şi pe ani pentru cele două zile. De vreo 2-3 ani nu am mai avut astfel de probleme. (Leon Muntean)

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania