Ascultă Radio România Cluj Live

Situația școlilor în Transilvania

Situația școlilor în Transilvania

Articol de student, 7 septembrie 2018, 14:05 / actualizat: 7 septembrie 2018, 16:48

O parte din elevii Colegiului Naţional George Coşbuc din Cluj-Napoca vor învăţa în spaţii provizorii, pentru că două corpuri ale şcolii sunt în proces de reabilitare.

Lucrările au început încă de anul trecut, dar, din cauza complexităţii lor, nu au putut fi terminate la timp.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că elevii care aveau clasele în aceste două clădiri vor învăţa la Liceul Anghel Saligny.

Acolo lucrările vor continua sunt reabilitări care se fac pe corpul A și B pe zona unde a fost Policlinica Sportivă, pe vremuri, deci sunt lucrări de reparații capitale care erau absolut necesare pentru buna funcționare a școlii. Ei vor funcționa unde a funcționat și Mihai Eminescu când a fost în reabilitare și sperăm ca până la sfârșitul anului lucrările să fie încheiate și să se mute înapoi într-un nou sediu.     

În alte 12 şcoli din municipiu, anul şcolar va începe fără ca municipalitatea să fi terminat lucrările de reparaţii efectuate peste vară.

Printre acestea se numără Liceele Lucian Blaga şi Bathory, şcolile Ion Agârbiceanu şi Ion Creangă, precum şi Colegiul Pedagogic.

Reprezentanţii municipalităţii clujene au declarat însă că în toate cazurile este vorba de lucrări exterioare, care nu afectează procesul de educare.

……………………………………………………………………………………………………………………..

Aproape 470 de elevi ai Şcolii Generale nr. 3 din Negreşti Oaş vor începe noul an şcolar în clădirile altor unităţi de învăţământ, întrucât imobilul respectiv se află în reabilitare.

Declarația a fost făcută vineri, 7 septembrie, de inspectorul şcolar general al judeţului Satu Mare, Călin Durla.
El a explicat că lucrările sunt de amploare şi de durată, de aceea elevii vor învăţa temporar în alte spaţii.

Inspectorul şcolar general, Călin Durla, a mai precizat că lucrările anuale de igienizare la celelalte şcoli din județ vor fi finalizate până duminică, 9 septembrie.

În privinţa modificărilor de structură şcolară, el a afirmat că s-a luat decizia mutării unor preşcolari de la o grădiniţă dintr-un sat într-o altă unitate de învăţământ, deoarece sunt condiţii mai bune.

………………………………………………………………………………………………………………….

Și în județul Alba, 79 de unităţi de învăţământ nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare. Cele mai multe sunt situate în mediul rural, majoritatea în zona Munţilor Apuseni.

Declarația a fost făcută vineri, 7 septembrie, de purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Dragoş Suciu.

El a mai precizat că 1.000 de elevi şi preşcolari, dintr-un total de aproximativ 50.000, vor învăţa în şcoli neautorizate sanitar.

Printre deficienţele constatate se numără lipsa apei curente şi a grupurilor sanitare, curţi neamenajate şi neîmprejmuite corespunzător, pardoseli, interioare şi clădiri degradate, igienizări necorespunzătoare şi funcţionarea în spaţii comune a unităţilor de învăţământ diferite.

………………………………………………………………………………………………………………

Primăria Sibiu a investit peste 10 milioane lei în reabilitarea, igienizarea și dotarea școlilor.

Sumele alocate de la bugetul local au fost direcționate către reparații ale clădirilor grădinițelor, școlilor și liceelor.

Totuși, o parte din șantierele începute în lunile de vară rămân deschise și după ce copiii se reîntorc la cursuri.

Sunt încă lucrări în curs de finalizare la Școala ”Regina Maria”, Colegiul Tehnic Independența , Școala Numărul 2, Grădinița Numărul 15 și Grădinița Numărul 20.

La cele 7 milioane de lei investite în școlile din Sibiu s-au mai adăugat lucrări de igienizare și mici reparații executate în regie proprie de școli. Pentru aceste lucrări s-au mai alocat alte 2 milioane lei.

În același timp, s-au alocat de la bugetul orașului 1,3 milioane lei pentru achiziția de obiecte de inventar precum mobilier, aparate și ustensile necesare pentru funcționarea unităților de învățământ.

Școlile speciale din județul Sibiu sunt pregătite pentru noul an școlar.

Dacă unitățile de învățământ de masă sunt administrate de primării, Consiliul Județean Sibiu are în subordine școlile speciale din județ.

În județul Sibiu funcționează cinci centre școlare pentru educație incluzivă în județul Sibiu. În ele învață aproximativ  700 de elevi cu nevoi special.

Copiii care învață în aceste școli au fie deficiențe de auz sau vorbire, deficiențe mintale, neuro-motorii, sau suferă de autism, dificultăți de învățare și de dezvoltare.

La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă numărul 1 s-a achiziționat un pachet Smart Board. La Centrul Școlar pentru Eudcație Incluzivă numărul 2 a fost amenajată și dotată o sală multimedia cu mobilier nou. De asemenea, a fost achiziționat mobilier pentru elevii din cele două clase pregătitoare și din clasa a V-a.

Consiliul Județean a alocat aproximativ 160.000 lei pentru dotările și lucrările de reparații din centrele de educație incluzivă din județ.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”
Transilvania miercuri, 27 martie 2024, 11:07

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”

Într-o postare pe facebook, preşedintele ANPC avertizează că inspectorii autorităţii au descoperit operatori economici care hrănesc puii de...

Atenționare ANPC: ”Pui îngălbeniți pentru a părea mai buni”
Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba
Transilvania marți, 26 martie 2024, 14:36

Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba

Acțiunea are dublu rol: educarea cetăţenilor pentru a colecta selectiv ambalajele de băuturi şi creşterea implicării acestora în susţinerea...

Campanie umanitară și de protejare a mediului, lansată în Alba
Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri
Transilvania marți, 26 martie 2024, 11:10

Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri

Sesizarea privind incidentul a fost făcută, prin Sistemul Unic 112, luni, 25 martie, chiar de mama micuților, aceasta solicitând intervenția...

Doi copii blocați într-o mașină au fost salvați de pompieri
Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă
Transilvania luni, 25 martie 2024, 12:50

Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă

Din această cauză primăriile fiind obligate să pună anunţuri care să avertizeze populaţia asupra riscului la care se expune prin consum,...

Județul unde jumătate din izvoarele publice nu au apă potabilă
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 14:20

2020, o tragicomedie, în regia lui Bobby Bărbăcioru

Regizorul spune că e un film obraznic, o tragicomedie (cu accente burlești), în care tratează anul 2020 așa cum simte că l-a tratat anul pe el....

2020, o tragicomedie, în regia lui Bobby Bărbăcioru
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 13:06

Se amenajează un parc natural în forma hărţii României

Pentru că ultimele date statistice arată că centrul țării se află la doar doi kilometri de cetatea Făgărașului, autoritățile locale vor...

Se amenajează un parc natural în forma hărţii României
Transilvania vineri, 22 martie 2024, 09:33

A înflorit laleaua pestriță!

Lalelele pestrițe înfloresc la finalul lunii martie, iar durata de viață a plantei este de aproximativ o săptămână. Laleaua pestriță,...

A înflorit laleaua pestriță!
Transilvania joi, 21 martie 2024, 17:29

Protest pentru salvarea clădirii unei foste biblioteci [UPDATE]

UPDATE: ora 17.40 Primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, a declarat, joi, 21 martie, că va căuta ‘cea mai corectă soluţie’ în...

Protest pentru salvarea clădirii unei foste biblioteci [UPDATE]