Ascultă Radio România Cluj Live

Unul dintre cei mai cunoscuţi triathlonisti din România, Alex Diaconu sau cum să îţi împingi limitele la maxim

Această prezentare necesită JavaScript.

Unul dintre cei mai cunoscuţi triathlonisti din România, Alex Diaconu sau cum să îţi împingi limitele la maxim
Foto: Alex Diaconu

Articol editat de Carmen Sas, 26 august 2018, 06:00 / actualizat: 26 august 2018, 10:26

În staţiunea Beliș-Fântânele s-a desfasurat, în weekendul 18-19 august 2018, concursul de triathlon ENDURACE, organizat de clubul ORCA din Cluj. La start s-au aliniat peste 100 de sportivi care au avut de alergat, înotat şi mers pe bicicletă în cele două mari categorii: half-ironman şi proba olimpică. Aceasta din urmă a fost câştigată de unul dintre cei mai cunoscuţi triathlonisti din România, Alex Diaconu.

Dan Izvoreanu: Am înţeles că nu eşti prima oară la această competiţie frumoasă. Cum a fost de această dată?

Alex Diaconu: A fost greu, ca întotdeauna; deoarece mereu sunt alţi sportivi care vor să ajungă pe podium. De fiecare dată toată lumea dă ce e mai bun şi asta te face să-ţi împingi limitele la maxim.

Dan Izvoreanu: La ce probă ai concurat acum?

Alex Diaconu: Am fost la proba olimpică. Nu mă aşteptam să fie aşa de greu. De la an la an concurenţa creşte: vin copiii din spate, vine tineretul care are mult mai mult potenţial decât am avut noi la vârsta lor. Dar este şi meritul antrenorilor, care între timp au fost trimişi la cursuri la Federaţia de Triathlon, iar asta aduce un plus de valoare generaţiilor care vin din urmă.

Dan Izvoreanu: Cum a fost ca timp?

Alex Diaconu: Am câştigat şi atunci nu pot să mă plâng, dar sincer sunt nemulţumit de timpul de la bicicletă. Nu vreau să găsesc scuze, dar aş spune că am tras prea tare la înot (mi-am dorit să fiu primul care iese din apă).

Dan Izvoreanu: Fiind triathlonist, trebuie să excelezi la trei sporturi. Care ţi-e cel mai drag dintre ele?

Alex Diaconu: Definiţia triatlonistului modern: „De ce să fii bun la un singur sport, când poţi să fii mediocru la toate trei!” Cel mai mult îmi place înotul, mă simt în elementul meu în apă. În ultima perioadă nu am înotat atât de des pe cât mi-aş fi dorit, dar în principiu înot cam de 3-4 ori pe săptămână; apoi alerg cam de 3-4 ori şi pedalez de 3 ori.

Această prezentare necesită JavaScript.

Dan Izvoreanu: De cât timp practici acest sport?

Alex Diaconu: Am început în 2004, cu un duathlon undeva în Zărneşti. A fost prima mea cursă multisport. Îmi aduc aminte cu drag, pentru că era o reclamă la un suc, „izvor de energie”. Şi mi-am spus: „Ce băuturi de sportivi? Eu îmi cumpăr sucul acesta!” După ce a stat o oră – cât a durat alergarea – în soare, a fermentat şi erau numai albine în jurul bidonului. Atunci am ajuns şi obosit, şi înţepat de albine şi lihnit de foame. Dar în 14 ani lucrurile au evoluat şi mi-am dat seama că energia vine din adâncul sufletului: cu cât pui mai multă pasiune, cu atâta găseşti mai multă energie.

Dan Izvoreanu: Făcând o recapitulare a performanţelor tale, care ar fi cea mai mare realizare din cariera ta?

Alex Diaconu: Aş menţiona locul 22 la Mondiale anul acesta, locul 4 la Campionatul Asiatic de Triathlon pe Distanţă Lungă, un alt loc 4 la Mondialele de Amatori în 2014 în China şi Ironman-ul din 2014, când am făcut un record personal de 9 ore şi 21 de minute.

Dan Izvoreanu: Dat fiind că practici acest sport de 14 ani, mai ai ceva să-ţi dovedeşti, mai ai targeturi pe care vrei să le atingi?

Alex Diaconu: Întotdeauna există loc şi de mai bine. Înainte să pun bicicleta în cui, îmi doresc să fac un Ironman sub 9 ore. Peste 5 săptămâni am în plan o competiţie în Italia, sper ca toate lucrurile să meargă bine. Mai e şi un Half Ironman sub 4 ore.

Dan Izvoreanu: În ultimii ani se organizează din ce în ce mai multe concursuri montane şi sportive în România. Ce părere ai de avântul pe care l-a luat acest sport în ultima vreme?

Alex Diaconu: Pot spune doar de bine. Meritul se datorează foarte mult foştilor sportivi care au trecut către partea de organizare. Niciodată nu poţi să te plângi că ai prea multe competiţii, pentru că ai de unde alege. Cred că oamenii au început să practice sportul în masă. Părerea mea este că întotdeauna sportivii care îşi permit financiar au un cuvânt de spus în anii următori; deoarece vin, văd un loc frumos cum este Triatlonul de la Beliş, după care îşi doresc să susţină acest sport şi să investească în copii. Au o afinitate către un junior care merge foarte bine şi atunci încep să-l susţină. Asta îi dă posibilitatea unui sportiv să tindă către olimpiadă sau către o competiţie de rang înalt.

Dan Izvoreanu: Anul acesta mai urmează şi alte competiţii pentru tine?

Alex Diaconu: Aş mai avea un Ironman în Italia peste 5 săptămâni. Iar undeva la final de octombrie, Campionatul European în Ibiza. La final de noiembrie voi merge la o expediţie în Patagonia, la o competiţie care este considerată cea mai grea competiţie de pe Pământ. Este practic o cursă de 11 zile, în care trebuie să acoperi 700 km pedalând, alergând, înotând, caiac, trekking şi alpinism. Echipa este formată din trei băieţi şi o fată. Va fi din ce în ce mai mediatizată această competiţie la care vom participa, mai multe detalii se pot găsi pe www.climbingtheworld.ro.

Dan Izvoreanu: Ai o deviză după care te ghidezi în sport sau în viaţă?

Alex Diaconu: Îmi place să cred în Karma: bine faci, bine primeşti. Şi întotdeauna când munceşti mult, vor apărea rezultatele. Mai devreme sau mai târziu, dar întotdeauna vor apărea îmbunătăţiri şi rezultate bune.

 

Dan Izvoreanu / Andrea Nagy / sursă foto: facebook Alex Diaconu

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Permacultură în grădina şcolii
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii
Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Reportaje marți, 9 aprilie 2024, 14:15

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea

Aceasta se derulează cu sprijinul voluntarilor, în toate bisericile greco-catolice din Oradea. Scopul acestei colecte, realizate anual, este...

Colectă de Paști în diferite biserici din Oradea
Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 14:15

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!

Au fost in total 25 de victorii si nicio infrangere in toate competitiile interne, performanta pe care nu a mai atins-o pana acum nicio alta echipa...

Performanță UNICĂ pentru echipa de baschet a Clujului!
Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje vineri, 5 aprilie 2024, 13:31

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea

Locuitorii din Oradea vor beneficia de servicii mai bune de termoficare. Primăria Oradea va înlocui 30 de kilometri de rețea printr-un proiect cu...

Termoficare de secol 21 în municipiul Oradea
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:35

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele

În acest an, Paştele Catolic este sărbătorit pe 31 martie, iar Paştele Ortodox și Greco-Catolic va fi sărbătorit pe 5 mai. Episcopul...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele
Reportaje duminică, 31 martie 2024, 11:19

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii

Între 24 și 27 martie, pasiunea și talentul au fost pe deplin dovedite la Concursul Internațional de Dans „Vibe Viena”, unde Clubul de Dans...

Pe podium, la Viena, cu 8 medalii
Reportaje joi, 28 martie 2024, 13:44

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania

Șoseaua, în lungime de 19 kilometri, a fost finalizată și, spune președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, va descongestiona...

Se deschide drumul expres care leagă Oradea de Autostrada Transilvania
Reportaje joi, 28 martie 2024, 10:45

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor

Muzeul este unicul de această anvergură din lume, fiind în acelaşi timp bibliotecă şi cinematecă, dar mai ales o invitaţie de a retrăi...

Virtual şi vivid: s-a lansat un Muzeu Virtual al Culturii Rromilor