Ascultă Radio România Cluj Live

Ştiaţi că berea a salvat lumea?

Ştiaţi că berea a salvat lumea?

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2018, 06:00 / actualizat: 7 august 2018, 9:10

Este una din cele mai vechi băuturi din lume, chiar şi babilonienii aveau reguli despre cum trebuie să fie o bere bună.

Astăzi, 3 august, de ziua berii, haideţi să aflăm câteva lucruri din istoria acestei băuturi care este sinonimă cu socializarea, cu prietenia, cu voia bună!

Cu bere se trata nebunia

Un pahar de bere oferă în acelaşi timp un gust bun, puterea miraculoasă a apei şi energia nutrienţilor.

Berea este o punte între două lumi. E corp şi spirit, echilibrul perfect dintre materie şi formă, spunea Sfânta Hildegard din Bingen, o misterioasă vindecătoare a Evului Mediu. Aceasta îşi baza tratamentele atât pe viziuni, cât şi pe practica medicală a timpului.

Pentru a trata bolile mintale vindecătoarea nu recomanda vinul, optând mai degrabă pentru bere.

Berea previne uscarea trupului şi a sufletului. Echilibrează fluidele corpului, îmbunătăţeşte simţurile şi opreşte nebunia minţii, spunea Sfânta Hildegard.

Naşterea berii se leagă strâns de însăşi naşterea civilizaţiei umane. Berea e de o vârstă cu începuturile agriculturii şi cu primii zei pe care şi i-au imaginat oamenii:

Cultivarea cerealelor a făcut ca oamenii să recunoască ciclurile naturii; să calculeze când şi ce munci ale câmpului sunt necesare. Asta a îmbunătăţit cooperarea într-o comunitate. Sarcinile trebuiau trasate cu exactitate, era nevoie de zei noi, scrie Helena Bier-Herr, cercetătoare a berii.

Berea s-a legat încă de la început de experienţa religioasă, oferind credincioşilor gustul bun şi exaltarea spiritului.

Cum a salvat berea lumea?

Cu 1400 de ani înaintea erei noastre, în Egiptul antic a apărut mitul vacii cereşti, un text care vorbea despre relaţia dintre zeul Ra şi oameni. Căci oamenii, în vanitatea lor, îl ocărau pe bătrânul zeu al soarelui. Consiliul zeilor a hotărât aşadar o pedeapsă cruntă pentru oameni pentru impietatea lor. Pedeapsa urma să fie pusă în practică de Hathor, fiica cruntă a lui Ra, care era dispusă să îndeplinească dorinţa de răzbunare a tatălui său.

În ultima clipă Ra s-a răzgândit, nereuşind însă să-şi convingă fiica furioasă. Zeul Ra a trebuit să recurgă aşadar la un şiretlic. A cerut sclavelor să facă bere proaspătă pe care a colorat-o cu suc de rodii, rezultatul semănând cu sângele uman. Şapte mii de ulcioare din această bere au fost risipite pe pământ.

Înainte să-şi înceapă sângeroasa răzbunare, Hathor a gustat din această băutură şi s-a îmbătat. Omenirea a scăpat aşadar, prin bere, de distrugere.

În berării funcţionau bordelurile

De-a lungul istoriei, de mai multe ori s-a aflat berea în centrul atenţiei. Primele menţiuni scrise au apărut acum 3500 de ani.

Legea lui Hammurabi avea 4 secţiuni care se refereau la bere, aceasta funcţionând ca monedă şi ca liant social.

Cam aşa sunau regulile referitoare la bere ale babilonienilor: Să fie aruncată în apă crâşmăriţa care acceptă bani în loc de orz, în schimbul berii; să fie pârlită acea preoteasă care intră într-o cârciumă şi bea bere; să fie ucisă crâşmăriţa care nu raportează conducătorilor discuţiile politice; să fie înecat în propriul butoi cel care diluează berea.

În Mesopotamia, berea era fabricată de femei. Unii cercetători afirmă chiar că berăriile funcţionau adesea ca bordeluri. Era singura activitate care avea chiar şi o zeiţă, Ninkasi, care l-a dus la extaz pe sălbaticul Enkidu cu pâine şi bere.

O bere pentru sănătate

O bere bună (consumată, bineînţeles, cu măsură) poate îmbunătăţi şi starea de sănătate. Cercetările au arătat că berea scade stresul şi bolile cauzate de acesta, dar conţine şi o enzimă importantă pentru prevenirea cancerului.

În Polonia şi Cehia berea este prescrisă pe reţetă de medici, pentru afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului. Totuşi, poate cel mai important efect pentru sănătate este capacitatea berii de a aduna laolaltă grupuri de prieteni. Pe când o tărie e specifică unui introvertit, berea deschide firea şi îl apropie pe om de semenii lui.

 

Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Câștigă 18.000 de euro stând în pat timp de 2 luni și ajutând știința
Diverse joi, 18 aprilie 2024, 10:24

Câștigă 18.000 de euro stând în pat timp de 2 luni și ajutând știința

Singurul lucru care li se cere subiecților este să fie dispuși să petreacă 60 de zile întinși în pat și vor primi 18.000 de euro pentru...

Câștigă 18.000 de euro stând în pat timp de 2 luni și ajutând știința
Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 13:34

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii

Ea a efectuat 29 de zile, 11 ore şi 59 de minute de zbor, aterizând pe Aeroportul Port Columbus din Ohio.   În 1937, când Geraldine...

Prima femeie care a zburat singură în jurul lumii
Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
Diverse miercuri, 17 aprilie 2024, 06:00

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!

Un nou tip de șofer. În Norvegia, un bărbat care mergea cu o trotinetă electrică pe o pistă de biciclete a fost arestat în Gjelleråsen, la...

Gonea cu trotineta mai repede decât mașinile!
O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 18:16

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani

Această gorilă, care este femelă şi se numeşte Fatou, s-a născut în sălbăticie şi trăieşte la Zoo Berlin din 1959.   Ea a primit de...

O gorilă de la Zoo Berlin a împlinit 67 de ani
Diverse marți, 16 aprilie 2024, 12:58

Cimitir transformat în fermă solară!

Cimitirul este situat pe turbării (turbăria este un tip de zonă umedă ale cărui soluri constau din materie organică provenită din plante în...

Cimitir transformat în fermă solară!
Diverse luni, 15 aprilie 2024, 15:27

Lucrări în grădină, în luna aprilie

Este și momentul potrivit pentru cultivarea mărarului, a soiurilor de varză pentru producție timpurie, dar și a cartofilor, rădăcinoaselor...

Lucrări în grădină, în luna aprilie
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 17:00

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?

Cercetătorii au examinat 30 de ani de dosare medicale pentru mai mult de 200 de țări și teritorii și au evaluat numărul de decese cauzate de...

Accidentul vascular cerebral, favorizat de schimbările climatice?
Diverse duminică, 14 aprilie 2024, 12:00

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate

Paracetamolul este unul dintre cele mai comune analgezice și unul dintre puținele pe care medicii le permit femeilor însărcinate să le...

Paracetamolul se poate prescrie femeilor însărcinate