Ascultă Radio România Cluj Live

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Orz, drojdie, apă şi hamei, aceasta este reţeta uneia dintre cele mai celebre băuturi în toată lumea. Berea este sărbătorită în fiecare an în cea dintâi zi de vineri din luna august, când iubitorii săi ciocnesc chiar în cinstea ei.

Astăzi ridicăm paharul în cinstea uneia dintre cele mai celebre băuturi din toată lumea

Articol editat de cristina.rusu, 3 august 2018, 06:00 / actualizat: 3 august 2018, 7:58

 

Despre tendinţele actuale ale consumatorilor sau preţurile de pe piaţă ne vorbeşte Ada Prundar, managerul unui local clujean:

Din experienţa mea şi din ceea ce am văzut ca administrator de local pot să spun că românii consumă bere multă. Pe primul loc în topul băuturilor alcoolice în ceea ce priveşte afacerea mea este berea, de orice fel, în special cea artizanală, cea nefiltrată, este în trend acum să bem craft beer şi au apărut o mulţime de clujeni care fac bere artizanală excelentă.

Se bea mai mult bere decât orice altceva. Sunt preferate şi vinurile şi tăriile, însă berea rămâne pe primul loc. Preţurile berii pe piaţa din România depind foarte mult de locul de unde o achiziţionezi. Poţi lua o bere mai ieftină, la doză, dintr-un magazin de bloc,cu 2-3 lei, iar preţurile pot ajunge la 20 de lei pentru un pahar de bere artizanală care se poate găsi la evenimente special organizate. (Ada Prundar)

Consumul de bere nu se limitează doar la spaţiul locuinţei sau la ieşirile cu prietenii ci a devenit, mai ales în ultimii ani, o practică socială de amploare:

Aşa cum am observat cu toţii în ultima perioadă, cel puţin în ultimii doi ani, au apărut o mulţime de evenimente al căror specific este berea. Pe vremuri aveam Oktoberfestul, pe care îl ştim din Germania şi din satele nemţeşti, însă la noi s-a transformat într-un Craft Beer Festival, care se întâmplă de mai multe ori pe an, mai multe ediţii organizate de diverşi oameni. Nu prea trec două luni să nu fie un eveniment cu berea în prim-plan în Cluj-Napoca. (Ada Prundar)

Cât de mult şi cu ce ocazii este consumată berea aflăm chiar de la oameni:

Când zic bere nu pot să nu îmi amintesc o cupă de un litru de bere de cireşe pe care am băut-o la Bruxelles. Nu sunt adepta berii, dar aceea a lăsat un gust semnificativ în memoria mea. Consum mai mult cidru şi nu mai mult de o sticlă, pentru că nu am rezistenţa necesară. (Alina)

Eu sunt un consumator de bere, o beau la ocazii speciale, când ies în oraş cu prietenii. De obicei, beau în jur de 4-5 beri la jumătate de litru. (Matei)

Recunosc că înainte beam un pic mai multă bere, doar că, în ultima vreme, m-am reprofilat pe vin – probabil silueta îmi spune să fac acest lucru. Totuşi, pot să spun că în frigider am tot timpul 2-3 doze de bere pentru musafiri. (Bianca)

Îmi place să beau bere, chiar dacă nu este băutura mea preferată. Ajung să o consum o dată sau de două ori pe săptămână, de obicei după o activitate sportivă. (Lucian)

Nu consum bere, având în vedere sănătatea precară. Doctorii au spus să nu o beau şi eu nu beau alcool deloc de ani întregi: nici ţuică, nici vin, nici bere. (Mihai)

Indiferent dacă este iubită de unii şi evitată de alţii, berea îşi păstrează, fără îndoială, popularitatea în rândul oamenilor de pe cuprinsul întregului Glob. Să ciocnim, astăzi, în cinstea ei!

 

Cristina-Elena Talpoş

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Cărți scrise de copii pentru copii
Reportaje sâmbătă, 20 aprilie 2024, 06:00

Cărți scrise de copii pentru copii

Invitați la eveniment au fost prof. dr. Vasile Flueraș , scriitorul Horia Corcheș și editorul Bianca Mereuță de la Editura Singnatura.  ...

Cărți scrise de copii pentru copii
Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Reportaje vineri, 19 aprilie 2024, 06:00

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri

Anul acesta are de gând să crească miza şi să participe la 3 etape ale Campionatului European.    Ciprian Lupu, singurul pilot de curse...

Ciprian Lupu va participa la 3 etape ale Campionatului European de Raliuri
Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 15:38

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman

Cartea semnată de Doina Cosman, prof. univ. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar...

Povestiri terapeutice despre tămăduire, semnate de psihiatrul clujean Doina Cosman
”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje joi, 18 aprilie 2024, 13:37

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii

Este vorba de un spectacol de teatru radiofonic, creat de elevii de la Cercul de Teatru.   Proiectul educațional își propune să le prezinte...

”Scandalul de azi, de ieri și de mâine” – teatru radiofonic realizat de copii
Reportaje miercuri, 17 aprilie 2024, 15:16

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj

Acest proiect marchează începutul unei noi etape în îngrijirea pacienților cu afecțiuni hepatice grave.   Institutul de Gastroenterologie...

Programul Național de Transplant Hepatic la Cluj
Reportaje duminică, 14 aprilie 2024, 00:00

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea

FIAP Best Author la un Salon Internațional de Fotografie este unul dintre cele mai râvnite premii pentru un artist în domeniu. Fotograful orădean...

Ovi D Pop, cel mai premiat artist fotograf din Oradea
Reportaje sâmbătă, 13 aprilie 2024, 00:00

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română

Geamul cu poezie – o altfel de oră de limba și literatura română D-na profesoară de limba și literatura română, Ingrid Galasiu, de la...

”Geamul cu poezie” – o altfel de oră de limba și literatura română
Reportaje joi, 11 aprilie 2024, 10:48

Permacultură în grădina şcolii

Proiect implementat de Asociaţia pentru Natură şi Oameni, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii...

Permacultură în grădina şcolii