Ascultă Radio România Cluj Live

Cea mai modernă metodă din domeniul transplantului de păr, acum şi la Cluj

Cea mai modernă metodă din domeniul transplantului de păr, acum şi la Cluj

Articol editat de Carmen Sas, 1 august 2018, 11:10

Se spune că dacă nu ai bătrâni, să-ţi cumperi; iar de cunoşti un chirurg plastician, să-l păstrezi ca prieten! Am stat de vorbă cu chirurgul plastician Mihai Motora, care practică ultima tehnică din domeniul transplantului de păr: metoda FUE, disponibilă acum şi la Cluj. Transplantul de păr efectuat prin această metodă este procedură chirurgicală prin care zonele afectate de calviţie se acoperă cu păr recoltat de la acelaşi pacient, din zone care nu sunt afectate de pierderea părului.

Alina Nechita: Ce înseamnă această metodă şi cine a apelat până acum la ea?

Mihai Motora: Este cea mai modernă metodă din domeniul transplantului de păr. Apelează la ea persoanele care sunt deranjate de calviţia de care suferă. Numărul celor care au nevoie de aşa ceva este în creştere. Iar acum, de când această operaţie este accesibilă şi la noi, în Cluj, tot mai multe persoane apelează la acest tip de intervenţie.

Alina Nechita: Oricine poate apela la această metodă?

Mihai Motora: Aproape oricine. Ca să poţi beneficia de acest procedeu, trebuie să ai o zonă donatoare bună. Adică, părul din zona cefei, a pieptului sau din alte zone ale corpului, să se preteze pentru un astfel de transplant, să fie de calitate.

Alina Nechita: Unde te-ai pregătit tu în această metodă şi de ce este altfel decât ce s-a folosit până acum?

Mihai Motora: Metoda este aceeaşi care se practică peste tot în lume. Dar acum fiind accesibilă şi la Cluj, lumea nu mai trebuie să meargă şi în alte ţări ca să-şi facă această intervenţie. Eu mi-am făcut pregătirea la diverse cursuri în străinătate, din Turcia până în Statele Unite.

Alina Nechita: Povesteşte-ne un pic despre în ce constă efectiv operaţia.

Mihai Motora: Este cea mai comodă pentru pacient, în primul rând pentru că se practică în anestezie locală. Se blochează nişte nervi atât la nivelul cefei cât şi la nivelul frunţii, astfel încât să amorţească tot scalpul. Prima etapă a operaţiei este recoltarea grefelor, care se face în timpul dimineţii, în decursul a 2-3 ore. După care în partea a doua a zilei se implantează în zonele de chelie.

Alina Nechita: Ce riscuri implică intervenţia?

Mihai Motora: Cel mai mare risc al acestei intervenţii este reacţia alergică la produsele anestezice. Dar dacă pacientul a fost la dentist şi nu a avut probleme cu aceste produse, nu va avea probleme nici în timpul operaţiei.

Alina Nechita: Câte cazuri de succes aţi avut?

Mihai Motora: Noi lucrăm în Cluj de aproximativ un an şi 8 luni. Nu pot să vă spun un număr exact al cazurilor de succes, dar au fost multe.

Alina Nechita: Ştiu că în intervenţiile de chirurgie plastică e bine să fie disponibil şi un psiholog. Este cazul şi aici?

Mihai Motora: Da, este cazul şi aici. Aici intervin eu, în trierea pacienţilor care vin cu aşteptări realiste sau cu pretenţii prea mari; eu trebuie să le explic că ceea ce-şi doresc ei nu se poate face. La noi în România nu există protocoale de colaborare între chirurgi plasticieni şi psihologi, dar trebuie să fim atenţi la doleanţele şi la aşteptările pacienţilor.

Alina Nechita: Care sunt avantajele, comparativ cu alte metode de transplant de păr?

Mihai Motora: Primul avantaj este anestezia locală, pacientul nu este expus acestor substanţe din anestezia generală. Alt avantaj este intervenţia propriu-zisă, care este minim invazivă: se extrag unităţile foliculare individual, comparativ cu alt tip de intervenţii în care unităţile foliculare sunt extrase sub formă de bandă de piele după care sunt disecate. Deci risc minim intraoperator, recuperare rapidă postoperatorie, durere minimă, cicatrizare aproape de 0.

Alina Nechita: După cât timp încep să se observe rezultatele intervenţiei?

Mihai Motora: Rezultatele încep să se vadă din luna a treia postoperator, dar rezultatele finale apar doar de prin luna a şaptea. Pentru că foliculul transplantat are un ciclu propriu pe care trebuie să şi-l facă. În momentul în care este transplantat, el începe să formeze un fir de păr nou. Durează puţin până acest fir de păr ajunge la nivelul pielii.

Alina Nechita: Care sunt mai exact zonele donatoare?

Mihai Motora: Zona donatoare principală este ceafa, din care se recoltează părul rezistent la factorii care cauzează calviţia. Alte zone mai pot fi barba sau pieptul.

Alina Nechita: Există riscul ca organismul să nu accepte aceste grefe?

Mihai Motora: Există şi acest risc, dar este minim. Dacă echipa şi chirurgul folosesc tehnicile corespunzătoare, riscurile de respingere sunt minime.

 

Alina Nechita / Andrea Nagy

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Sănătate luni, 15 aprilie 2024, 14:25

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon

Polițiști de la serviciul omoruri și procurorii Capitalei au reluat astăzi audierile, în cadrul unui dosar penal in rem deschis pentru omor....

Anchetele continuă la Spitalul Pantelimon
Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”
Sănătate sâmbătă, 13 aprilie 2024, 13:48

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”

A început deja urmărirea penală pentru infracţiunea de omor. În paralel, continuă ancheta internă şi verificările făcute atât de Colegiul...

Audieri în ancheta de la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”
Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 10:34

Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal in rem pentru omor, adică sunt cercetate faptele, fără să...

Investigaţiile la Spitalul Sfântul Pantelimon sunt în desfăşurare
Este nevoie de sânge!
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 09:55

Este nevoie de sânge!

Reprezentanții unității atrag atenția că stocul de sânge la aceaste grupe este aproape epuizat.   Ei mai spun că în spitalele din județ...

Este nevoie de sânge!
Sănătate vineri, 12 aprilie 2024, 08:35

Excepții de la taxarea cu 10% a concediilor medicale

Astfel pe lângă concediile medicale din categoria celor cu indicele 01 – pentru boală obişnuită, se va plăti în continuare contribuţia...

Excepții de la taxarea cu 10% a concediilor medicale
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 19:13

Bărbat de 41 de ani, mort din cauza rujeolei

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu a anunţat joi, 11 aprilie, că bărbatul din Vurpăr a fost internat după 10 zile la Spitalul de...

Bărbat de 41 de ani, mort din cauza rujeolei
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 16:46

Servicii medicale decontate de stat și pentru persoanele neasigurate

Aceste servicii vor fi decontate din bugetul de stat, declarã Președinta Casei Naționale de Asigurãri de Sãnãtate, Valeria Herdea.  ...

Servicii medicale decontate de stat și pentru persoanele neasigurate
Sănătate joi, 11 aprilie 2024, 16:36

Morți subite la secția ATI a unui spital! [UPDATE]

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti s-a autosesizat şi a demarat o cercetare cu privire la situaţia semnalată la Spitalul Clinic de...

Morți subite la secția ATI a unui spital! [UPDATE]