Ascultă Radio România Cluj Live

Steaguri, încredere şi entuziasm, la Olimpiada Internaţională de Matematică

Steaguri, încredere şi entuziasm, la Olimpiada Internaţională de Matematică

Articol de cristina.rusu, 10 iulie 2018, 15:31

Cea de-a doua probă de concurs a Olimpiadei Internaţionale de Matematică a avut loc marți, 10 iulie, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Cei peste 600 de participanţi, din ţară şi din străinătate, au avut de rezolvat 3 probleme, care deveneau treptat tot mai dificile.

Andrea Nagy a stat de vorbă cu Iulia Popa, membru al staff-ului organizator al evenimentului.

Andrea Nagy: Care a fost starea de spirit a concurenţilor în această dimineaţă?

Iulia Popa: În dimineaţa aceasta concurenţii au fost incredibil de energici. Din momentul în care au intrat în sală şi-au regăsit steagurile, fiecare din ţara din care provine. Şi au început să le fluture, alergând efectiv în jurul sălii pentru a antrena spiritele.

Această prezentare necesită JavaScript.

Andrea Nagy: Cum se desfăşoară de fapt o olimpiadă internaţională? Spuneţi-ne câteva lucruri despre organizare.

Iulia Popa: Organizarea unei astfel de olimpiade începe cu mai bine de un an înainte. Începe cu înscrierea ţărilor, cu locurile lor în hoteluri şi, bineînţeles, în cadrul concursului. Competiţia în sine se desfăşoară pe parcursul a două zile, fiecare zi de concurs are câte trei probleme pentru toţi participanţii, indiferent de vârstă.

Andrea Nagy: Toţi participanţii, indiferent de vârstă, rezolvă aşadar aceleaşi subiecte?

Iulia Popa: Exact. Participanţii au între 13-19 ani, sunt toţi elevi de liceu şi vor avea cu toţii aceleaşi subiecte. Problemele diferă ca şi dificultate, în fiecare zi: prima e mai uşoară, a doua cu grad mediu, iar ultima extrem de dificilă.

Andrea Nagy: În ce limbă sunt subiectele?

Iulia Popa: Subiectele sunt traduse în peste 60 de limbi şi dialecte, fiecare concurent putând să obţină textul problemei în 3 limbi.

Andrea Nagy: Am înţeles că a fost reamenajată Sala Polivalentă pentru eveniment.

Iulia Popa: Toată suprafaţa Sălii Polivalente a fost acoperită cu 615 băncuţe şi scaune. S-au organizat 6 zone distincte, astfel încât în aceeaşi zonă să nu fie 2 concurenţi din aceeaşi ţară. Inclusiv accesul la baie este foarte bine reglementat: nu poate să fie o baie pentru două zone, la toaletă să se întâlnească doi copii din aceeaşi ţară. Sunt foarte multe restricţii organizatorice, la care boardul şi organizatorii nu fac niciun fel de rabat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Andrea Nagy: Cine stabileşte aceste restricţii?

Iulia Popa: Aceste reguli sunt stabilite de boardul olimpiadei, condus de domnul Jack Smyth.

Andrea Nagy: Cât de dificile vi s-au părut subiectele?

Iulia Popa: Nu avem voie să vedem niciun subiect. Subiectele sunt doar pentru ochii liderilor, cei care traduc aceste subiecte în limbile concurenţilor. Dar ulterior aceste subiecte vor fi publicate pe site-ul oficial al Olimpiadei, pentru ca şi alţii să încerce să le rezolve.

Andrea Nagy: Toată această organizare e o muncă imensă, presupun că este extraordinar de mult de lucru. Am înţeles că au fost implicaţi mulţi voluntari de la şcoli clujene.

Iulia Popa: Ne-am bazat foarte mult pe ajutorul voluntarilor. Avem peste 400 de voluntari, atât elevi cât şi profesori, diverşi oameni de la cele peste 40 de instituţii partenere. Ei ne ajută să desfăşurăm toată această olimpiadă fără cusur.

Andrea Nagy: Care sunt atribuţiile voluntarilor?

Iulia Popa: Voluntarii au atribuţii dintre cele mai diverse: ei i-au aşteptat pe concurenţi la aeroport să-i preia, i-au transportat la cazări; fiecare delegaţie are atribuit câte un ghid, care în mod normal este un elev sau un profesor de la un liceu clujean. Sunt voluntari care organizează propriu-zis concursul sau supraveghează; şi sunt voluntari care se ocupă de partea de lideri.

Andrea Nagy: Este o ocazie extraordinară pentru oraşul Cluj-Napoca faptul că a putut să organizeze un asemenea eveniment. Ce părere aveţi, cum de a fost selectat Clujul şi nu Bucureştiul, de exemplu?

Iulia Popa: Clujul este în acest an capitala mondială a matematicii, este o onoare pentru noi să organizăm. Olimpiada s-a născut în România, la iniţiativa Societăţii de Matematică, în anul 1959. De atunci şi până acum s-au mai organizat încă 5 ediţii, acum ne aflăm la cea de-a şasea ediţie. În anul 2013 Societatea Română de Matematică a propus organizatorilor IMO ca olimpiada să se întoarcă acasă în anul Centenarului. Şi astfel s-a ales Clujul – centru universitar, centru cultural – ca spaţiu potrivit.

Andrea Nagy: Spuneţi-ne câteva cuvinte despre lotul României.

Iulia Popa: Lotul României este format din 6 băieţi: 5 dintre ei sunt din Bucureşti, iar mezinul lotului e din Constanţa. Unii dintre ei au experienţă în olimpiadă – au mai participat şi la alte ediţii -, dar mulţi dintre ei sunt proaspăt incluşi în acest lot.

Andrea Nagy: În afară de probele la care concurenţii trebuie să participe, ce alte tentaţii, ce alte activităţi le oferă Clujul participanţilor din străinătate?

Iulia Popa: Astăzi se încheie competiţia. Din această după-masă, toţi concurenţii au libertatea de a se plimba prin oraş. Deci cu siguranţă îi veţi vedea cu steagurile lor fluturând prin centrul oraşului, pe Cetăţuie, la Grădina Botanică. Mâine şi poimâine au două zile de excursii: se vor organiza excursii la Salina Turda şi la Alba Iulia.

Miercuri, 11 iulie, se va organiza o conferinţă ştiinţifică susţinută de Ciprian Manolescu şi Victor Nistor, foşti medaliaţi cu aur ai Olimpiadei Internaţionale de Matematică.

 

Andrea Nagy

Foto: facebook IMO 2018

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
De prin Cluj marți, 26 martie 2024, 13:49

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități

De aceste imobile vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap, instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și...

Se construiesc patru locuințe pentru persoanele cu dizabilități
Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
De prin Cluj sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului

Sâmbătă, 23 martie, în intervalul orar 20:30–21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului de pe Calea Dorobanților...

Luminile stinse în Cluj-Napoca, la Ora Pământului
Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:43

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas

Am parcurs și noi doar o mică parte din traseu alături de Vali Anghelescu, de la Cluj Guided Tours și am aflat câteva secrete:    ...

Secretele unui oraș, dezvăluite pas cu pas
Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj joi, 21 martie 2024, 15:25

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE

Ea a afirmat că România se va conecta de Budapesta și de Sofia cu linii de mare viteză, iar Clujul este un punct esenţial pe acest traseu....

Cluj-Napoca este un centru de excelenţă pentru UE
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:36

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca

Pe de altă parte, la Primăria municipiului Cluj-Napoca va veni în vizită o delegație a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul...

Adina Vălean se va afla la Cluj-Napoca
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 16:20

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj

Tema din 2024 este „Créer, innover, entreprendre en français”, care doreşte să evidenţieze dinamismul spaţiului francofon și...

Festivalul Filmului Francez revine la Cluj
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 13:38

Concurs internațional de artă murală

”Murals of Youth” este singurul festival şi concurs internaţional de artă murală dedicat elevilor de liceu, precizează...

Concurs internațional de artă murală
De prin Cluj miercuri, 20 martie 2024, 11:45

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj

UPDATE: ora 11.00 Procesul de negociere a noului contract colectiv de muncă din Poşta Română a fost compromis, iar oamenii se pregătesc pentru...

600 de angajați ai Poștei Române au ieșit în stradă la Cluj