Ascultă Radio România Cluj Live

Poveşti mitologice, instrumente sacre şi artişti excepţionali la “Namaste India” [FOTO]

Festivalul “Namaste India”, ediția a X-a, aduce la Cluj-Napoca, pe data de 3 iulie 2018, un spectacol de muzică și dans prezentat de opt artiști excepționali. Evenimentul va avea loc în Sala Auditorium Maximum a Universității Babeș Bolyai, începând cu ora 19:00.

Poveşti mitologice, instrumente sacre şi artişti excepţionali la “Namaste India” [FOTO]
Foto: Prateeksha Kashi

Articol editat de Carmen Sas, 23 iunie 2018, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2018, 13:01

Publicul este invitat la o incursiune în arta și cultura autentică a Indiei, având șansa de a descoperi, în aceeași seară, îmbinarea muzicală a două instrumente tradiționale – flautul din bambus (bansuri) și santurul – precum și o prezentare captivantă de dans Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian.

Avându-și originea în dansurile sacre de templu și bazându-se pe tratatul antic de dramaturgie, Natya Shastra, dansul Kuchipudi ilustrează povestiri mitologice cu ajutorul expresiilor faciale și a gesturilor simbolice ale mâinilor.  Acest stil de dans se remarcă prin frumusețea costumelor, grația și energia mișcărilor, precum și prin demonstrații de acrobație și de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele așezate pe un platou metalic.

Bansuri este unul din cele mai străvechi și sacre instrumente indiene, menționat în textele vedice și în unele opere de artă budiste cu o vechime de 2000 de ani. Realizat dintr-o singură trestie de bambus, bansuri e un instrument muzical asociat cu păstoritul, fiind folosit până în secolul XX doar în muzica folclorică.

Santurul este un instrument muzical cu coarde lovite, cunoscut la noi sub numele de țambal. Originar din Persia, acest instrument a călătorit în diferite părți ale Orientului Mijlociu, fiecare țară personalizându-l și încorporându-l în repertoriul său muzical. În India, santurul a fost introdus în sec. al XIV-lea, devenind instrumentul tradițional al văii Cașmirului și fiind folosit în muzica populară și devoțională a zonei.

ARTIȘTI:

Vyjayanthi Kashi

Vyjayanthi Kashi este una dintre cele mai respectate interprete de dans clasic din India, cu o carieră ce cuprinde un spectru impresionant de domenii – spectacol, coregrafie, pedagogie, actorie, cercetare și organizare de evenimente. Creațiile sale au fost prezentate în festivaluri naționale și internaționale din peste 28 de țări. Vyjayanthi este apreciată nu doar pentru înțelegerea ei profundă a artei dansului Kuchipudi, ci și ca actriță de televiziune și teatru și pentru munca ei în calitate de coregraf, profesor și terapeut.

Tatăl său a fost director de teatru și unul dintre pionierii dramaturgiei în limba kannada. După o pregătire inițială în dansul Bharatanatyam și teatru, Vyjayanthi a ales ulterior dansul Kuchipudi, perfecționându-se cu maeștri legendari precum Bharathakala Prapoorarna Korada Narasimha Rao, Padmashree Vedantham Satyanarayana Sharma și C R Acharya.

A coregrafiat peste treizeci de producții de dans și a adăugat în repertoriul solo al stilului Kuchipudi numeroase teme noi, care au câștigat atenția presei, aprecierea publicului și a criticilor. A fost distinsă cu prestigiosul premiu Sangeet Natak Academy, cea mai înaltă recunoaștere oferita artiștilor indieni de către Academia Națională de Muzică, Dans și Teatru. A fost onorată cu Premiul Rajyothsav din partea statului Karnataka, premiul Kala Shree de la Academia Sangeeta Nritya din Bangalore, Premiul Zee Astitva, oferit de postul de televiziune Zee TV femeilor care se remarcă printr-o contribuție de excepție la societate, premiul pentru excelență profesională oferit de Rotary International, premiile Arya Bhatta, Alva Nudisiri Puraskar, ș.a.

Vyjayanthi este membră a Academiei Sangeet Natak din New Delhi, fost președinte al Academiei Sangeet Nritya din Karnataka și fondatoarea Școlii de Dans Shambhavi din Bangalore. De-a lungul carierei sale extinse, a susținut spectacole, workshop-uri și demonstrații în SUA, Australia, China, Italia, Marea Britanie, Israel, Germania, Dubai, Singapore, Japonia și multe alte țări.

 

Prateeksha Kashi

Prateeksha Kashi a fost introdusă în arta dansului încă de la frageda vârstă de cinci ani. Pe lângă talentul nativ în domeniul dansului, pe care și l-a perfecționat sub îndrumarea mamei sale, continuând apoi studiile cu sprijinul unei burse naționale și bucurându-se de recunoașterea juriului la numeroase concursuri, interesele ei se extind și spre alte domenii. A excelat în mediul academic și a obținut o diplomă în ingineria informaticii, a apărut în filme artistice și de televiziune, jucând rolul principal în lung metrajul “Priyamanasam” (2015), al treilea film sanscrit din lume, precum și în filmul kannada “Prakruti” (“Natura”), câștigătorul unui premiu național pentru cel mai bun scenariu, în 2013.

 

Bhaskar Das

Bhaskar Das este unul din tinerele talente ale muzicii clasice indiene la instrumentul Bansuri, flautul indian din bambus. Crescând într-o atmosferă artistică, călătoria lui Bhaskar în lumea muzicii a început la vârsta de trei ani, tatăl său fiind primul său guru. Bursier național și deținătorul unei diplome de masterat de la Universitatea din Varanasi,  Bhaskar a primit îndrumare și de la Pt. Udhai Mazumdar, compozitor și interpret la tabla, discipol al renumitului Pt. Ravi Shankar. Încadrat în lista de artiști ai ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale), Bhaskar a fost recunoscut ca artist  de clasă „A” de All India Radio & Doordarshan. A primit, de asemenea, numeroase premii la concursuri naționale de muzică iar în 2017 a avut privilegiul de a concerta în cadrul unui eveniment privat, pentru premierul indian Narendra Modi și regele Philippe al Belgiei. Relocat în Mumbai, Bhaskar continuă să studieze și să interpreteze muzica clasică, colaborând în același timp cu studiourile de înregistrări și directorii din industria de film.

 

Satyendra Singh Solanki

Satyendra Singh Solanki este un strălucit interpret la santur, instrument muzical indo-persan specific regiunii Jammu& Kashmir, din nordul Indiei. Satyendra a preluat din familie dragostea pentru muzică, tatăl său, Ajay Singh Solanki, fiind un reprezentant de seamă al instrumentului tabla. Satyendra s-a format în arta santurului cu maestrul Pt. Omprakash Chourasiya și a învățat specialitatea stilului Dhrupad de la maeștrii Padmashri Pt. Umakant Gundecha & Pt. Ramakant Gundecha. Recunoscut ca artist  de clasă „A” de All India Radio & Doordarshan, bursier național, Satyendra este de asemenea și artist încadrat în ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale).

 

Născut la Calcutta, Sandip Banerjee, cântă la tabla din 1973, fiind recunoscut pentru stilul său echilibrat și matur de acompaniament, demonstrând o combinație rară de talent, dedicare și sensibilitate. Artist de clasă A, bursier de stat,  Sandip s-a format sub îndrumarea maeștrilor Pt. Kanai Dutta, Pt. Sanjoy Mukherjee (timp de mai bine de 20 ani) și Pt. Sankha Chatterjee. În prezent, Sandip călătorește frecvent în Europa pentru concerte și cursuri. Este, de asemenea, autorul cărții “Le Tabla”, publicată de editura ID Music, Franța.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 13:32

Harta pistelor de bicicletă din Cluj

Clujul, chiar dacă are o rețea de piste de biciclete dezvoltată în ultimii 10 ani, nu este încă acoperit în totalitate de rute pentru...

Harta pistelor de bicicletă din Cluj
Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:29

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală

Anul acesta, Rock Academy împlinește 11 ani de existență, reprezentând o instituție emblematică pentru aspiranții muzicieni.   De la...

Rock Academy, 11 ani de excelență în educația muzicală
Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 12:22

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei

Beneficiază de acest sprijin persoanele singure și familiile cu venituri reduse. Ne-a oferit mai multe detalii viceprimarul Dan Tarcea, invitat,...

Se mărește perioada de acordare a ajutorului pentru plata chiriei
Un pod nou va apărea pe harta Clujului!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 11:43

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!

Precizarea a fost făcută marți, 16 aprilie, de viceprimarul Dan Tarcea, la postul nostru de radio:   Podul Garibaldi are o istorie destul de...

Un pod nou va apărea pe harta Clujului!
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 10:30

Investiții importante în cartierul Borhanci

Luni, 15 aprilie, au fost semnate patru autorizații de construire în zonă. Pentru ce proiecte ne-a spus, astăzi, la postul nostru de radio...

Investiții importante în cartierul Borhanci
De prin Cluj marți, 16 aprilie 2024, 09:51

USAMV Cluj își prezintă oferta educațională la Agraria 2024

Evenimentul va avea loc între 18-21 aprilie, în spațiul expozițional dedicat, din comuna clujeană Jucu.   Astfel, cadre didactice și...

USAMV Cluj își prezintă oferta educațională la Agraria 2024
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 16:35

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache

Marți, 23 aprilie 2024, Marius Matache vă invită la Sala Radio Cluj pentru spectacolul aniversar Matache20, parte a turneului aniversar prin care...

Concert Folk la Radio Cluj – Marius Matache
De prin Cluj luni, 15 aprilie 2024, 14:08

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului

O chirie în Cluj-Napoca, într-un apartament cu două camere, este între 430 și 650 de euro. La chirii oferta este mai mare decât cererea, așa...

Cerere și ofertă: prețuri ”de lux” pe piața imobiliară a Clujului