Ascultă Radio România Cluj Live

Începe TIFF Sibiu 2018

Începe TIFF Sibiu 2018

Articol de Bianca Câmpeanu, 19 iunie 2018, 16:07

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va începe miercuri, 20 iunie, la Sibiu.

Timp de cinci zile, cinefilii se bucură de o selecţie de peste 40 de titluri. TIFF Sibiu 2018 va avea proiecţii în patru spaţii permanente, precum şi trei evenimente speciale, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig, la barajul de la Gura Râului şi pentru prima dată în acest an sunt câteva filme care vor rula în Parcul Cetății. Editia cu număul 12 se va încheia cu o seară de gală. Actorul Florin Piersic, una dintre cele mai îndrăgite figuri ale cinema-ului autohton va fi invitat pe 24 iunie, de la ora 22:00, în Piața Mare, la proiecția filmului Parașutiștii, al cărui protagonist este. Laura Matei a afla mai multe despre programul din acest an, locații și despre posibilitățile de creștere ale TIFF-ul de la Sibiu,de la pr-ul evenimentului, managerul TIFF Sibiu, Bogdan Brylinski:

Laura Matei: Care sunt noutăţile acestei ediţii, ediţia cu numărul XII?

Bogdan Brylinski: Cea mai mare noutate faţă de anii precedenţi este inaugurarea unui nou spaţiu de proiecţie outdoor. În fiecare dintre cele 5 zile de festival vor rula filme în aer liber şi în Parcul Cetăţii, pe Aleea Celebrităţilor, unde de asemenea în timpul zilei vom încerca să creem o atmosferă mai relaxată. De la ora 15.00 acolo va fi muzică, mâncare; vom avea pufuri şi pături pentru cei care doresc să stea un pic la iarbă verde şi să se bucure de cele mai noi filme pe care am reuşit să le aducem anul acesta la Sibiu.

Laura Matei: Care sunt cele mai noi filme pe care anul acesta le pot vedea sibienii?

Bogdan Brylinski: Cea de-a XII-a ediţie se va deschide miercuri, 20 iunie, cu proiecţia celui mai nou film regizat de Wes Anderson, Insula câinilor (proiecţia va avea loc în Piaţa Mare).
În Parcul Cetăţii, vineri seara, provocăm o întâlnire neobişnuită între pionierii snowboardingului din Norvegia şi cei din România la filmul documentar There’s always next season, unde îl vom avea invitat pe regizorul Karl Christian Leinstormer, care s-a decis să împărtăşească în premieră povestea începuturilor snowboardingului din Norvegia chiar comunităţii iubitorilor de sporturi de iarnă din Sibiu. Andy Fazekas, multiplu campion la snowboarding, va fi şi el prezent la proiecţie.

Sâmbătă seara filmul acestei veri, Charleston, de asemenea se va vedea la TIFF. Vom avea proiecţii la teatrul Gong şi la sala Astra Film din Piaţa Mică, unde vom rula în fiecare zi câte trei filme. Iar ediţia cu numărul XII se va încheia cu o seară de gală în cinstea actorului Florin Piersic, care va fi invitat la proiecţia filmului Paraşutiştii, ce va avea loc pe 24 iunie, de la ora 22.00.

Laura Matei: Finalul acestui festival este dedicat actorului Florin Piersic?

Bogdan Brylinski: În fiecare an am încercat să aducem câte un invitat de gală. Am avut-o pe Manuela Hărăbor anul trecut, Tamara Buciucianu Botez acum 2 ani. Anul acesta ne bucurăm să-l avem alături de noi pe Florin Piersic la proiecţia filmului în care el a jucat. De asemenea vom avea 3 proiecţii speciale. Vineri la Gura Râului vom proiecta filmul documentar Dacii liberi. Sâmbătă vom avea o proiecţie la Palatul de vară Brukenthal de la Avrig. Iar duminică, pe scena muzeului în aer liber, de asemenea de la ora 22.00 vom avea o proiecţie.

Laura Matei: TIFF Sibiu este o ramură a festivalului mai mare care are loc în Cluj. Cu ce se distinge faţă de ce se întâmplă în Cluj? Şi care sunt şansele să-şi ajungă fratele mai mare din Cluj?

Bogdan Brylinski: TIFF este unul dintre cele mai mari evenimente din România, este un eveniment etalon pe scena culturală românească. Noi suntem fratele mai mic, dar mai fâşneţ! Nu putem aspira, evident, la a ajunge la nivelul fratelui nostru de la Cluj, însă încercăm să compensăm prin unicitatea spaţiilor, prin aceste proiecţii pe care le organizăm în nişte locuri absolut superbe, printr-un program de filme variat (filmele documentare variază cu filme de festival, cu filme de box office din întreaga lume). Sperăm să le facă plăcere cinefililor să fie alături de noi în aceste 5 zile şi să urmărească cele peste 60 de filme pe care le-am programat pentru ediţia din acest an.

Laura Matei: TIFF Sibiu a fost primul eveniment cinematografic dedicat filmului. Aş vrea să te întreb dacă ai impulsionat într-un fel festivalul care a apărut între timp.

Bogdan Brylinski: Cu siguranţă TIFF este un trendsetter, la fel ca şi Festivalul de Teatru care la rândul lui a influenţat scena teatrului românesc. Sunt convins că a influenţat scena evenimentelor cinematografice din întreaga ţară. Din păcate Sibiul este încă sub standardele necesare pentru a genera un festival de o mai mare amploare. În primul rând e lipsa spaţiilor de proiecţie, lipsa sălilor de cinematograf. Însă viitorul se pare că arată bine: dacă planurile noilor cinematografe ce se anunţă în Sibiu vor şi deveni realitate, s-ar putea ca în viitor să avem un eveniment cu mai multe proiecţii. Vom vedea ce ne rezervă viitorul.

Laura Matei: Este greu să se proiecteze anumite filme în Sibiu?

Bogdan Brylinski: Este un pic dificil. Evident este mult mai simplu să proiectezi într-o sală de cinematograf cotată la standarde normale pentru o asemenea proiecţie. Cinematograful în aer liber trebuie recreat de la 0: cu echipament, logistică. E un efort uman destul de mare, însă merită din toate punctele de vedere. În primul rând că un spaţiu outdoor este nelimitat ca şi număr de spectatori.

Laura Matei: Care ar fi filmele care nu ar trebui deloc ratate?

Bogdan Brylinski: V-aş recomanda să nu rataţi niciuna din proiecţiile outdoor. Filmele din Piaţa Mare şi cele din Parcul Cetăţii sunt nişte filme extrem de apreciate, proiecţii care încă nu au fost văzute. De exemplu filmul despre snowboard despre care vă povesteam este în premieră absolută. Iar regizorul a decis să vină cu el la Sibiu tocmai pentru că i-am intermediat această întâlnire cu comunitatea amatorilor de sporturi de iarnă din Sibiu. El îşi va vedea pentru prima dată filmul proiectat altundeva decât probabil în propria lui sufragerie.

Laura Matei: Care va fi preţul biletelor şi de unde le putem achiziţiona?

Bogdan Brylinski: Biletele costă între 5 şi 15 lei, în funcţie de spaţiile de proiecţie. Ele vor putea fi achiziţionate fie online, fie de la punctul ce va funcţiona în Piaţa Mare, fie înaintea proiecţiilor în fiecare locaţie.

 

Laura Matei / Andrea Nagy

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
Cultural duminică, 24 martie 2024, 00:00

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj

Piesa Hora Domnițelor de Radu Stanca Adaptarea radiofonică Ioan Chindriș. Regia artistică Ioan Tauf. În distribuție Teodora Mazanitis Fugaru,...

De 70 de ani Transilvania ascultă teatru la Radio Cluj
18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Cultural sâmbătă, 23 martie 2024, 00:00

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului

Evenimentul naşterii noii mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de...

18 ani de existență a Mitropoliei Clujului
Ziua Porților Deschise la teatru
Cultural vineri, 22 martie 2024, 12:16

Ziua Porților Deschise la teatru

Programul de anul acesta se adresează tuturor categoriilor de vârstă, incluzând activități diverse atât pentru cei mari, cât și pentru cei...

Ziua Porților Deschise la teatru
50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural joi, 21 martie 2024, 16:46

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online

Biblioteca Brukenthal are o colecţie de peste 280.000 volume, dar acestea se puteau consulta doar la sediu, prin căutarea în fişele de hârtie....

50.000 de volume din Biblioteca Brukenthal pot fi găsite online
Cultural marți, 19 martie 2024, 18:04

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău

Revendicările vizează creşterea salariilor pentru lucrătorii din muzee şi biblioteci astfel încât să dispară discriminarea salarială între...

Protest la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău
Cultural marți, 19 martie 2024, 11:41

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024

Volumul apare la Editura Școala Ardeleană, sub egida Cercului „Hertziana” al seniorilor din Radio Cluj și a Uniunii Ziariștilor...

Radio Cluj la 70 de ani: Naraton 1954-2024
Cultural marți, 19 martie 2024, 06:00

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca

Aceasta se va afla sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu și va fi mentorată de maestrul Cristian Mandeal.   S-au...

Orchestra Regală de Tineret se aude la Cluj-Napoca
Cultural luni, 18 martie 2024, 19:08

Maratonul Bach, la a treia ediție

Astfel, joi, 21 martie 2024, de ziua compozitorului Johann Sebastian Bach, în Biserica Luterană Pietati din Cluj-Napoca va avea loc cea de-a treia...

Maratonul Bach, la a treia ediție