Ascultă Radio România Cluj Live

La un pas de Cartea Recordurilor. Hai, Satu Mare!

Această prezentare necesită JavaScript.

La un pas de Cartea Recordurilor. Hai, Satu Mare!

Articol editat de , 8 iunie 2018, 13:22 / actualizat: 9 iunie 2018, 14:20

UPDATE: Atmosferă de mare sărbătoare sâmbătă, 9 iunie, pe Stadionul Daniel Prodan din Satu Mare! Sute de sătmăreni au venit să vadă panoul-mozaic uriaș realizat exclusiv din capace de plastic de către preșcolarii și elevii de la 92 de unități de învățământ din județ. Cele 52 de panouri mai mici care alcătuiesc panoul uriaș au fost realizate în cadrul proiectului Milioane de capace – Milioane de zâmbete, cel mai amplu program de educație ecologică inițiat de Agenția pentru Protecția Mediului în scopul includerii județului Satu Mare în Cartea Recordurilor. La realizarea panourilor au fost folosite peste 4,5 tone de capace din plastic, colectate începând cu luna decembrie 2017.

Sâmbătă, panourile au fost așezate alăturat, alcătuind un panou uriaș a cărui lungime a fost măsurată cu instrumente omologate de reprezentații Biroului de Metrologie. După măsurători, ei dat verdictul: 120 de metri lungime! Și, cu siguranță cel mai lung panou din capace de plastic realizat vreodată în România.

Reprezentanții Cărții Recordurilor vor anunța rezultatul peste aproximativ două săptămâni.

…………………………………………………………………………………………………………..

 

Un panou în lungime de 150 de metri – alcătuit din 51 de panouri mai mici, cu imagini inspirate din poveștile și basmele populare – realizate exclusiv din capace de flacoane din plastic – va fi expus sâmbătă, 9 iunie, pe Stadionul Daniel Prodan din Satu Mare.

Evenimentul marchează finalul programului de educație ecologică ”Milioane de capace – Milioane de zâmbete”, inițiat la sfârșitul anului trecut de Agenția pentru Protecția Mediului în scopul includerii județului Satu Mare în Cartea Recordurilor.

Peste 2 milioane de capace din plastic au fost colectate de preșcolarii și elevii celor 92 de unități de învățământ din județul Satu Mare implicate în programul de educație ecologică ”Milioane de capace – Milioane de zâmbete”.

Din capacele colectate au fost realizate în total 51 de panouri cu imagini inspirate din povești populare, în contextul în care 2018 este Anul European al Patrimoniului Cultural, Intrarea în Cartea Recordurilor cu cel mai lung panou realizat din capace de plastic, a reprezentat imboldul pentru mobilizarea peste așteptări în privința colectarii capacelor.

Ce a fost greu a trecut, iar acum rămâne doar ca panoul uriaș -alcătuit din cele 51 de panouri mai mici – expus pe Stadionul Daniel Prodan, să fie măsurat de reprezentanții Cărții Recordurilor. Aceasta se va întâmpla sâmbătă, iar înainte de evenimentul de pe stadion, în oraș va avea loc Parada Florilor, acțiune cu caracter ecologic organizată anual de Agenția pentru Protecția Mediului.

Directoarea Elisabeta Bekessy:

Începem ziua cu Parada Florilor. Ne întâlnim, dimineața la ora 9:00, în Grădina Romei, unde vor fi depuse jerbe de flori la statuia lui Kiss Gedeon, denumit și colonelul arborilor.

Între orele 10:00-11:00, participanții la paradă – școlari și preșcolari îmbrăcați în costume confecționate din materiale reciclabile, care alegorice, majorete, fanfară, părinți, bunici, educatori – se vor deplasa în coloană până la Stadionul Daniel Prodan.

Aici se vor afla deja aliniate panourile realizate de participanții la programul ”Milioane de capace – Milioane de zâmbete”, vor fi făcute măsurători, filmări și înregistrări cu drona, pentru reprezentanții Cărții Recordurilor.

Manifestarea de pe stadion va continua cu un program artistic dedicat Centenarului Marii Uniri, care se va desfășura între orele 12:00-16:00. (Elisabeta Bekessy)

Reprezentanții Cărții Recordurilor vor anunța rezultatul peste aproximativ două săptămâni, dar directoarea Elisabeta Bekessy spune că întrucât inițiativa este unică în România, județul Satu Mare are șanse maxime pentru validare.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

 

Destinația Turistică 2024 – Localitatea Rimetea
Transilvania marți, 16 aprilie 2024, 14:39

Destinația Turistică 2024 – Localitatea Rimetea

Este localitatea care reușește să se întrețină aproape în totalitate din turism.   Sunt peste 50 de pensiuni în zonă iar numărul...

Destinația Turistică 2024 – Localitatea Rimetea
Avertizări de vreme instabilă!
Transilvania marți, 16 aprilie 2024, 13:31

Avertizări de vreme instabilă!

În vest şi nord-vest, temperaturile nu vor mai trece de 20 de grade.   Alina Şerban, de la Administraţia Naţională de Meteorologie:...

Avertizări de vreme instabilă!
Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 18:24

Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei

Potrivit custodelui Rezervaţiei de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, primii trei bujori s-au deschis în data de 5 aprilie, dar temperaturile...

Bujorii de stepă au început să înflorească mai repede decât de obicei
Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 12:30

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației

Festivalul Madrigal are loc în perioada 15 – 28 aprilie și reprezintă un amplu turneu desfășurat la Baia Mare și Sighetu Marmației, ce...

Festival ”Madrigal” la Baia Mare și Sighetu Marmației
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:53

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, a adus detalii, luni, 15 aprilie, la Radio Cluj, despre proiectul finalizat:   Este un drum...

De la Așchileu la Buza-Habadoc, pe un drum nou-nouț!
Transilvania luni, 15 aprilie 2024, 10:19

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile

UPDATE: ora 18.00 Vremea se strică în zilele următoare, pe măsură ce în România pătrunde un val de aer polar, care va duce la scăderea...

Aprilie capricios – vremea în următoarele zile
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:46

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!

Cele cinci persoane au consumat carne de porc din propria gospodărie, dar nu a cerut în prealabil un examen de specialitate asupra cărnii,...

Atenție la carnea de porc pe care o consumați!
Transilvania vineri, 12 aprilie 2024, 15:36

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști

Pasagerii au în plus mai multe legături spre Constanţa şi staţiunile de pe litoral, cu trenuri directe din Oradea, Arad, Satu Mare, Baia Mare,...

Mai multe trenuri pentru minivacanța de Paști